E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde

Canyon na tento rok kompletne inovoval svoju ponuku horských elektrobicyklov. O ktoré modely ide? V čom sa líšia oproti predchodcom? Ako sú vybavené?

Poznáte to určite aj vy. Ráno zhon, nachystať sa do práce, odviezť deti, poobede zas program, niečo porobiť doma, výlet, návšteva a popritom akosi neostáva čas na jazdu alebo tréning. Chuť objavovať nové zákutia, vychutnať si výhľad z kopca alebo pokojne aj potiahnuť cyklovozík s ratolesťami vyžaduje energiu a silu. A to nie je vždy jednoduché. Teda, pokiaľ nemáte elektrobicykel. A pokojne to môže byť aj jedna z noviniek nemeckého výrobcu Canyon.

Canyon Grand Canyon:ON

Grand Canyon:ON - existuje univerzálnejší elektrobicykel?

Samotný Grand Canyon je medzi športovými a rekreačnými hartailami legenda. A jeho elektrický „brat“ za ním vôbec nezaostáva. Stále je verný univerzálnosti, dobrej ovládateľnosti a pohodlnej geometrii. Navyše je doplnený silným motorom s krútiacim momentom 85 Nm a zvýšenou bezpečnosťou.

Elektrickú dopomoc zabezpečujú vo všetkých verziách motory Bosch Performance Line CX štvrtej generácie so Smart Systémom. Predošlé modely boli osadené motormi Shimano EP8. Grand Canyon:ON 7 je k dispozícii s batériami integrovanými do spodnej rámovej rúrky s kapacitou 625 Wh a 750 Wh. Ďalším rozdielom je ľahší rám a tiež útlejší dizajn rámových rúrok. Zachovaný ostal hlavový uhol 68° a tiež zdvih vidlice 120 mm.

... spoľahlivo zvládnuť akýkoľvek terén, efektívne stúpať a dolu kopcom navodiť úsmev, ktorý bude pretrvávať...
Kým predchodca bol osadený pružinovou vidlicou Suntour, na tohtoročnom modeli nájdeme vzduchovú vidlicu RockShox Judy. Hliníkový rám je tiež vybavený prípravou na priamu montáž zadného nosiča alebo stojana. V tom tkvie univerzálnosť tohto bicykla, či už bude váš dopravný prostriedok na každodenné dochádzanie do práce, alebo „parťák“ na výlety, je nachystaný na všetky nástrahy. Spoľahnúť sa môžete aj na 12-rýchlostný pohon Shimano Deore. Aj 625 Wh verzia, aj 750 Wh verzia je k dispozícii v troch farebných vyhotoveniach. Cenový rozdiel medzi týmito modelmi je 200 €.

Grand Canyon:ON 8 sa dodáva s kapacitou batérie 750 Wh. Výrobca si pri vývoji nastavil métu dojazdu 80 km pri 1 200 výškových metroch (samozrejme, záleží na hmotnosti jazdca a na podmienkach trate). S „osmičkou“ si tak doprajete ešte viac zábavy aj vďaka teleskopickej sedlovke, tuhšej vidlici FOX 34 AWL a skvelému pohonu Shimano Deore XT. V dvoch farbách nájdete tento model na stránke výrobcu za 3 799 €.

Canyon Grand Canyon:ON
Najvyšší model Grand Canyon:ON 9 prichádza s inovatívnym systémom ABS. Áno, presne s takým systémom, akým sú vybavené aj automobily. A stojí za ním výrobca Bosch. Po úspešnom implementovaní systému do sveta motocyklov prichádza Bosch eBike ABS aj do sveta elektrobicyklov. Teraz sa už nebudete musieť báť použiť prednú brzdu v núdzovej situácii naplno. Práve vďaka tomuto systému je tlak brzdovej kvapaliny regulovaný a bicykel tak zostáva stabilný aj v prudkom teréne či neprehľadnej situácii. Zvyšok Grand Canyon:On 9 dotvárajú 4-piestové brzdy Magura CTE ABS, mix komponentov FSA, Shimano Deore a Deore XT, teleskopická sedlovka Iridium a vidlica FOX 34 AWL. Cena za najvyššiu výbavu je 4 299 €.

Bosch eBike ABS, Magura CTE ABSBosch eBike ABS, Magura CTE ABS

Pre všetky modely Grand Canyon:ON je k dispozícii mobilná aplikácia Bosch eBike Flow, ktorá okrem nastavenia jazdných režimov a kontroly kapacity batérie ponúka tiež záznam jazdy, ale hlavne bezpečnostný systém. Vďaka nemu si môžete zaparkovaný bicykel zamknúť a odpojiť. Vstavaný pohybový senzor dokáže zvukom upozorniť na nechcený pohyb a vy si môžete zas cez GPS modul odsledovať, či je váš dvojkolesový miláčik tam, kde ste ho odparkovali.

