Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.

Kým vidlice Domain a Rudy nájdete aj v aktuálnej ponuke, model Psylo je úplne nová vidlica, ktorá oprášila meno starej klasiky zo začiatku tohto milénia. Novinkou je aj príchod novej tlmiacej patróny s názvom ISOLATOR, ktorá sa inšpirovala technológiou pratróny Charger 3, ktorú nájdete v prémiových modeloch. Ak by ste mali záujem dozvedieť sa viac, tento článok je určený presne pre vás.

Rock Shox vidlice

Isolator - úplne nová patróna s dobrým rodokmeňom

Úplne novú tlmiacu patrónu pod názvom Isolator nájdete v nových vidliciach Psylo a Domain. Isolator využíva technológiu Internal Floating Piston (IFP), teda plávajúci vnútorný piest, ktorý je charakteristický konzistentným a predvídateľným pocitom z jazdy.

Ovládanie pomalej kompresie je trojpolohové - s režimami OPEN, PEDAL a FIRM. V otvorenej polohe olej voľne prúdi cez tlmiacu patrónu, aby absorboval veľké nárazy (a šetril vaše ruky), v polohe PEDAL ponúka vidlica dostatok podpory bez pocitu klepania pri väčších nárazoch a poloha FIRM ponúka maximálne „priškrtenie" kompresie, aby sa zamedzilo pohupovaniu vidlice pri silovom šliapaní v stúpaní.

Rock Shox
Vďaka použitiu IFP v Isolatore nedochádza k zmiešavaniu vzduchu a oleja, výsledkom čoho je bezkonkurenčná odozva na nárazy a zvýšená konzistentnosť v celom rozsahu zdvihu. Úplne nová je aj regulácia odskoku. Prietok oleja pri kompresii je riadený pomocou podložiek na spodnej strane piestu v oboch smeroch. Piest odskoku používa dvojcestný okruh, ktorý obsahuje „easy-flow“ okruh – ten sa zapája pri trakcii. „Hard-flow” okruh sa zapája, keď je vidlica zanorená hlbšie do zdvihu, čo sa pocitovo prejaví lepšou kontrolou.

Výsledkom je, že vaše predné koleso prechádza cez všetky prekážky na traile hladko a predvídateľne, bez nepríjemných nárazov. Okrem iného je toto technické riešenie veľmi tiché a nemusíte sa obávať rôznych čvachtavých pazvukov.

Vzduchová časť obsahuje aktualizovanú patrónu DebonAir, ktorá ponúka maslový chod a zároveň je vyladená pre spoluprácu s Isolatorom. Dizajn vychádza z patróny DebonAir+, ktorá sa snaží ponúknuť optimálne vyváženie objemu pozitívnej a negatívnej komory s väčšou podporou v strede zdvihu.

Rock Shox vidlica

Psylo - nová trailová zbraň na obzore

Vidlica Psylo oprašuje názov vidlíc, ktoré boli na trhu v rokoch 2001 - 2005, no podľa marketingových materiálov v praxi nahrádza vidlice 35, Yari a Revelation. Nový Psylo je postavený na nohách s priemerom 35 mm a do vienka dostal zdvih v rozmedzí 130 - 160 mm.

Najvyššia verzia Gold RC obsahuje spomínanú patrónu Isolator a DebonAir, OEM verzie Silver RC a Silver R sa musia uskromniť s tlmiacou patrónou Motion Control a Solo Air vzduchovou patrónou, resp. s oceľovou pružinou pri modeli Silver R. V žilách vidlice Psylo bude kolovať Maxima Plush Dynamic olej.

Samozrejmosťou je možnosť úpravy chodu pomocou bottomless tokenov. Detailistov poteší aj prítomnosť prémiových puzdier, ktoré by mali mať hladší chod a možnosť nahodiť krátku verziu blatníka na mostík vidlice. Na Psylo je dokonca možné nahodiť aj plnohodnotný blatník, nakoľko na spodných nohách sa nachádzajú stealth úchyty.

Rock Shox PsyloRock Shox Psylo

Vidlica Psylo predstavuje zaujímavý pomer výkonu a ceny, ktorý ocenia rovnako víkendoví jazdci, ako aj skúsení „trailheadi“. Ak by vás zaujímala hmotnosť, tak v prípade najvyššieho zdvihu 160 mm by mal Psylo Gold RC s neskráteným krkom vážiť 2320 g.

Rock Shox Psylo

Domain - staronové enduro kladivo

Vidlica Domain rozhodne nie je novinkou, no na sezónu 2025 dostala pár upgradov. Zatiaľ čo Psylo je taký mladší brat vidlíc Pike a Lyrika, Domain vychádza konštrukčne z vidlice ZEB a rovnako mieri aj na endurácky segment trhu.

