Na Okolo Slovenska premiérovo aj BORA-hansgrohe a Quick-Step Floors

Posun termínu z júna na 12. - 16.  september 2018, aj účasť World tímov. To sú dve významné charakteristiky, ktorými sa do histórie zapíše 62. ročník našich najvýznamnejších cyklistických pretekov Okolo Slovenska.

Premiérovo sa pretekov zúčastnia dva tímy najvyššej kategórie UCI WorldTeams: BORA-hansgrohe a Quick-Step Floors. V drese prvého menovaného súťaží kvarteto Slovákov, okrem trojnásobného majstra sveta Petra Sagana aj jeho brat Juraj, Erik Baška a Michael Kolář.


Na 62. ročníku nebudú opäť chýbať zoskupenia UCI Pro Continental CCC Sprandi Polkowice a Gazprom - Rusvelo. Prvýkrát sa predstavia aj Cofidis, Solutions Crédits a Roompot - Nederlandse Loterij. Slovensko bude zastupovať Dukla Banská Bystrica a reprezentačný výber, tvorený siedmymi pretekármi, nominovaných zo všetkých domácich klubov. Celkovo sa v pelotóne objaví 20 tímov, každý môže postaviť na štart sedem zástupcov.


"Myslím si, že máme za sebou dobrú prácu. Podarilo sa nám pritiahnuť vysokú kvalitu a opäť sme posunuli latku. Prebiehala intenzívna komunikácia s tímami všetkých kategórií. Tie najkvalitnejšie vo World Tour však majú preplnený a osvedčený kalendár, ktorý len zriedka menia. V našom termíne je Vuelta, druhá partia sa vráti z Kanady, klasiky sú v Taliansku i Belgicku. Nezabúdajme tiež na našu východnú polohu, ktorá menšou nevýhodou určite je. Ale vieme, že vo februári či marci, kedy by ešte možno bol priestor, my preteky kvôli vysoko rizikovému počasiu organizovať nemôžeme.

Napriek tomu sme veľmi radi, že privítame Quick-Step aj BORU a tiež špičkové prokontinentálne tímy. Dva z nich do strednej a východnej Európy absolútne nejazdia, preto dohodu s Cofidisom a Roompotom osobne považujem za mimoriadne cennú až nevídanú. Na kontinentálnej scéne sa nám hlásilo obrovské množstvo tímov, takže sme museli tvrdo vyberať. Šli sme cestou iba jedného tímu na krajinu a tiež toho, že chceme dať priestor i tým v susedných krajinách. Chceli sme aj nové družstvá, no napríklad z plejády rakúskych sme vybrali tím, ktorý sa tu za tie roky správal najserióznejšie. Prísť chceli viaceré reprezentácie, priestor sme dali iba jednej, zdalo sa nám, že Belgičania budú najkvalitnejší. Viaceré východné či pobaltské štáty už priestor nedostali,"
povedal na oficiálnom webe podujatia športový riaditeľ pretekov zodpovedný za štartovú listinu Ľudovít Lučanič.


Preteky Okolo Slovenska patria do kategórie UCI 2.1, kde nemajú povinnosť štartovať cyklisti z elitného okruhu WorldTour. V roku 2017 sa na Okolo Slovenska predstavili jazdci 5 prokontinentálnych tímov (PCT), 16 kontinentálnych zoskupení (CT) a 4 národných reprezentácií (NT). Celkovo zvíťazil Slovinec Jan Tratnik z poľského prokontinentálneho tímu CCC Sprandi Polkowice.


62. ročník pretekov Okolo Slovenska odštartuje 12. septembra 2018 úvodným prológom v Poprade. Hneď prvá tatranská etapa s cieľom na Štrbskom Plese zamieša celkovým poradím. V druhej etape sa cyklisti presunú do tradičnej cyklistickej bašty, Dubnice nad Váhom, kde na pelotón čaká zaujímavý záver na ovále atletického štadióna. Z Dubnice sa preteky presunú do Nitry, ktorá bola jedným z etapových miest aj v poslednom ročníku. 62. ročník Okolo Slovenska vyvrcholí 16.9. 2018 šprintérskym záverom v Galante.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Mesiac august - ďalšia dávka maratónov

Pozvánka: Mesiac august - ďalšia dávka maratónov

Letné mesiace nám dávajú o sebe vedieť vysokými teplotami a s nimi pokračujú aj maratóny v rôznych kútoch Slovenska.
Pozvánka: DHL Sereďmaratón Virtual Ride 2023 - preteky podľa seba

Pozvánka: DHL Sereďmaratón Virtual Ride 2023 - preteky podľa seba

„Klasický“ Sereďmaratón je už nejaký čas za nami a medzičasom sa rozbehla jeho, o niečo jednoduchšia, alternatíva.
Maratónske oblečenie - na plný plyn, no najmä komfortne PR článok

Maratónske oblečenie - na plný plyn, no najmä komfortne

Maratóny, kde si dáte do tela, sú skvelé akcie. S komfortom pri vysokom výkone a pretekovom nasadení pomôže aj vhodne zvolené oblečenie.

keyboard_arrow_up