Neuron:ON - krycie meno dobrodružstvo

Dobrodružný elektrobicykel by mal z pohľadu výrobcu spoľahlivo zvládnuť akýkoľvek terén, efektívne stúpať a dolu kopcom navodiť na tvári úsmev, ktorý bude pretrvávať, aj keď už Neuron:ON zaparkujete v garáži. A to v kombinácii s dostatočným výkonom a energiou, ktorá vás prevedie miestami, o ktorých ste doposiaľ ani netušili, že sú zjazdné.

Najdostupnejšou verziou, ktorá je tento rok k dispozícii, je hliníkový Neuron:ON 6 AL na 29” kolesách. Pracuje so zdvihmi 130 mm vpredu aj vzadu (platí pre M, L, XL) a možnosťou trojfázovej kinematiky geometrie. Pohon tvorí spoľahlivý motor Shimano EP6 (85 Nm, 250 W) s kapacitou batérie 630 Wh (veľkosti XS a S 504 Wh). Zvyšok výbavy tvoria komponenty Shimano Deore M6000 s dvanástimi rýchlosťami a odpruženie od výrobcu FOX. Cena na stránke výrobcu je 3 799 €.

Canyon Neuron:ON AL
Oveľa väčšími zmenami oproti predchodcom prešli karbónové modely Neuron:ON. Tou prvou je pohon Bosch Performance Line CX štvrtej generácie s krútiacim momentom 85 Nm vrátane väčšej kapacity batérie, až 750 Wh.

Ďalšou výraznou zmenou prešiel aj rám. Hlavový uhol je viac položený a má 65,5°. Sedlová rúrka je zas o 2° strmšia oproti predchodcovi. Predĺžený je predný trojuholník a tiež reťazová vzpera. Tieto zmeny dopĺňa ešte zvýšenie zdvihu zo 130 mm na 140 mm vpredu aj vzadu. Bicykel je celkovo ľahší, tuhší a stabilnejší.

Neuron:ON CF 7, podobne ako Grand Canyon:ON, je k dispozícii s 625 Wh a 750 Wh batériami a v troch farebných vyhotoveniach. Hlavným argumentom, prečo sú v tejto verzii na výber batérie dve, je jednoducho cenová dostupnosť. Výbavu tvorí odpruženie RockShox. Vpredu overená vidlica Pike, vzadu tlmič Deluxe Select R. Dopĺňa ich radenie Shimano Deore s dvanástimi rýchlosťami a kľukami FSA, osadenými 36-zubovým prevodníkom. Integrovaná kabeláž, teleskopická sedlovka a ďalšie detaily sú pre Canyon už štandardom a pri Neuron:ON to nie je inak. Dostupnejšia 625 Wh verzia začína na cene 4 999 €.

Canyon Neuron:ON CF8
Po sedmičke nasleduje osmička, teda Neuron:ON CF 8. Všetky modifikácie geometrie platia aj pre tento model. Rozdiel tvorí komponentové osadenie, kde prebral záštitu nad odpružením FOX v podobe 34-kovej vidlice vo verzii Float Performance, spolupracujúcej s tlmičom FOX DPS. Radenie je v réžii spoľahlivého „XT-čka“ vrátane bŕzd. Kolesá dodal DT Swiss a ide o model HLN350. Na stránke výrobcu nájdete dve farebné vyhotovenia a ich cena je 5 599 €.

A nakoniec Neuron:ON CF 9. Ten je zo všetkých noviniek azda „najhorúcejšou.“ Prečo? 13. 7. 2023 padlo embargo na predstavenie novej sady z produkcie korporátu SRAM. Jedná sa o obľúbenú sadu GX Eagle AXS, ktorá teraz prevzala na seba najnovšie technológie z najvyšších sád XX1 a X01. K týmto superlatívom si pripočítajme ešte spoľahlivosť, robustnosť a dostupnosť samotného GX-ka.

Vznikla takto dokonalá „zbraň“ pre krotenie trailov s maximálne presným, rýchlym a bezdrôtovým radením. A presne touto sadou - SRAM GX Eagel AXS Transmission je „deviatka“ osadená. Dopĺňa ju taktiež koncernová vidlica RockShox Pike Ultimate s tlmičom Deluxe Select, brzdy SRAM Guide RSC a kľuky SRAM X1. Celok dopĺňajú kolesá DT Swiss HX1700 obuté v plášťoch Schwalbe 29x2.4”.

