Test: Rock Machine Storm e60-29 – elektrobicykel pre každého

Elektrobicykle už nie sú „hračky“, ktoré si môžu dovoliť len bohatí cyklisti. Rock Machine sa rozhodol pre zníženie cien elektrobicyklov tým, že navrhol svoju vlastnú pohonnú jednotku, ktorú využíva aj tento dostupný model.


Hlavným cieľom pre Rock Machine bolo vytvoriť elektrobicykel, ktorý je cenovo prístupný. Inžinieri spoločnosti Rock Machine dosiahli nižšiu cenu bez toho, aby urobili veľkú obeť v praktickosti a životnosti. Existovali dve cesty, ktoré mohli vývojári využiť: na jednej strane sa mohli držať drahšieho elektrického pohonného systému vyrobeného jednou z popredných značiek na trhu (napr. Shimano) a robiť kompromisy v konštrukcii rámu a komponentov. Na druhej strane mohli urobiť odvážny krok a vytvoriť cenovo efektívnejšiu pohonnú jednotku a zostať tak pri osvedčených komponentoch. Rozhodli sa, že si zvolia druhú stratégiu, pretože komponenty nízkeho rozpočtu vždy majú negatívny vplyv na použiteľnosť a životnosť.


Vyvinutý elektrický pohonný systém bol označený ako Sport Drive, celkom viditeľný na kryte jednotky motora. Z loga môžeme tiež vyvodiť, že spoločnosť DAPU bola silne zapojená do projektu. Takže čo ponúka systém športového pohonu? No, ten sa môže pochváliť typickými výkonom 250 W v kombinácii s masívnym krútiacim momentom 90 Nm, čo dáva značnú rezervu nad ostatné systémy. Kapacita batérie je tiež úctyhodná a to 418 Wh. Práve pri pozorovaní čísel by tento nový pohonný systém mohol konkurovať špičkovým pohonom na trhu. Skutočnosť spočíva v tom, že technológia elektronického bicykla je oveľa viac než len čísla, napríklad točivý moment, ktorý výrobca poskytuje, je len časť skutočného výkonu. Je to číslo, ale oveľa dôležitejšie je, ako a kedy je pohonom poskytnuté. Jednoducho povedané ako rýchlo vie pohon reagovať. Dominantné značky, ktoré dodávajú priemyslu pohonné jednotky, vyvinuli veľa úsilia a know-how pri vývoji silných motorových systémov pre elektrické bicykle, ktoré ponúkajú užívateľsky prívetivú pomoc s realistickým šliapaním. Neskôr sa vrátime k tomuto bodu a preskúmame, ako úspešný je v tomto ohľade aj Sport Drive.


Ďalšou výhodou vlastného pohonného systému je voľnosť pri návrhu konštrukcii rámu, čo nevyžaduje adaptáciu rámu na konkrétnu štandardizovanú motorovú jednotku. Je vidieť výhody tejto slobody. Napríklad Rock Machine použil svoj ochranný štít Sharkspine EVO pre Storm e60-29 a vyhol sa iným obmedzeniam konštrukcie rámu, napríklad dlhšej zadnej stavbe.


Rock Machine e-Storm je vstupným modelom do sveta elektro-horských bicyklov. Tento model je zameraný na cyklistov, ktorí sa len zoznamujú  s jazdou na bicykli a používajú väčšinou spevnené cesty a asfalt. Takže na rozdiel od väčšiny modelov v rade eMTB Rock Machine tento model nie je určený pre extrémne jazdné podmienky. 


Sharkspine EVO je dizajn rámu, kde horná trubka má pri hlavovom zložení zreteľný ohyb (rovnako ako hlava žraloka) a ďalej pokračuje v stále mierne zakrivenej línii, čo vedie k lepšej absorpcii vibrácií v porovnaní s konvenčnými návrhmi rámov. Tento tvar dosahuje nižší nástup, čo je vítanou funkciou pre nižších cyklistov. Aby bolo možné používať sedlovku s normálnou dĺžkou (napriek nízkej výške sedlovej stavby), bola na rám pridaná výstuž – aby sa vytvorila dlhšia časť pre sedlovku pripomínajúca zadnú časť žraloka.


