Spomienka na Petra Patscha – cyklista a cestovateľ

Absolvoval 13 expedícií po celom svete stále s úsmevom a dobrou náladou. Hovoril, že z bicykla je svet oveľa krajší a prírodu si tak človek dokáže oveľa lepšie vychutnať.

29.9.2010 sa vracal cez Sarajevo v Bosne a Hercegovine z vysnívanej 11 000 kilometrovej výpravy za pyramídami v Egypte, ktorú začal v júni spolu s kamarátom Braňom. Až kým 58 ročného Petra v Sarajeve, 700 km od domova zmietlo z cesty protiidúce auto. Na spiatočnej ceste sa s kamarátom rozdelili.

V ten deň sa zoznámil so Slovenkou Lenkou, ktorá bicyklovala na ceste pred ním. Zrazu však Lenka počula náraz a našla Petra ležať v kaluži krvi. Bezohľadný vodič z nehody ušiel. Peter skončil so zraneniami hlavy v kóme, z ktorej sa už ani po prevoze špeciálom na Slovensko neprebral a po 147 dňoch bojovania 23.2.2011 skonal. Braňo po 101 dňoch 4.10.2010 expedíciu úspešne dokončil.


Peter Patsch, zakladateľ cykloklubu Záhorák absolvoval 13 expedícií po celom svete. Na jeho bicykli precestoval viac ako 100 tisíc kilometrov. Každý rok absolvoval niekoľkomesačnú expedíciu na rôznych miestach sveta. Peter pracoval v reedukačnom centre vo Veľkých Levároch ako majster odborného výcviku, venoval sa prevýchove problémových detí. V Malackách jazdila skupina cyklistických nadšencov, ktorí sa každý víkend stretávali a absolvovali ľubovoľné trasy po Záhorí a niekedy sa vydávali aj do iných končín Slovenska, či do zahraničia.

Peter Patsch bol medzi nimi. V roku 2000 založil v Malackách cykloklub Záhorák, ktorého bol predsedom, a ktorý má dnes desiatky členov. Spojil milovníkov cyklistiky a bol ich vzorom. Taktiež sa aktívne venoval organizovaniu okresného kola Národnej cyklistickej súťaže Antona Tkáča, ktorá je určená deťom a mládeži. Víťazi môžu postúpiť do celoslovenskej súťaže, kde už často stoja na štarte mladí a aktívni cyklisti, ktorí sa tomuto športu naozaj venujú a trénujú v súťažných oddieloch. Peter Patsch spravil pre Malackú cyklistiku veľa.

V roku 2002 absolvoval  1. slovenskú cykloturistickú expedíciu Hodvábna cesta, v roku 2006 Slovakia – British Islands Tour, o dva roky neskôr Slovakia – Marocco Tour 2008 a v roku 2010 Orient Egypt Tour. Osudnou sa mu stala práve posledná výprava. "Keď sa na jar na bicykloch vyberieme na výlet, Peter bude myšlienkami a v srdci stále pri nás." povedal počas rozlúčky s Petrom jeden z členov cykloklubu. Na jeho počesť klub každoročne v máji uskutočňuje Cyklomaratón Memoriál Petra Patscha, kde si na Petrovu počesť môžete vyskúšať zdolať 215 km v sedle bicykla za menej ako 13 hodín.


Spomienka

Slovenská cyklistka Lenka, ktorá bola svedkom tejto nešťastnej udalosti sa rozhodla cestu na Balkán o rok zopakovať a využiť smutné výročie spolu s cyklistami zo Sarajeva na umiestnenie pamätníka, aké sa nachádzajú už na 150 miestach sveta a od roku 2003 ich je asi 450. Autorom myšlienky je organizácia združujúca celosvetovú cyklistickú komunitu.

Bicykle duchov sú nabielo natreté symboly tragédií, ktoré sa stali cyklistom na cestách na celom svete. K týmto smutným pamätníkom, ktoré majú byť akýmsi tichým volaním za podporu práv cyklistov na cestách na bezpečnú jazdu, pribudol 29. septembra 2011 v Sarajeve s pripomienkou tragickej nehody Petra ďalší.


Pamiatku na Petra na mieste nehody v Sarajeve si minulý rok všimli slovenskí vojaci slúžiaci v misii EUFOR ALTHEA v rotácii 2017-2018. Biely zhrdzavený bicykel zamknutý reťazou o pouličnú lampu si zaslúžil renováciu, a tak si povedali, že si uctia Petra výrobou nového pamätníka.

Kontaktovali jeho manželku Zuzanu Patschovú, ktorá bola aktivitou našich vojakov dojatá a sama už dávno snívala o pamätníku pre jej manžela na mieste nehody. Na výrobu pamätníka a jeho osadenie vystačila dobrovoľná finančná zbierka od vojakov slúžiacich v misii, príslušníkov Slovenskej ambasády v Sarajeve a cykloklubu Záhorák.

Koncom augusta 2018 bol tento pamätník osadený na mieste nehody a 7 rokov po osadení pôvodného pamätného bicykla - 29. septembra 2018 sa uskutočnilo oficiálne otvorenie pamätníka s pietnym aktom pre Petra Patscha.


To, že bol Peter velikán slovenskej cyklistiky dokazovala aj účasť slovenského veľvyslanca so zamestnancami ambasády, starostu miestnej samosprávy Istočna Ilidža, vojakov pôsobiacich v misii EUFOR ALTHEA, miestneho cykloklubu Girodi Sarajevo, ale dokonca na tento akt pricestovali aj členovia cykloklubu Záhorák a Petrova manželka Zuzana a Lenka, ktorá bola priamo pri nehode.

Myslím, že nemusím hovoriť ako boli pani Zuzana a Lenka dotknuté príchodom na miesto nehody a jeho uctenie si po rokoch.


Na záver musím povedať, že som nesmierne rád, že sa mi to s obrovskou pomocou kolegov Mareka, Evky, Lucky ale aj ostatných všetko podarilo, hoci to trvalo skoro rok čo sme to dokázali dotiahnuť. Chcem týmto poďakovať všetkým, čo sa na tom akokoľvek podieľali. Bez Vás by to nešlo...

Česť Peťovej pamiatke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
warzone 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: 100kom.com – nevídaná stovka

Pozvánka: 100kom.com – nevídaná stovka

Stovka – psychologická hranica. Mnoho hobby cyklistov ju síce dáva bežne, pre väčšinu je to však hranica, za ktorú sa ešte nedostali, resp. dlhšiu dobu sa chystajú na jej zdolanie.
Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou PR článok

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou

Tritisíc eur je suma, za ktorú si už dokážeš zaobstarať naozaj slušný cestný bicykel. Aké modely stoja za zváženie?
keyboard_arrow_up