Tour zažila fantastický úvod v Londýne

Britský Londýn sa v sobotu popoludní zmenil na kúsok Francúzska, keď v meste na Temži začínala Tour de France. Atmosféra rovnaká ako v Paríži či v iných francúzskych mestách, jediný rozdiel bol v tom, že vo Francúzsku autá nejazdia vľavo. Pri trati prológu sa podľa prvých odhadov tiesnil jeden milión divákov, čo je pre organizátorov veľký úspech. + foto z Londýna

Britský Londýn sa v sobotu popoludní zmenil na kúsok Francúzska, keď v meste na Temži začínala Tour de France. Atmosféra rovnaká ako v Paríži či v iných francúzskych mestách, jediný rozdiel bol v tom, že vo Francúzsku autá nejazdia vľavo. Pri trati prológu sa podľa prvých odhadov tiesnil jeden milión divákov, čo je pre organizátorov veľký úspech. "Ak toto nie je pre niekoho úspech, tak potom už ja neviem, čo úspechom možno nazvať," vyjadril sa riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme. Trať prológu viedla z Trafalgarského námestia popri známom Hyde Parku, Westminsteri, parlamente, Buckinghamskom paláci. O bezpečnosť divákov a jazdcov sa dva roky po bombových útokoch v londýnskom metre, pri ktorých zahynulo 52 ľudí, staralo 5000 policajtov. Tí bez problémov spolupracovali s francúzskymi kolegami.
Naposledy bola Tour de France vo Veľkej Británii v roku 1994, vtedy videlo pri trati viacero etáp celkovo 2 milióny divákov.
Fanúšikovia v okolí londýnskeho cieľa na ulici The Mall si Tour de France užívali, vychutnávali syrové sendviče a počúvali komentár v angličtine a francúzskom jazyku. "Dnešný deň bol neuveriteľný. Nikdy som nečakal, že môže byť v Londýne taký záujem o cyklistiku. Bolo to bláznivé," povedal štvrtý muž v cieli a najlepší Brit v prológu Bradley Wiggins. "Bol by som možno aj o 15 sekúnd pomalší, ak by tu neboli títo skvelí diváci. Je to fakt neuveriteľné," tvrdil zasa David Millar, víťaz prológu z roku 2000 a v sobotu trinásty muž výsledkovej listiny.

Cancellara do žltého
Úradujúci majster sveta v cyklistickej časovke Fabian Cancellara potvrdil úlohu favorita a stal sa víťazom sobotňajšieho prológu 94. cyklistických pretekov Tour de France. Trať dlhú 7,9 km v uliciach centra Londýna zvládol Švajčiar rýchlostných priemerom 53,7 km za 8:50 min a v nedeľu sa oblečie do žltého trička lídra pretekov. Dvadsaťšesťročný jazdec tímu CSC zopakoval svoj úspech spred troch rokov, keď tiež vyhral úvodný prológ, ktorý sa konal v Liége. Cancellara dosiahol 34. víťazstvo v profesionálnom pelotóne.
S odstupom trinástich sekúnd skončil v prológu druhý Nemec Andreas Klöden z tímu Astana, ktorý tak ukázal, že na tohtoročnej Tour s ním treba rátať. Tretia priečka patrila so stratou ďalších 10 sekúnd dlhoročnému pomocníkovi sedemnásobného víťaza pretekov Lanca Armstronga Georgovi Hincapiemu.
Pred domácimi fanúšikmi sa chceli vytiahnuť britskí cyklisti. Bradley Wigiins však skončil o pár stotín za medailovými miestami štvrtý, David Millar zaostal na 13. mieste o vyše polminúty. Z favoritov sa prológ skončil úspešne aj pre Alexandra Vinokurova. Kazach z tímu Astana stratil na Cancellaru 30 sekúnd a obsadil 7. miesto. Zatiaľ ešte stále druhého muža vlaňajších pretekov, ale ich potenciálneho víťaza Oscara Pereira Sia zo Španielska klasifikovali v cieli s odstupom 37 sekúnd na 21. mieste.
Na štart Tour de France 2007 sa postavilo 189 cyklistov z 21 tímov. Posledné 189. miesto v prológu obsadil Španiel Ruben Lobato z tímu Saunier Duval - Prodir, ktorý na 7,9 km trati zaostal za víťazom o 1:51 min.
Cancellara je okrem celkového poradia po prológu aj lídrom súťaže aktivity, zelený dres si v nedeľňajšej etape oblečie Klöden. Súťaž jazdcov do 25 rokov o biely dres zatiaľ vedie Rus Vladimir Gusev, ktorý bol v úvodných kilometroch celkovo piaty. V tímoch dominuje zatiaľ Astana.

Výsledky - 94. ročník cyklistických pretekov Tour de France:
Prológ v Londýne (7,9 km): 1. Fabian Cancellara (Švajč.) Team CSC 8:50 min (53,7 km/h), 2. Andreas Klöden (Nem.) Astana +13 s, 3. George Hincapie (USA) Discovery Channel +23, 4. Bradley Wiggins (V. Brit.) Cofidis +23, 5. Vladimir Gusev (Rus.) Discovery Channel +25, 6. Vladimir Karpec (Rus.) Caisse d"Epargne +26, 7. Alexander Vinokurov (Kazach.) Astana +30, 8. Thomas Dekker (Hol.) Rabobank +31, 9. Manuel Quinziato (Tal.) Liquigas +32, 10. David Zabriskie (USA) Team CSC +32.