Pozrime sa na Storm bližšie. Predná vidlica má jednoduchú konštrukciu, ide konkrétne o model Suntour XCM so základnou oceľovou pružinou, avšak s premenlivým tlmením. Vidlica v tomto modeli spĺňa svoju úlohu dostatočne. Pri jazdení odpruží väčšie nerovnosti a to sa aj od nej očakáva. Presnejšie nastavenie ako tlak a odskok je pre tento typ bicykla úplne nadbytočný.  Zadný prehadzovač Altus od Shimana veľmi prekvapil, ak vezmeme, že ide o nižší rad radenia. Radil presne a to dokonca aj pri väčšom tlaku na pedál.


Brzdný systém na storme e60-29 je tiež produktom Shimano, ide taktiež o základný model M315 s hydraulickými kotúčmi a výrazným brzdným účinkom. Ten je skutočne silný, no pri nadmernej hmotnosti motora a batérie je tento výkon aj potrebný.


Výrobca použil plášte Freedom Dual, ktoré na mňa asi najviac zapôsobili. Tieto plášte sú vhodnou voľbou pre tento elektrobicykel a skutočne zabezpečujú trakciu či na pevnom povrchu, alebo aj v blatistom teréne, tak ako to aj výrobca plášťov naznačuje v názve Dual. Bicykel som testoval na prevažne premočených lesných cestičkách, kde funkciu plnili vynikajúco.
 

Pri jazdení som takmer nepoznal rozdiel od iných častejšie používaných značiek pohonu. Stúpania zvládal systém Sport Drive bez najmenších problémov a nedostatok výkonu som nepociťoval. Malým potešením bolo odpájanie motora pri dosiahnutí limitu rýchlosti, ktorý pri tomto motore reaguje presne a to na rýchlosti 26 km/h, čo je o kúsok viac než konkurencia. Zaujímavo je riešená aj výška asistencie, ktorá je pohodlne nastaviteľná až v 15-tich krokoch, takže si každý nájde to svoje optimum. Dojazd je asi tá najčastejšia otázka každého. Napriek nižšej kapacite 418 Wh som batériu vybil dvakrát, pri prvom nabití som prešiel vzdialenosť 82 km a pri druhom 93 km –  tu však dodám, že moja hmotnosť je približne 90 kg a bicykel som vôbec nešetril. Často som využíval vysoké stupne asistencie a jazdil som výlučne v horskom teréne. Takže pri ekonomických režimoch je možné najazdiť ešte o niečo viac.


Najvýraznejší rozdiel oproti systémom Shimano alebo Bosch je mierne oneskorenie v reakcii motora na pedále. Bol to predovšetkým pocit pri rozjazde alebo pri veľkých zrýchleniach. Pri motoroch od Shimano alebo Bosch reaguje pohon takmer okamžite, ak vynaložíte čo len malý tlak na pedál, takže jazda je oveľa športovejšia. Pri tomto pohone je cítiť malú neistotu, kedy motor skutočne zaberie na vaše šliapnutie. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že napríklad StePS využíva viac snímačov v mechanizme krútiaceho momentu. 

Tu je trošku poznať výhody drahších pohonov a ukazuje to, že čísla nie sú všetko. Predsa reakcia pohonu je taktiež veľmi dôležitá a to dokonca aj pri identickom výkone a krútiacom momente. Avšak rozdiel nie je až tak veľký a pre skupinu cyklistov, ktorým je tento bicykel určený nie je vôbec podstatný.

Storm e60-90 určite spĺňa požiadavky pre menej náročných cyklistov. Na spevných cyklo-chodníkoch budete ako doma a taktiež nesklame ani v ľahšom teréne. Vybavenie elektrobicykla je taktiež vhodne zvolené a s cenou 1 690 € Rock Machine dosiahol svoj cieľ a priblížil tak elektrobicykle väčšej skupine cyklistov. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
martinbielik 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Test: Marin Alpine Trail E2 - ako sa menia názory

Vždy som si myslel, že e-bike je pre lenivých ľudí alebo pre tých skôr narodených, čo už toľko nevládzu. Tak prečo som si jeden kúpil?
Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Keď ide o elektrobicykel, ktorý má výborné jazdné vlastnosti, neriešite toľko detaily. S batériou o kapacite takmer 1000 Wh totiž najmä celé dni jazdíte.
Test: Rock Machine Gravelride INT e700 Di2 - pre koho je vlastne určený?

Test: Rock Machine Gravelride INT e700 Di2 - pre koho je vlastne určený?

Z času na čas mi pod ruku príde bicykel, ktorému ťažko priradiť cieľovú skupinu. Gravelride nebol výnimkou – našiel napokon svoje zaradenie?
keyboard_arrow_up