Podobne ako Psylo, aj Domain vo verzii Gold RC disponuje tlmiacou patrónou Isolator s tromi polohami pomalej kompresie a upravenou DebonAir vzduchovou pružinou. Vnútorné nohy s priemerom 38 mm pracujú so zdvihom 150 - 180 mm, v závislosti od verzie. V útrobách nájdete olej od Maxima Plush. Domain je kompatibilný s krátkymi blatníkmi na tri skrutky, ako aj s bottomless tokenmi.

Ak teda hľadáte ekonomickejšiu alternatívu k vidliciam ZEB a nevadí vám mierna hmotnostná penalizácia, Domain bude pravdepodobne vašou šálkou čaju.

Rock Shox Domain

Rudy - zobač štrku

Podobne ako Domain, ani Rudy nie je úplnou novinkou. Druhá generácia tejto gravelovej vidlice však dostala upgrade v podobe novej tlmiacej patróny Charger Race Day 2, ktorá spája minimalistickú hmotnosť, vysoký výkon a odolnosť. Lockout nesie názov Rock Solid, čo značí, že pod záťažou neuhne ani o milimeter.

CNC opracovaná korunka s anodizovaným povrchom šetrí gramy, zatiaľ čo Solo Air vzduchová pružina je špeciálne navrhnutá pre zdvihy 30 a 40 mm, s ktorými Rudy pracuje. Hladký chod pomáhajú docieliť mazivá od Maxima Plush. Priechodnosť je navrhnutá pre plášte so šírkou až 50 mm a nezabudlo sa ani na úchyty pre malý blatníček (na 3 skrutky na korunke), ako aj na stealth úchyty na plnohodnotný blatník.

Strmeň sa na vidlicu montuje pomocou flatmount úchytu. Kto si potrpí na dizajn, pre toho je určená farba s názvom Kwiqsand.

Rock Shox RudyRock Shox Rudy

Čo ešte nebolo spomenuté?

  • Vidlice Psylo a Domain nie sú kompatibilné s koncovkami nábojov Torque Caps.
  • Psylo vo verzii Gold RC je kompatibilný s trojpolohovým lockoutom TwistLock Ultimate, zatiaľ čo vidlica Domain vôbec neponúka kompatibilitu s remote lockoutami.
  • Maximálny priemer kotúča pre obe vidlice je limitovaný na 220 mm.
  • Na Psylo je minimálna veľkosť kotúča 180 mm a na Domain si musíte pripraviť minimálne 203 mm rotor.
  • Aktuálne vidlice Domain nie je možné upgradovať patrónami Isolator ani Debon Air+ kvôli rozdielnemu dizajnu vnútorností.
  • Rovnako nie je možné Psylo ani Domain upgradovať pomocou technológie Butter Cups.
  • Obe vidlice sú vhodné aj pre použitie na ebiky.


Modely a ceny

  • Psylo Gold RC: tlmiaca patróna Isolator RC, pružina Debon Air, MOC: 645 €
  • Psylo Silver RC: tlmiaca patróna Motion Control, pružina Solo Air, iba OEM
  • Psylo Silver R: tlmiaca patróna Motion Control, oceľová pružina, iba OEM
  • Domain Gold RC: tlmiaca patróna Isolator RC, pružina Debon Air, MOC: 695 €
  • Domain Gold R: tlmiaca patróna Isolator R, pružina Solo Air, iba OEM
  • Rudy Ultimate XPLR: tlmiaca patróna Charger Race Day 2, pružina Solo Air, MOC: 1010 €

Rock Shox
RockShox na rok 2025 prináša viacero technológií z top modelov aj do nižších modelových radov, čo je pre bežného používateľa rozhodne plus. Hoci nad modelmi Yari, 35 a Revelation aktuálne visí otáznik, veríme, že model Psylo bude dôstojnou náhradou. Vylepšenie modelu Rudy ocenia najmä pretekársky orientovaní gravel jazdci.

Ak vás predstavené novinky zaujali, kompletné informácie o všetkých modeloch a cenách nájdete na stránke sram.com.
Zdroj fotografií: SRAM.com
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

RockShox SID je od roku 1997 etalónom v XC a maratónskom segmente. Konštruktéri SRAMu však nespia na vavrínoch, ale poctivo makajú. Výsledkom je nová generácia vidlíc a tlmičov s logom SID.
Predstavenie: Novinky RockShox na sezónu 2023

Predstavenie: Novinky RockShox na sezónu 2023

Americký koncern SRAM, pod ktorého krídla patrí aj značka RockShox, poňal predstavenie tohtoročných noviniek vo veľkom a početnom štýle.
Predstavenie: Nový SRAM Flight Attendant – vyžmýkajte maximum potenciálu

Predstavenie: Nový SRAM Flight Attendant – vyžmýkajte maximum potenciálu

Automatický systém kontroly odpruženia pod názvom Flight Attendant dostal novú verziu, ktorá má jeden zásadný rozdiel oproti tej predchádzajúcej.
keyboard_arrow_up