Novinka: Giant Trance 2022 – všestranný trailbike s kopou vychytávok

V poslednom období sa s novinkami značky Giant doslova roztrhlo vrece. Kým doteraz sa pozornosť upriamovala skôr na vyznávačov ľahších terénov, nový Trance zamotá hlavu aj technicky orientovaným jazdcom.

Po nedávno predstavenom štrkolete Revolt a XC rakete Anthem prichádza na rad konečne aj nová generácia trail biku Trance, ktorý na rok 2022 prináša všetky aktuálne trendy. Chýbať nesmie pochopiteľná revízia geometrie, drobné navýšenie zdvihu, ako aj funkčné vychytávky. Tak čo, už ste zvedaví?


Rám a geometria – položenejší, dlhší, terénnejší

Ak ste sa obávali, že aj nový Trance prišiel o ikonický virtuál Maestro, tak vás musíme ukľudniť, že tu sa na gramy až tak nehrá a staré dobré Maestro dostalo len vylepšenie v podobe kompozitového horného vahadla a piatich milimetrov zdvihu naviac. 130-milimetrový zdvih vidlice zostal zachovaný. Geometria dostala pochopiteľne modernejší nádych s položenejším uhlom vidlice, o niečo dlhším reachom a najvzpriamenejšou sedlovkou.

Geometriu je navyše možné meniť tzv. flip chip-om umiestneným v hornom vahadle. Ak by vás zaujímali konkrétne čísla, tak hlava je položenejšia o jeden stupeň (65,5°) a sedlovka najvzpriamenejšia o 1,8 stupňa (v polohe LOW), reach vo veľkosti M narástol medzigeneračne o 13 mm (poloha HIGH), o dva milimetre narástla aj dĺžka zadnej stavby (437 mm), vďaka čomu je možné použiť vzadu plášte do šírky 2,5 palca. Chýbať nesmie ani masívny stred „Powercore”, ktorý navyšuje tuhosť rámu pri šliapaní. Kto čakal šrobovací BSA stred, tak toho musíme sklamať. Stále sa tu nachádza lisovací Press Fit 92 stred. Na ráme nechýba ani ISCG-05 úchyt na vodítko reťaze. Pre zaujímavosť ešte doplníme, že do rámu by sa mala zmestiť pohodlne fľaša s objemom 650 ml.


Poznávacie znamenia veľkého hráča – diera v ráme a pruženie na baterky

Reč je v prvom rade o úložnom priestore v ráme situovanom pod košíkom na bidón, ktorý doposiaľ mali na svojich bikoch len značky Specialized, Trek, či Orbea.
Staré dobré Maestro dostalo len vylepšenie v podobe kompozitového horného vahadla a piatich milimetrov zdvihu naviac.
K pár vyvoleným modelom na trhu s touto „fičúrou” sa tak od budúceho roka zaradia aj karbónové modely Trance, ktoré majú navyše v útrobách rámu skrytý aj vodoodolný vak, do ktorého si môžete zabaliť náradie, dušu, alebo iný kontraband. Najvyšší model Advanced Pro 29 1 je navyše vybavený odpružením Fox Performance Elite s elektronickou jednotkou Live Valve, ktorá automaticky reguluje kompresiu pruženia. Štandardom v tejto kategórii bikov je prítomnosť tzv. flip chip-u, ktorý nesmie chýbať ani na novej „transke”. Trailových „šrédrov” poteší aj prítomnosť ochrany spodnej rámovej rúry a masívnejšia gumová ochrana zadnej reťazovej vzpery. Sympatickým detailom je aj doplnenie úchytu na náradie zo spodnej strany hornej rámovky.



Hlavné zmeny modelov Trance 2022

  • úložný priestor v ráme u karbónových modelov Advanced
  • nárast zadného zdvihu zo 115 mm na 120 mm
  • flip chip
  • modernejšia geometria
  • kompozitové horné vahadlo
  • model s Fox Live Valve systémom
  • úchyt na náradie pod hornou rámovou rúrou


Modely a cenové relácie

K dispozícii bude trojica karbónových Trance-ov a dvojica bikov postavených na hliníkovom ráme s rovnakou geometriou, no bez úložného priestoru. Najvyššie v hierarchii je model Trance Advanced Pro 29 0 za DMOC 11 539 €, ktorý okrem odpruženia Fox Factory ponúkne aj bezdrôtovú sadu SRAM XX1 AXS, doplnenú o XTR brzdy a lahôdkové karbónové záplety Zipp 3ERO MOTO s tlakovými senzormi Quark Tirewiz.

Druhým najvyššie postaveným modelom je Trance Advanced Pro 29 1, bez prívlastku Pro, môže byť váš za katalógovú cenovku 6 549 €. Ten je osadený odpružením Fox Performance Elite, ktoré je navyše vybavené aj jednotkou Live Valve, pohonom a brzdami Shimano XT, karbónovými kľukami Praxis a karbónovým setom kolies Giant TRX 2.

Najdostupnejší karbón nesúci označenie Advanced Pro 29 2 vás vyjde na 4 849 € a tešiť sa môžete rovnako na karbónové kolesá Giant TRX 2, odpruženie Fox Float Rhythm/Performance, pohon a brzdy Shimano SLX/Deore.

Hliníková „jednička”Trance 29 1, ktorú si cení Giant na 3 349 €, ponúka odpruženie Fox 34/Float Performance, pohon SLX a štvorpiestové brzdy Shimano. Najľudovejším Tranceom je model Trance 29 2 za 2 849 €, ktorý ponúka zaujímavý pomer ceny a výkonu, napríklad použitím vidlice Marzocchi Z2, Fox Float DPS tlmiča, pohonu Shimano Deore a kľúk Praxis Cadet.

Všetky biky sú osadené teleskopickou sedlovkou a obuté do plášťov Maxxis Minion DHF/Aggressor, ktoré sú nahodené na bezdušových kolesách už priamo od výroby. Samostatná rámová sada v ponuke výrobcu zatiaľ nie je dostupná.


Kompletné informácie a špecifikácie jednotlivých modelov nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Liv Pique Advanced – cross-country špeciál pre dámy PR článok

Liv Pique Advanced – cross-country špeciál pre dámy

Cross-country preteky sú čoraz komplexnejšia disciplína, no nielen tie – aj niektoré maratóny sú viac a viac náročnejšie. Prečo je nový Liv Pique Advanced schopný sa s nimi ešte lepšie popasovať?
Novinka: Giant Anthem 2022 - nová kapitola maratónskej legendy

Novinka: Giant Anthem 2022 - nová kapitola maratónskej legendy

Hovorí sa, že menej je niekedy viac. Giant sa na rok 2022 pri modeli Anthem rozhodol urobiť radikálny rez a priblížiť ho viac k svojím rivalom.
Predstavenie: Giant Stormguard E+ - univerzálny „SUV” ebike PR článok

Predstavenie: Giant Stormguard E+ - univerzálny „SUV” ebike

Skratka SUV znamená „sport utility vehicle” a práve univerzálnosť je slovo, ktoré nový model Stormguard E Plus maximálne vystihuje.
keyboard_arrow_up