Zdroj: Test_ Shimano 105 R7000

Sú testovačky, na ktoré sa jednoducho nedá povedať nie. Zvlášť, pokiaľ na nich svieti tajomný nápis „PROTOTYPE“. Reč je o novej cestnej sade Shimano 105 R7000, ktorej hostiteľom bol Kellys URC 50.

„Stopäťka“ je sada povestná svojim výborným pomerom cena/výkon. Je to v podstate také SLX-ko cestnej cyklistiky. Aktuálna sada disponuje funkciami a dizajnom honosnejšej Ultegry a DURA-ACE, no cenovo je podstatne dostupnejšia aj pre hobby jazdcov. Ako si počínala počas mesačného hosťovania v mojom vozovom parku sa dozviete z nasledujúceho článku.


Dizajn, spracovanie a prvý dojem

Z vizuálneho hľadiska nová R7000-ka akoby vypadla z oka svojim starším sestrám a prevzala od nich väčšinu kriviek aj funkcií. Zachovaný zostal aj počet jedenástich pastorkov. V mojom prípade som mal k dispozícii reťaz a kazetu s rozsahom 11-32 zubov zo staršej generácie 105-ky, ale na funkciu to nemalo žiadny vplyv. Sada je k dispozícii aj v striebornom vyhotovení, no ku mne sa dostala elegantná čierna verzia s hydraulickými brzdami.

Zvlášť kľuky s asymetrickým štvorramenným unášačom a lesklo-matnou povrchovou úpravou pôsobia naživo veľmi luxusným dojmom. Druhým zásadným upgrade-om je tvar a ergonómia pák, nad ktorou si určite budete krochkať. Tretím najvýraznejším rozdielom oproti minulej generácii je kompletne prekopaný prehadzovač, ktorý jednak zvláda kazety s rozsahom až do 34 zubov a konštrukciou pripomína horské prehadzovače typu Shadow.

Sada teda na prvý dojem vyzerá veľmi dobre, ani za mak nepôsobí lacným dojmom a rovnako ani jednotlivé komponenty nevykazujú známky, že by sa na niečom šetrilo. Zvedavosť po funkcii vo mne citeľne rastie, a tak hostiteľský Kellys putuje na stojan ešte v ten deň!


Dôkladné zoznámenie a inštalácia

Sada sa ku mne dostala v klasickom “trhovom” balení, a tak som sa musel popasovať aj s jej inštaláciou. Skôr než som sa pustil do zápasu s hydraulickými cestnými pákami a Flat Mount strmeňmi, putovali samozrejme všetky komponenty na kuchynskú váhu a do témy hmotnosti komponentov.

Vnútrom vedené hydraulické brzdové bowdeny sú vždy babračka, no v tomto prípade našťastie nachádzam na kabeláži rýchlospojky „easy joint hose“, ktoré spúšťajú moje obočie kúsok nižšie. Inštalácia kľúk, meniča, prešmykovača aj pák prebehla bez nejakých väčších komplikácii vďaka tomu, že v balení boli prítomné náhradné tŕne aj redukcie na odvzdušňovací lievik a koncovky laniek. Detaily výmeny a montáže páky uvidíte aj v našom servisnom videu nižšie.


Napriek tomu, že strmene Flat Mount aj hydraulické brzdové páky som montoval a odvzdušňoval prvýkrát, tak to nebolo o nič ťažšie ako montáž MTB bŕzd. Tú horšiu časť máme teda za sebou, môže sa ísť na poriadny záťažový test!


Krst ohňom – Homôlka, Čičmany a z Červeného Kameňa na Vršatec

Po pár úvodných kolečkách okolo paneláku centrujem ešte cinkajúce brzdové strmene a doštelovávam medzipolohy prešmyku. Ten ma popravde trošku vytrápil, nakoľko som prišiel prvýkrát do kontaktu s týmto novým dizajnom, ktorý má reguláciu napnutia lanka aj dorazy riešené inak ako staršia generácia.

Nevadí, zasa som aj ja o kúsok múdrejší a môžem vyraziť na poriadny švih. Ako prvý prišiel do rany 115-kilometrový okruh cez Homôlku a Čičmany, kadiaľ povedie aj etapa pretekov okolo Slovenska. Keď test, tak poriadny! Sada na novom URC-čku šľape ako švajčiarske hodinky a kombinácia semi-compact kľúk 52/36 s kazetou 11-32z mi rozsahom sedí ako uliata.

Strmé kopce sa dajú šľapať kadenčne na pohodu a v následných zjazdoch v rýchlostiach nad 60 km/h môžem stále ešte prišľapávať a trhať skupinu. Druhá záťažová etapa logicky nasledovala cez Lednicu na Červený Kameň a Vršatec, kde prevýšenie atakuje 20 % a pravdepodobne sa tam poriadne zapotia aj borci z BORA-hansgrohe a Quick-Stepu. Kto pozná, určite prikývne.


