Slovensko je bohatšie o majstra sveta

Slováci okrem zlata priniesli domov z trialových majstrovstiev sveta aj cenný bronz. Kto stojí za týmito výbornými výsledkami?

Postaral sa o to mladý jazdec lučeneckého klubu NovoCK Trial Michal Nagy. Ten bol spolu s bratom Marekom súčasťou slovenskej reprezentácie na biketrialových majstrovstvách sveta v českom Kramolíne u Nepomuku (14. – 17. 8.).

Bratia v akcii

Bratia Nagyovci začali svoje boje na šampionáte stredajšími jazdami. Štartovali vo svojich kategóriách – Marek v benjamínoch, Michal v poussinoch. Čakalo ich osem sekcií v dvoch kolách. Mladší Michal zvládol prvý súťažný deň na výbornú a rozdielom jedného bodu sa v silnej konkurencii stal stredajším víťazom. O zisku medaily však rozhodoval výsledok z dvoch súťažných dní.


„Marek mal v kategórii trialovú špičku z Česka, Anglicka a Španielska. V stredu mu trochu nepriala šťastena. Tak, ako Michal o jeden bod vyhral, tak Marekovi o jeden bod ušla bedňa. Napriek tomu bol jeho výkon na prírodných prekážkach veľmi dobrý,“ zhodnotila Daniela Tršková, prezidentka NovoCK Trial Lučenec.

Piatok skomplikovalo počasie, ale...

Chlapcov po voľnom štvrtku čakali piatkové jazdy, ktoré mali o všetkom rozhodnúť. Pozornosť smerovala k Michalovi, ktorý mohol bezchybným výkonom potvrdiť výsledok zo stredy a získať zlato. „Hoci išlo o veľa, trénera trochu znervózňoval svojím pokojom a žartami. Žreb určil, že Michal mal jazdiť ako prvý, čo sme spočiatku brali ako nevýhodu. Keď sa však po dojazdení prvého kola spustil lejak a terén bol šmykľavejší, boli sme radi. Druhé kolo v daždi však bolo náročné,“ pokračovala Tršková. Deväťročný trialista výkon zo stredy zopakoval, všetkých súperov nechal za sebou a suverénne sa stal majstrom sveta.


Jeho brat Marek nezaostal a v piatok jazdil výrazne lepšie, hoci mu z jazdeckej pohody ukrojil silný dážď a mokré prekážky. Odhodlaný pretekár prišiel po dojazdení za trénerom so slzami radosti za druhé miesto. V konečnom zúčtovaní mu to prinieslo bronz.

Pre chalanov sú to premiérové medaily zo svetového pódia a zo štvorčlennej výpravy jazdcov zabezpečili Slovensku cenné kovy práve oni dvaja. „Medaily sme nečakali. Do Česka sme cestovali s cieľom umiestniť sa v svetovej päťke. Je to výsledok celého klubu a šesťročnej driny, sĺz, odriekania a mozolov. Chalani boli perfektní a sme na nich hrdí,“ skonštatoval Štefan Nagy, tréner NovoCK Trial a šéf slovenskej odnože cyklotrialu.


Spokojnosť samozrejme nechýba ani na strane mladých jazdcov. „Myslel som si, že v piatok budem tretí, čo by mi vyhovovalo. Jeden môj súper však pohorel pred koncom kola a o jeden bod som ho porazil. Tým pádom som si poistil bronzovú priečku. Plakal som od šťastia,“ opísal dvanásťročný Marek Nagy.


„Byť majstrom sveta je super pocit, aj keď to všetko ešte stále spracúvam“, zhodnotil večer po piatkovej súťaži Michal Nagy. „Budeme musieť kúpiť ďalšiu poličku na medaily. Tieto z majstrovstiev sveta sa nám už do vitríny nezmestia,“ dodal.


Chlapci krátko pred šampionátom bojovali aj na svetových hrách mládeže v poľských Wadoviciach (8. - 11. 8.). Marekovi Nagyovi tam o vlások ušlo finále a obsadil 15. miesto. Michal sa medzi najlepších dostal z 2. miesta a napokon obsadil konečnú 5. priečku. Len tak ďalej, chlapci!
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Lednicko-valtický areál s cyklovozíkom

Tip na výlet: Lednicko-valtický areál s cyklovozíkom

Známy región Južnej Moravy bol jednoznačnou voľbou pre náš krátky rodinný cyklovýlet s dvomi malými deťmi. Nie(len) kvôli tradičnému vínu, ale najmä pre množstvo zaujímavých miest popretkávaných ľahkými cyklo spojkami.
Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Za krásneho počasia bikeri tejto tour prvýkrát okúsili nástrahy trate v Trenčíne. Trate v krásnom parku Brezina v blízkosti Trenčianskeho hradu mladých cyklistov poriadne preverili.
Adrenalínové centrum Karviná - zajazdiť si pod strechou

Adrenalínové centrum Karviná - zajazdiť si pod strechou

Pokiaľ si chcete zajazdiť aj v zimnom období, zaskákať si či vyskúšať vysnívaný trik, v Adrenalínovom centre v Karvinej ste na správnom mieste.
keyboard_arrow_up