MTB Corratec 2019 - novinky aj osvedčené technológie z Bavorska

Corratec je nemecký výrobca bicyklov sídliaci v bavorskom Raublingu. Ich výrobe sa táto značka venuje už takmer 30 rokov. Poďme sa pozrieť bližšie, čo si pre nás v Raublingu pripravili na rok 2019 v segmente MTB.

V ponuke Corratec na rok 2019 nájdeme pevné aj celoodpružené modely. Tie cenovo dostupnejšie sú vyrobené z hliníka. Vyššie modely, ako je to už v dnešnej dobe samozrejmosťou, sa vyrábajú z uhlíkových vlákien, teda karbónu.

X Vert – vstupná brána do sveta MTB

Jedným z dvoch hliníkových pevných modelov z portfólia tejto nemeckej značky je X Vert. Vyrába sa v dvoch prevedeniach podľa veľkosti kolies. Dnes už samozrejmé 29ky dopĺňajú aj kolesá s veľkosťou 27,5 palca, alebo inak povedané 650b.

V hierarchii najnižšie je X Vert 650b Halcon osadený nižším Shimanom (Acera/Altus). Na opačnom konci je X Vert 29 PRO osadený sadou SRAM GX a vnútorným vedením bowdenov a hadíc.


Superbow 29 Team – netradičný prístup

Druhým hliníkovým HT-čkom je model Superbow. Ide o dlhoročnú klasiku z ponuky Corratec. Určite prvá vec, ktorá vás na tomto bicykli zaujme je dizajn. Ten je skutočne nezameniteľný a dlhé roky viac-menej nemenný.

Veľkou výhodou je najmä vysoká tuhosť celého rámu vďaka jeho špecifickému tvaru. O výbavu sa postaralo Shimano a nájdeme tu komponenty od Deore po XT. O pohodlie sa stará Rock Shox so svojou odpruženou vidlicou Recon. Rovnako ho nájdete aj v cenovo dostupnejšej verzii označenej ako Fun.


Revolution 29 – hardtail pre náročných

Karbónové hardtaily od Corratecu nesú označenie Revolution. V ponuke je až 6 modelov nesúcich toto označenie. Nižšie 3 modely (LTD, Elite, Race) disponujú identickým karbónovým rámom a rozdiel je len v ich výbave.

Revolution 29 Elite

Vyššie 3 modely (SL Pro, SL Pro Team, SL Factory) majú opäť identický rám a na rozdiel od predchádzajúcich je pri ňom využitá technológia Superlight, čo vlastne znamená použitie uhlíkových vlákien najvyššej možnej kvality od spoločnosti Mitshubishi.


Revolution 29 SL Pro

Pri všetkých karbónových rámoch je ale využívaná technológia EPS (Expanded Polystyrene), ktorá oproti bežným postupom výroby rámov zabezpečuje nižšiu výslednú hmotnosť a pravidelnú hrúbku steny rámu. Modely Revolution sú “DI2 Ready”, čiže sú pripravené na montáž elektronických sád od Shimana. Samozrejmosťou je vnútorné vedenie bowdenov.


Revolution 29 SL Factory

Najvyššie v hierarchii modelov Revolution je SL Factory. Ide o skutočnú raketu určenú na XC trate. SL Factory je vyrobený bez kompromisu a zameraný 100 % pre výkon. Vďaka superľahkému karbónovému rámu jeho hmotnosť začína na 8,5 kg. Pretekárska geometria a boost kolesá len umocňujú jeho určenie, doplnky od Tune sú čerešničkou.


Revolution iLink – novinka pre náročné XC a maratóny

Do segmentu celoodpružených karbónových bicyklov vstupuje Corratec do sezóny 2019 vynoveným modelom Revolution iLink. K dispozícii bude v štyroch modifikáciách (LTD, Pro, SL Pro Team, SL Factory).

Základ všetkých štyroch tvorí celokarbónový rám, pričom pri modeloch so “SL” vo svojom názve je použitá technológia Super light Carbon, ktorá znižuje hmotnosť rámu. U všetkých je samozrejmosťou vnútorné vedenie bowdenov, Boost štandard a teleskopická sedlovka.


Systém odpruženia, ktorý je použitý, označuje Corratec ako Inside link, ktorého skratka iLink sa dostala aj do názvu bicykla. Inside Link je jednou z verzií odpruženia VPP (Virtual Pivot Point). Vďaka nemu nie je potrebné používať manuálne uzamykanie tlmiča.

Zadný trojuholník pri zábere “stuhne sám od seba”. Pri troch nižších modeloch je výška zdvihu 120 mm vpredu aj vzadu. Vlajková loď iLink SL Factory disponuje 100 mm.


Najvyšší model Revolution iLink SL Factory je vôbec najľahší VPP (Virtual Pivot Point) XC full na svete. Jeho hmotnosť vrátane pedálov je pod magickou hranicou 10 kilogramov. Táto nízka hmotnosť je dosiahnutá aj s použitím špičkových komponentov.


Prevody sú od SRAM-u, konkrétne XX1 Eagle Gold. O brzdenie sa starajú nemecké Magury MT8. Karbónové kolesá dodávajú Švajčiari v podobe DT Swiss XRC 1200 Spline. Doplnky ako predstavec, riadidlá, sedlovka a sedlo sú od prémiovej značky Tune. Vo výsledku potom váha ukazuje pekných 9,3 kg bez pedálov.


Na druhej strane výborný pomer ceny a úžitkových vlastností ponúka model Revolution iLink Pro postavený na sade SRAM GX Eagle. Ani tu nechýba teleskopická sedlovka Kindshock.


Celkovo je ponuka od značky Corratec na sezónu 2019 naozaj široká. Všetky modely a rovnako aj presnú špecifikáciu nájdete na stránkach výrobcu. Aktuálne ceny a dostupné modely nájdete na stránkach dovozcu Pro Cycling.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Od základu: Celoodpružený vs. hardtail MTB – rozdiely a benefity

Od základu: Celoodpružený vs. hardtail MTB – rozdiely a benefity

Dva rôzne svety, dva rozdielne princípy, dva odlišné pocity z jazdy, ale jedna rovnaká zábava. Aké sú rozdiely medzi pevným a celoodpruženým rámom bicykla?
keyboard_arrow_up