Canyon Neuron:ON 9 Home Trail Safari, SRAM GX Eagle AXS Transmission
Pri modeloch z tohto radu je tiež k dispozícii detailné nastavenie, záznam trasy a alarm s GPS cez aplikáciu Bosch eBike Flow.

Spectral:ON CF a CFR - dá sa vylepšiť vylepšené?

Dá a Canyon má na to zrejme patent. Najprv sa pozrieme na to, čo je spoločné v modeloch na rok 2023. Zdvihy 160 mm vpredu a 155 mm vzadu. Spoločný je aj „mullet setup“, čiže 29” koleso vpredu a 27,5” vzadu a možnosť vybrať si 720 Wh, alebo 900 Wh batériu (pochopiteľne za doplatok). Motor Shimano EP801 s krútiacim momentom 85 Nm je tiež rovnaký pre všetky modely.

Drsný terén bude vyhladený, skoky preletené a čierne traily hravo prekonané.
Premiéru v tomto prípade zažíva aj aplikácia vyvinutá samotným Canyonom. Nový Spectral:On je totiž prvým elektrobicyklom s integrovanou aplikáciou Canyon Connected. Vďaka modulu IOT môžu jazdci povoliť sledovanie GPS, nastaviť bezpečnostné prvky a sledovať svoje výkony. Lokátor GPS ostane zapnutý aj vtedy, ak sa batéria vybije.

ON CFON CFR

Poslanie Spectral:ON majú všetky modely tiež rovnaké, a to „brúsiť traily od východu do západu slnka“ a nekonečnú zábavu k tomu.

Spectral:ON CF 7 sa môže pýšiť prívlastkom: karbón za cenu hliníka. Odpruženie RockShox tvorí vidlica Lyrik Base a tlmič Deluxe Select R. Dvanásť rýchlostí od Shimana Deore budete krotiť brzdami SRAM DB8. Batéria s kapacitou 720 Wh je štandardom, za 900 watthodín si priplatíte 400 € naviac. Finálna suma za tento elektrobicykel je 4 999 €. Nájdete ho dostupný v troch farebných vyhotoveniach na stránke výrobcu.

Spectral:ON CF 8 ponúka rovnaké vymoženosti ako „sedmička" a rozdiely sú iba vo výbave. Tú tvorí 12-rýchlostný pohon Shimano SLX, ktorý dopĺňajú aj rovnomenné brzdy v štvorpiestovej verzii a kolesá od DT Swiss. Jeho cena je 5 999 €, viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Canyon Spectral:ON CFR
Čo znamená CF? Carbon Fiber, v preklade uhlíkové vlákno, je správna odpoveď. Tak čo môže byť potom CFR? Mohlo by sa zdať, že opäť niečo s karbónom, no v tomto prípade je to skratka pre Canyon Factory Racing. Na vývoji rámu totiž spolupracovali tí, ktorí jazdia tak, aby získali každú sekundu na trati. Spolu 30 000 hodín testovania stojí za geometriou a konštrukciou tohto rámu. Samozrejme, nájdeme tu všetky vyššie spomenuté vychytávky, no s tým rozdielom, že uhlíkové vlákno môžeme nazvať prémiové. Odpruženie vrátane teleskopickej sedlovky je v réžii FOX-u v najvyššom Factory vyhotovení so zlatistou povrchovou úpravou kashima.

Elektronické radenie je kombináciou prehadzovačky a páčky radenia Shimano XT Di2, doplnenom kazetou, brzdami vrátane kotúčov a reťaze z najvyššieho radu XTR. „Čerešničkou“ výbavy sú kolesá Reynolds TR 309 E s karbónovými ráfikmi a tiež karbónové riadidlá s integrovaným predstavcom Canyon:ON CP12. Táto špičková výbava je dostupná za 9 499 € a viac sa dozviete na webe Canyon.

Torque:ON - na zjazd aj do vzduchu

Tu už niet zábran. Drsný terén bude vyhladený, skoky preletené a čierne traily hravo prekonané. Hlavový uhol 63,5°, uhol sedlovej rúrky 77,5° v kombinácii so zdvihmi 180 mm vpredu a 175 mm vzadu. Zaujímavosťou Torque:ON je integrácia 650 ml fľaše do hornej rámovej rúrky.

