Novinka: Canyon Neuron CF SLX 2020 - zbraň na trail

Zima prichádza a s ňou premýšľanie o novej výbave do budúcej sezóny. Nuž, sny by sa mali plniť a ak ste skutočným horským cyklistom, máme pre vás jeden taký, ktorý by sa mohol pod stromčekom aj objaviť.


Neuron je namierený práve na tých jazdcov, ktorí sa neboja nikdy nekončiacich trailových výziev, ale súčasne majú radi pocit efektivity pri stúpaniach alebo sa s obľubou púšťajú aj na celodenné výlety. Dôvodom pre toto konštatovanie je 130 mm zdvihu, geometria a celkové osadenie bicykla, ktoré je vyváženým prechodom medzi pretekárskymi XC raketami a gravity-orientovaným spektrom bicyklov.

Nabitý vlastnými technológiami

Začneme postupne, s prvou zastávkou pri samotnom ráme, ktorý je až o 250 g ľahší než „klasický“ CF SL. Dôvodom je použitie uhlíkových vlákien s označením 40T-UD, ktoré okrem redukcie hmotnosti navyšujú tuhosť. K tomu sa pridáva osobitné zapuzdrenie ložísk dodatočnými záslepkami, ktorých účel je predĺženie životnosti pod nimi sa ukrývajúcich priemyselných ložísk.


Čistotu dizajnu a súčasne aj ochranu pred odrážajúcimi sa kameňmi či konármi zabezpečuje vnútorné vedenie laniek v spodnej rámovej trubke. Plastový kryt tak v sebe ukrýva radenie či brzdovú hadičku a zároveň ochraňuje rám.


O ochrane môžeme hovoriť aj v spojitosti s „Impact Protection Unit“ alebo po našom, „zabraňovač nárazom“ na hornej rámovej trubke, ktorý bráni prílišnému pretočeniu riadítok, ktoré môžu narážať do rámu.


Jednoduchosť a efektívnosť ukrýva aj Quixle, pevná os v zadnej stavbe s integrovanou páčkou, ktorá slúži ako klasický rýchloupinák. Čo sa týka odpruženia zadnej stavby, tá pracuje na princípe štvorčapového systému. Vďaka trojfázovému priebehu využívania zdvihu pracuje práve tak, ako to jazdec potrebuje.

Inými slovami, začiatok zdvihu je citlivejší, pričom v druhej fáze prechádza do stabilného stavu, ktorý je podporou pri zatlačení do pedálov, či v klopenke. Nakoniec sa dostávame do tretej fázy, vyznačujúcej sa progresivitou – teda, aby bolo maximum zdvihu využité len v potrebnej situácii.


Geometria – všetko čo máte radi

Zdá sa, že trailové bicykle sú už skutočnými pracantmi ako v kopcoch, tak aj v zjazdoch. Svedčí o tom snaha inžinierov vybaviť ich správnymi hodnotami dĺžky a uhlov. Neuron preberá položenejší hlavový uhol na úrovni 67,5 stupňa a sedlový uhol 74,5 stupňa, ktorý s optimálnym rozmerom predstavca – 60 mm, adekvátne posúva ťažisko jazdca do oblasti nad stredové zloženie.


Canyon však myslí aj na rozdiel vo fyziologických predpokladoch, ovplyvňujúcich celkové ovládanie bicykla. Vo veľkostiach XS a S osádza Neuron 27,5“ kolesami, zatiaľ čo ostatné veľkosti preberajú 29“. Taktiež sa líšia aj použitím odlišnej dĺžky riadítok – zatiaľ čo „veľké“ kolesá sú osadené 760 mm riadítkami, 27,5“ disponujú o 2 cm kratšími. Táto možnosť je však dostupná len vo verziách Neuron CFCF SL.

Neuron CF SLX 9.0 LTD 2020

S označením „SLX“ sa stretneme len pri jednom vyhotovení. A teda pri tom najvyššom. Na tomto odľahčenom a spevnenom karbónovom základe nájdete odpruženie od Fox v podobe Factory 34 vidlice a Float DPS Factory tlmiča. Obe so 130 mm zdvihom.


Radenie a brzdy sú v kompetencii Shimano XTR. K tomu sa pridávajú karbónové kolesá DT Swiss XMC 1200 s 30 mm vnútornou šírkou. Správny grip zabezpečujú plášte Maxxis Forekaster EXO TR 3C MaxxSpeed v šírke 2,35“. Karbónové sú aj riadítka vo vlastnej réžii Canyon. Nechýba teleskopická sedlovka Fox Transfer Factory s príznačnou oranžovou farbou. Celková hmotnosť 11,7 kg (M) zodpovedá aj cene, ktorá je stanovená na 5 999 €.


Neuron CF a CF SL

Pre úplnosť ešte doplníme ostávajúcu štvoricu modelov, ktoré sa svojou dostupnejšou výbavou dokážu priblížiť klasickému horskému cyklistovi a jeho peňaženke.

Ide o Neuron CF 8.0, u ktorého nájdeme Fox 34 Rhythm a Fox Float DPS, 12-rýchlostnú sadu Sram GX, kolesá DT Swiss M1900 a hmotnosť 13,1 kg (M). Cena je 2 699 €.


O čosi lepšie je na tom Neuron CF 9.0. Poteší najmä prívržencov Shimano výbavy vďaka sade Shimano XT s SLX brzdami. Ľahšie kolesá DT Swiss XM1501 a vidlica Fox 34 Performance sa zaslúžili o hmotnosť 12,9 kg s cenovkou 3 299 €.


Posledný spomínaný má aj dámske prevedenie, pomenované príznačne, Neuron CF 9.0 WMN s identickou výbavou až na sadu, kedy pri tomto variante figuruje Sram GX Eagle. Cena ostáva 3 299 €.


A predposledným stupňom pred samotným SLX je Neuron CF 9.0 SL, s prémiovým karbónom „SL“ a nemenej príťažlivou výbavou, založenou na karbónových kolesách Reynolds TR309, sade Sram X01 Eagle a odpružením od Fox. Celkovo sa dostávame na 12,6 kg (M) a 3 999 €.


Viac informácií o nových modeloch sa dozviete aj na domovskej stránke značky Canyon.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde PR článok

E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde

Canyon na tento rok kompletne inovoval svoju ponuku horských elektrobicyklov. O ktoré modely ide? V čom sa líšia oproti predchodcom? Ako sú vybavené?
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
Predstavenie: Canyon Neuron 2023 - ešte väčšia porcia zábavy

Predstavenie: Canyon Neuron 2023 - ešte väčšia porcia zábavy

Canyon Neuron je dlhoročnou stálicou a bestsellerom v ponuke nemeckého výrobcu. Rok 2023 je rokom, kedy svetlo sveta uzrela nová generácia tohto modelu.
keyboard_arrow_up