Brzdenie s Hayesom – čo ponúka legendárna značka?

Po chvíli ticha, prichádza špecialista na brzdy s novinkou, ktorá by mala pokryť tie najvyššie nároky na výkon a spoľahlivosť.

Americká značka Hayes vznikla už v roku 1946. Malá firma pod názvom HH Products v meste Milwaukee v tej dobe vyrábala súčiastky do motorov. Dnes je na celosvetovom trhu a zaoberá sa brzdovými systémami, riadením a odpružením nielen v športovom priemysle, ale aj na poľnohospodárskych a vojenských strojoch.

Po roku 1968 dokonca zásobovala brzdami aj slávne motocykle Harley-Davidson, Polaris snežné skútre a traktory. V roku 1984 sa značka premenovala na Hayes Industrial Brakes a inžinieri vytvorili ich prvé diskové brzdové systémy do horských bicyklov. Pod Hayes tiež patrí Sun Ringle, ktorá je známa svojimi ráfikmi, kolesami a nábojmi a tiež Answer, ktorá sa pre zmenu orientuje na výrobu komponentov a doplnkov. No a tým posledným do skladačky je dokonca odpruženie pod legendárnym názvom Manitou. Hayes má na rok 2018 v ponuke trojicu modelov.

Dominion A4

Začneme hneď novinkou, víťazom testov nových bŕzd, prepracovanou štvorpiestovou brzdou Dominion A4, určenou na technické jazdenie od trail, enduro, až po zjazd. Jej brzdový valček je upravený pre čo najkratší prázdny ťah páčky s vyváženým bodom „kúsavosti“. Štyri piesty sú kované za studena a s uchytením platničiek KingPin sľubujú vysokú tuhosť.


Systém používa kvapalinu DOT 5.1 a kevlarové hadičky, čo zlepšuje servisnú údržbu a vlastnosti pri rôznych teplotách. Technológia Quick Bite zabezpečuje rýchle a konzistentné uchytenie brzdových doštičiek o rotor, tým je lepšia predvídateľnosť brzdenia a menší hluk.


Nastavovať sa dá odstup páčky od riadítok a vzdialenosť kontaktu brzdových platničiek. Hayes k týmto brzdám dodáva semi-metalické platničky v štandardnej výbave alebo sintrované pre nepriaznivé podmienky.


Rotory odolávajú rezonanciám, sú uchytené štandardnými šiestimi skrutkami s hrúbkou 1,9 mm a hmotnosť je 160 g (pre 180 mm) a 200 g (pre 203 mm). Hmotnosť prednej brzdy s hadicou a strmeňom je 310 g. Ako hovoria testy cyklistických webov a časopisov, pokiaľ hľadáte dobrú a spoľahlivú brzdu, toto je pre vás tá správna voľba.

MX Eypert MX

Nová MX je časom skúšaná a vylepšená verzia mechanickej brzdy MX4, formálne známa ako MX5. Sľubuje spoľahlivý brzdiaci účinok na vrchole úrovne mechanických bŕzd.


Je určená pre rovné riadítka XC a trail bicyklov. Sú dodávané s vynovenými brzdovými platničkami. ktoré vynikajú nehlučným chodom a dobrým výkonom. Jej hmotnosť je 345 g a je ponúkaná vo veľkosti kotúčov 140, 160 a 180 mm.

CX Expert/Comp

Táto mechanická brzda je určená na cestné bicykle, cyklokros a gravel jazdenie, pričom ponúka vysoký výkon za výbornú cenu vo svojej triede. CX Expert je ponúkaná v štyroch farbách a hmotnosť strmeňa je 195 g, pričom je ponúkaná vo veľkosti kotúčov 140, 160 a 180 mm. Lacnejšia alternatíva CX Comp má hmotnosť strmeňa 208 g.

Podrobné informácie o predstavených modeloch sa dozviete na domovskej stránke hayesdiscbrake.com. Dovozcom na Slovensko je Procycling.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Na najznámejšej výstave Eurobike neboli posledné ročníky ideálne. Svetových značiek, ktoré zaujímajú bežných cyklistov, ubúdalo, stále viacej vystavovateľov pochádzalo z Ázie.
keyboard_arrow_up