Cancellara bez batožiny, získal aspoň žltý dres

LONDÝN 7. júla (SITA) - Sobota v Londýne patrila švajčiarskym športovcom. Tenista Roger Federer postúpil do finále Wimbledonu, cyklista Fabian Cancellara sa stal víťazom prológu slávnej Tour de France, ktorý sa premiérovo išiel ulicami britskej metropoly. "Nemohli sme si nič krajšie želať. Dúfam teraz, že Roger vyhrá aj svoje piate wimbledonské finále v rade a ja udržím žltý dres čo najdlhšie," povedal Cancellara, ktorý potvrdil v londýnskych uliciach úlohu favorita. V časovkách je v poslednom čase suverénny, vyhral aj prológ a jazdu proti chronometru na Okolo Švajčiarska, ktoré sú generálkou na Tour, navyše je v tejto disciplíne úradujúcim majstrom sveta zo Salzburgu.
Cancellara o svojich časovkárskych kvalitách presvedčil už mnohokrát. Prvýkrát dal o sebe vedieť na juniorských svetových šampionátoch 1998 a 1999, ktoré vyhral, potom triumfoval v ďalších časovkách.
Dvadsaťšesťročný Švajčiar už na Tour de France raz v žltom tričku jazdil. V roku 2004 vyhral prológ a lídrom pretekov bol v prvej a druhej etape. "Vtedy to bolo asi náročnejšie. Pred tromi rokmi som musel v prológu zdolať aj Lanca Armstronga. Dnes som išiel od začiatku naplno. V Londýne všetko klapalo, aj keď mi náladu kazí chýbajúca batožina, ktorá sa stratila na letisku Heathrow," tvrdil po príchode do cieľa Cancellara.
Svoje víťazstvo sa rozhodol venovať športovému riaditeľovi tímu CSC Bjarnemu Riisovi, ktorý oficiálne v konvoji Tour de France po priznaní z užívania dopingu v 90. rokoch 20. storočia nefiguruje. V Londýne sa však objavil v stane pre sponzorov. Štyridsaťtriročného Riisa navyše vyškrtli zo zoznamu víťazov Tour a jeho prítomnosť označil riaditeľ pretekov Christian Prudhomme za nežiadúcu. "Bolo to pre nás veľmi ťažké, keď nám Bjarne oznámil, že nebude s nami. Tím má svoju kvalitu a my sme sa toho od Bjarneho veľa naučili. To, čo sme dnes predviedli, je najmä jeho zásluha. Cesta priznania, ktorú si zvolil, je pre cyklistiku len a len dobrá. Nemôžeme sa pozerať dozadu, ale treba myslieť na budúcnosť. Toto je aj jeho víťazstvo," vyhlásil Cancellara, ktorý okrem časoviek vie skvele zajazdiť aj jednodňové klasiky. Vlani vyhral napríklad Paríž - Roubaix. Na viacetapových pretekoch sa s ním v popredí príliš nepočíta. "Bjarne tu teraz nie je, ale my urobíme maximum pre úspech a dobrý výsledok," dodal Fabian Cancellara.

Jazdci CSC chceli Riisa, s jeho neúčasťou sa zmierili

LONDÝN 7. júla (SITA) - Športový riaditeľ tímu CSC Bjarne Riis podľahol tlaku organizátorov a bude chýbať v konvoji tohtoročných pretekov. Prvý muž Tour de France 1996 sa nedávno priznal, že užíval zakázané látky a organizátori ho vyškrtli zo zoznamu víťazov a navyše mu odkázali, že jeho účasť na pretekoch je nežiadúca. Vylučovať ho však nechceli, ale 43-ročný Dán sa napokon rozhodol nezúčastniť na Tour de France 2007 krátko po tom, čo sa bývalý jazdec stajne CSC Jörg Jaksche z Nemecka priznal k užívaniu krvného dopingu pripraveného španielskym lekárom Eufemianom Fuentesom v škandále známom ako Operacion Puerto, a to všetko údajne s vedomím Riisa. "Bolo to veľmi ťažké rozhodnutie, dôvody si však nechám pre seba. Nebolo to však kvôli nejakým vonkajším tlakom," poprel Riis, že by príčinou jeho neúčasti bola práva posledná udalosť súvisiaca s Operáciou Puerto.
Cyklisti tímu CSC za svojim športovým riaditeľom stoja a boli proti jeho neúčasti na pretekoch. Napokon Riisovo rozhodnutie akceptujú. "Rozprávali sme o tom, Bjarne nám vysvetľoval svoje postoje. Nemá dostatok energie, aby podporoval v dostatočnej miere tím. Nechce byť deštrukčnou silou, ktorá by zmarila šance družstva CSC," vyjadril sa jeden z najskúsenejších jazdcov Jens Voigt, ktorý už o tom viac nechce diskutovať. "Chceme sa už sústrediť len na naše bicykle. Som presvedčený, že keď sa Tour skončí, tak sa k tomu vrátime," dodal Voigt.

Fotky z Londýna by Červo

Ospravedlňujem sa za nižšiu kvalitu. Je to fotené kompaktom, stojac na hranatom kovovom plote, opierajúc sa o asi tristoročný stĺp, ktorý sa so mnou rozpadával. A navyše fotiť jazdcov pri 50 km rýchlosti dá zabrať aj pri jednoduchších podmienkach
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
keyboard_arrow_up