Canyon Torque:ON CF
Torque:ON AL, ako už názov hovorí, je vďaka hliníkovému rámu dostupnejšou verziou tohto zjazdára a freeridera. Hravosť a obratnosť získava vďaka 27,5” kolesám a krátkej zadnej stavbe, ktorá má iba 430 mm. Krútiaci moment 85 Nm pochádza z motora Shimano EP600. „Šťavu“ berie z 504 Wh batérie. Odpruženie RockShox s vidlicou ZEB s 38 mm priemerom vnútorných nôh mu dodávajú patričnú tuhosť. Zadná stavba s „Triple Phase Suspension“, spolupracujúca s tlmičom RockShox Super Deluxe sa postará o pohodlie pri dopadoch skokov či jazde rockgardenom. Dvanásť rýchlostí a štvorpiestové brzdy sú zo sady Deore od Shimana. Cena hliníkového modelu je 4 999 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Karbónoví „bratia“ Torque:ON majú oproti hliníkovému súrodencovi 29” predné koleso, ide teda o „mullet“. Zdvihy ostali zachované, no vďaka materiálu sú tieto ebiky ľahšie o 1,5 kg. Tiež sú osadené ľahším motorom Shimano Steps EP8 a akumulátorom z dielne Canyonu s kapacitou 720 Wh. Dostupnejší model Torque:ON CF 8 je vybavený vidlicou a tlmičom od FOX-u a kombináciou komponentov Shimano Deore a SLX. Zvyšok výbavy je tradične v rukách samotného výrobcu Canyon.

„Cé-Ef-deviatka“ je o stupeň vyššie, čo reálne znamená FOX Factory odpruženie, teda vidlicu 38 a X3 tlmič v úprave Kashima. Shimano Deore XT tvorí mechanický pohon, ktorý v spolupráci so silou motora s „kruťákom" 85 Nm budete krotiť XT brzdami v štvorpiestovom vyhotovení. Všetko potrebné vrátane ceny 7 499 € a dvoch farebných verzií nájdete na stránkach výrobcu.

Canyon Torque:ON 9 RoczenCanyon Torque:ON 9 Roczen

Fanúšikom motokrosu meno Ken Roczen určite nebude neznáme. Takisto ani sýtočervená farba a ikonické číslo 94. Torque:ON 9 Roczen je edícia, ktorá vzišla z dizajnu zjazdových bicyklov a motokrosových motoriek. Môže byť vybavený 720 Wh alebo 900 Wh batériou. Motor Shimano EP8 ostáva tentokrát bez podpory iných komponentov Shimano, pretože o radenie sa stará sada SRAM X01 Eagle AXS, dopĺňajú ho brzdy SRAM Code RSC a tiež odpruženie RockShox, ktoré spadá pod koncern SRAM. Ide o vidlicu ZEB Ultimate RC2 a pružinový tlmič Super Deluxe Coil Ultimate. Teleskopická sedlovka Reverb AXS dáva luxusnú bodku za touto nadupanou výbavou. Cena za túto špeciálnu edíciu je 8 999 € a všetky informácie nájdete na stránke Canyon Torque:ON CF 9 Roczen.

Canyon_Spectral:ON CF
Na všetkých celoodpružených bicykloch v tomto článku nájdeme technológiu zadného odpruženia Triple Phase Suspension, prispôsobenú konkrétnym zdvihom každého modelu. Motory Shimano aj Bosch chráni pred nárazmi Canyonom vyvinutý a zosilnený kryt pre čo najlepšiu ochranu. Tú ešte dopĺňa ochrana zadnej stavby a vlastné vodítko reťaze.

Viac informácií o bicykloch a elektrobicykloch Canyon nájdete na ich webovej stránke.
Zdroj fotografií: Canyon
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy PR článok

E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy

Elektromobilita sa aj v cyklistickom svete hlási o slovo a značka Ghost ju ochotne vypočula. Pre rok 2023 si prichystali niekoľko kolekcií elektrobicyklov s rôznym využitím.
Predstavenie: Marin Rift Zone E - zábava na prvom mieste PR článok

Predstavenie: Marin Rift Zone E - zábava na prvom mieste

E-bikov je dnes na trhu nepreberné množstvo. Nový Rift Zone E má však niečo, čo konkurencia dlhodobo ignoruje.
Marin 2024 - celoodpružené stroje vytvorené pre zábavu PR článok

Marin 2024 - celoodpružené stroje vytvorené pre zábavu

Ak hľadáš celoodpružený bicykel alebo elektrobicykel, určite nevynechaj ponuku značky Marin. Prekvapia nás v roku 2024 niečím novým alebo zaujímavým? Poď to zistiť.
keyboard_arrow_up