Chirurgicky presné radenie a nabušené brzdy

Radenie funguje naozaj ukážkovo a pri správne vyladenom prehadzovači reaguje prakticky okamžite, presne a bez zaváhania. Žiadne nervózne ani hlasné prejavy. Nevšímam si to iba ja, ale aj viacerí spoludupači, ktorých som zlanáril na výjazdy. Chod sady je naozaj odladený a nemožno mať voči nemu absolútne žiadnu výčitku.

Druhou kapitolou, ktorá si zaslúži samostatnú zmienku, sú kotúčové brzdy. Začiatkom leta som mal možnosť voziť sa na brzdách o triedu vyšších a keby mi dali dva neoznačené kusy, tak popravde rozdiel by som nespoznal. 105-ky brzdia rovnako dobre, dávkovateľnosť je úžasná a výkon limituje skôr povrch a tlak v plášťoch ako samotný potenciál bŕzd. Na brzdy môžete ísť omnoho neskôr a zjazdy máte viac pod kontrolou.

Veľké plus má Shimano u mňa aj za ergonómiu pák, ale k tej sa ešte dostaneme. Ak by som to mal nejako zhrnúť, tak kotúčovky zo sady R7000 brzdia skvele, páky konečne nevyzerajú, ako by mali nádor a je ich radosť držať v rukách. Tu sa udial asi najväčší posun medzi starou a novou generáciou, pričom je dobré povedať, že ani tá staršia vôbec nebola zlá.


Ergonómia par excellence

Ako som už spomínal v predchádzajúcich odstavcoch, tvar a funkcia pák je prakticky identická ako na komponentoch z vyšších sád. Páky krásne padnú do ruky, plocha na brzdenie z horného úchopu je príjemne široká so zaoblenými hranami.

Páčka odraďovania je dostatočne veľká, aby ste ju nemuseli triafať na viac pokusov ani v stresových situáciách a brzdenie jedným alebo dvomi prstami zo spodného úchopu je tiež brnkačka, pri ktorej nemáte divný pocit, že by sa vám prsty z páky mohli zošmyknúť, alebo by ste sa po páku museli nejako neprirodzene načahovať. Pomáha tomu určite aj možnosť nastaviť si reach páky až do 15 milimetrov. Ak by som si novú sadu nechcel kúpiť pre nič iné, tak pre toto určite áno.


Bestseller? Rozhodne áno!

Svojim spôsobom mám dokonca pocit, že sada 105 kanibalizuje na svojich drahších súrodencoch. Vyzerá a funguje ako Ultegra a DURA-ACE, no stojí podstatne menej. Áno, je pravda, že tu nenájdete prémiové materiály ako titán a karbón, ktoré dokážu stlačiť hmotnosť ešte o desiatky gramov dole, no aj tak je to výborný kauf za dané peniaze.

Ak nepotrebujete prestížne logo vyššej sady a naháňať každý gram, no zároveň požadujete top funkciu, nová 105-ka je ideálnym adeptom na upgrade vášho cestného bicykla. Funkcia je ukážková a ani po viac ako troch stovkách kilometrov nebadám nejaké nedostatky, okrem tých, ktorých príčina sa nachádza medzi sedlom a baranmi.


Jedinú drobnú chybičku krásy tejto sady z môjho pohľadu vidím v potrebe naštudovať si trochu návod, ako sa šteluje prešmyk. Systém sa nastavuje síce jednoduchšie ako predchádzajúca generácia, no mierne odlišne, ako ste doteraz asi boli zvyknutí. Ako omnoho väčší problém však vidím v tom, že až opäť raz presadnem späť na svoj cesťák, jazdu na ňom už žiaľ nikdy nebudem vnímať tak, ako predtým.

Ďalšie podrobnosti o novej sade sa dozviete aj na tomto odkaze.

[Foto na úvode: Test_ Shimano 105 R7000]

info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nastal čas na vlastné projekty - alternatíva v značke microSHIFT PR článok

Nastal čas na vlastné projekty - alternatíva v značke microSHIFT

Treba po sezóne vymeniť nejaké komponenty? Konečne nastal čas na vlastný projekt alebo stavbu bicykla? Značka microSHIFT je zaujímavá alternatíva.
Test: Sada Shimano Ultegra R8100 – ako sa s ňou reálne žije?

Test: Sada Shimano Ultegra R8100 – ako sa s ňou reálne žije?

Nebudem tu vypisovať suché čísla a spomínať frázy z tlačových správ, radšej vymenujem veci, ktoré sú oproti starej Ultegre iné a pri jazde ich reálne cítiť.
Môj rok s elektronickou Ultegrou - všetko, čo potrebujete vedieť

Môj rok s elektronickou Ultegrou - všetko, čo potrebujete vedieť

Zoznámili sme sa na Vianoce 2021, úvod vzťahu bol intenzívny, elektróny lietali vzduchom a rovno prezradím, že to neskončilo len pri rozbaľovaní.
keyboard_arrow_up