Test: Lazer Impala – v službe bezpečnosti

Hlavu si treba chrániť najviac, o tom žiadna debata. Najmä, ak sa vyžívate v drsnejšom a rýchlejšom štýle jazdy.

Lazer Impala je trailová cyklistická helma navrhnutá tak, aby poskytovala maximálnu ochranu a pohodlie na výjazde. Nízko ťahaná škrupina prilby a ochrana proti nárazu „EPS” zaručuje bezpečnosť a zároveň štíhly dizajn. 

prilba Lazer

Čo je EPS a prečo je to výhodou prilby?

Celkom na úvod by sa patrilo povedať, čo to vlastne ten EPS je a na akom princípe funguje. Expandovaný polystyrén (EPS) je ultra ľahký, ale silný materiál. Skladá sa z 98% vzduchu a 2 % polystyrénu. Ide o prirodzenú alternatívu ku kovovým komponentom, slúži predovšetkým na ochranu, tlmenie nárazov a izoláciu. EPS dokáže výborne absorbovať energiu, vďaka čomu nachádza uplatnenie v rôznych priemysloch. V cyklistickom priemysle je veľkou výhodou tiež jeho nízka hmotnosť. 

prilba Lazer

Spracovanie a prvý dojem 

Poďme ale späť k samotnej prilbe. Tá na prvý pohľad farbami ani grafickým motívom veľmi nevyniká, no pri detailnejšom preskúmaní jej povrchu nájdete rôzne zaujímavosti. Čierno-matnú povrchovú úpravu zdobí jednoduchý nápis LAZER na bočnej strane a štruktúrovaný nápis IMPALA v oblasti pod šiltom. 

prilba Lazerprilba Lazer

Celkovo 22 vetracích otvorov, ako aj špeciálne vstupy na čele, by mali udržiavať chladnú hlavu aj pri dlhých letných výšlapoch. Impala môže byť navyše kombinovaná s okuliarmi. Ak sa nepoužívajú, môžu byť uložené pod výrazným a nastaviteľným trojstupňovým štítom, ktorý by mal chrániť tvár nielen pred slnečným svetlom, ale aj od nízko visiacich konárov. Vďaka systému Advanced Turnfit® sa prilba dá ľahko prispôsobiť rôznym tvarom hlavy a zaistiť pohodlné nosenie. Hmotnosť činí rovných 326 g, čo samo o sebe tvrdí, že pri páde niečo znesie.

prilba Lazerprilba Lazer

Skúsenosti z praxe

Konkrétna prilba, ktorú som testoval, bola vo veľkosti M – čiže 55-59 cm. Na hlavu mi krásne sadla a v porovnaní s bežnými prilbami v nej bola moja hlava uložená hlboko. To mi aj dodávalo väčší pocit istoty a hlavne pri otrasoch sa mi ani o kúsok nepohla. Pochvalu si zaslúži systém na sťahovanie hlavy kolieskom, ktoré plnilo spoľahlivo svoju funkciu. Práve to niekedy u iných prilieb robilo problém. Dobré rozloženie vnútornej výstelky v prilbe sa odzrkadlilo na vysokom komforte nosenia. Aj keď ešte zďaleka nie sú vonku vysoké teploty, cítil som ako si všetky prieduchy plnia svoju funkciu pri výšlapoch, a v tomto smere tak nebude strácať.

prilba Lazerprilba Lazer

Plus

  • 22 veľkých ventilačných otvorov
  • Hlboko posadená škrupina prilby na spánkoch a týl na zvýšenie ochrany
  • Systém Turnfit® pre horizontálne a vertikálne nastavenie prilby
  • Veľa miesta pre okuliare pod šiltom
  • Cena

Mínus

  • Nenašiel som nič, čo by mi prekážalo

Nejedná sa o žiadnu ultraľahkú „racingovú” prilbu, no hmotnosť je vzhľadom na zameranie na veľmi dobrej hodnote. Čo sa týka funkčnej stránky, prilba zodpovedá súčasným vysokým nárokom a potrebám trailovo a enduro-orientovaných jazdcov, ktorí chcú bezpečne posúvať svoje limity...

prilba Lazer
Prilba je dostupná v šiestich farbách (matná modrá, biela, čierna, červená, matná sivo-žltá a matná kaki-oranžová), pričom jej cena sa pohybuje okolo 120 €. Viac informácií sa dozviete na stránkach dovozcu značky Lazer, ktorým je Paul Lange.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adam.milo111 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Značka OAKLEY sa preslávila svojou optikou, ale venuje sa aj ochrane hlavy...
Test: KLS Dare II – trailová krásavica so slovenskými koreňmi

Test: KLS Dare II – trailová krásavica so slovenskými koreňmi

Hľadáte ideálneho spoločníka, ktorý vám pri trailových dobrodružstvách spoľahlivo ochráni hlavu? Trailová prilba DARE II od slovenského výrobcu Kellys je skvelou voľbou.
Test: Prilba Giro Aries Spherical - chráni, vetrá a dobre sedí

Test: Prilba Giro Aries Spherical - chráni, vetrá a dobre sedí

Čo vie tradičný výrobca prilieb Giro vylepšiť na top modeli prilby, keď je cieľom najmä ochrana, ale dôležité je aj vetranie, hmotnosť a praktickosť?
keyboard_arrow_up