Lezyne Super Drive 1600XXL - osvetlenie bez kompromisov

Elektronika sa vo svete cyklistiky pomaly dostáva čím ďalej viac do rôznych komponentov a doplnkov. Lezyne ponúka okrem iného aj smart svietidlo, ktoré disponuje výkonom až 1600 lúmenov. Zaujíma vás, ako takéto niečo funguje?

Lezyne Super Drive 1600XXL nie je síce prvé svetlo, ktoré umožňuje upravovať svetelné režimy prostredníctvom aplikácie, no žiadne z doteraz testovaných svetiel na portáli MTBIKER neponúkalo túto možnosť prostredníctvom technológie bluetooth a pomocou aplikácie vo vašom smartfóne. Na to, že to nie ani zďaleka zbytočný počin, sa pozrieme v tomto článku.


Prvý dojem: Extra výkon a prvotriedne spracovanie nestačí!

Popravde asi sa budem opakovať, ale tak ako u všetkých predchádzajúcich výrobkov Lezyne opäť raz napíšem, že telo je vyrobené z leteckého hliníka na CNC mašine a povrchovú úpravu tvorí tvrdoelox s laserom gravírovanými logami. Telo svetla má po obvode chladiace rebrovanie so zaoblenými hranami a prednej časti dominuje trojica vysokosvietivých diód, ktorých účelom je jednak optimálny rozptyl svetla, ako aj dlhý dosvit, ktorý vám umožní jazdiť bezpečne aj vo vysokej rýchlosti.

Horná časť svietidla je vybavená ovládacím tlačidlom, ktoré v sebe ukrýva viacfarebnú diódu, ktorá signalizuje stav nabitia batérie, pripojenie zariadenia cez bluetooth, prípadne prepnutie do race režimu. V zadnej časti svetla sa nachádza nabíjací micro usb konektor, ktorý je zaslepený mohutnou gumovou zátkou, ktorá drží pevne na svojom mieste aj vďaka nerezovej skrutke. Miesto odnímateľného úchytu na riadidlá má svetlo v spodnej časti gumový upínací popruh, ktorý môžete otáčať ľubovoľne okolo jeho osi, aby ste svetlo mohli nastaviť presne tak, ako potrebujete.


Základné parametre, výkon, režimy, ovládanie a obsah balenia

  • Maximálny výkon: 1600 lm
  • Výdrž batérie: 1h 45min (1600 lm) až 148h (15 lm)
  • Hmotnosť: 237 g
  • Režimy: Overdrive 1600 lm, Blast 1000 lm, Enduro 600 lm , Economy 250 lm, Femto 15 lm, Flash 150 lm a Pulse 150 lm. V race móde len Overdrive/Economy
  • Čas nabíjania: 4,5h (pri výkone nabíjačky 2A) až 9 hodín (1A nabíjačka)
  • Nárazuvzdornosť: z výšky 1 meter

  • Čo sa týka odstupňovania výkonu, to má 1600XXL-ka rozdelené do piatich svietiacich a dvoch blikacích režimov. Prostredníctvom aplikácie v mobile je možné upraviť poradie a výkon 4 režimov. Zaujímavosťou je, že svetlo ponúka aj tzv. „race mód“, do ktorého sa prepnete 5-sekundovým podržaním napájacieho tlačidla.

    Race mód ponúka len prepínanie medzi maximálnym 1600 lm režimom a 250 lm ekonomickým režimom, ktorý je určený na stret s inými vozidlami alebo cyklistami v protismere. Hmotnosť svietidla je reálne 237 gramov, čo je presne o 10 gramov viac, ako udáva výrobca.


    Pri maximálnom výkone svetlo vydrží svietiť cca hodinu a trištvrte, čo je pomerne dosť na to, že sa jedná o solídny reflektor. Horšie už je to s časom nabíjania, ktorý trvá v prípade výkonnej 2A nabíjačky približne 4,5 hodiny. Polampérovou nabíjačkou od starého mobilu to preto radšej ani neskúšajte.

    Hliníková konštrukcia znesie pád z výšky jedného metra a svetlo prežije bez problémov aj silný prúd striekajúcej vody. Na ponorenie pod vodu však stavané nie je. Pamäť posledného zvoleného režimu je v tomto prípade samozrejmosť.

    V kompaktnom čiernom balení sa okrem svetla nachádza iba nabíjací usb káblik a návod bez slovenskej lokalizácie. Pri svetle tejto kategórie by určite potešilo napr. diaľkové ovládanie alebo úchyt na prilbu, no toto príslušenstvo je voliteľné a za príplatok (buď samostatne alebo ako tzv. „loaded“ verzia).


    Smart Connect - to čo odlišuje toto svetlo od zvyšku konkurencie

    Ako už som naznačil v úvode, svetlo disponuje technológiou bluetooth, ktorá umožňuje jednak pripojenie vášho smartfónu (s operačným systémom android alebo iphone) cez aplikáciu Lezyne LED Ally, ako aj pripojenie kompatibilného zadného svetla.

    V prípade, že k XXL-ku pripojíte zadné svetlo série smart connect, umožní vám to zapínať, prepínať a vypínať súčasne obe svetlá naraz. Čo je určite praktické, nakoľko sa nemusíte púšťať riadidiel, prípadne zosadať a zapínať zadnú „blikačku“ zvlášť. Aplikácia LED Ally ponúka možnosť usporiadania poradia režimov a mne po prvom pripojení ponúkla aj „aktualizáciu“ svetla, ktorou pribudla jedna farba indikátora napájania batérie.

    Pomyselnou čerešničkou na torte je v prípade tohto svetla prítomnosť Day/Night senzora, ktorý podľa intenzity osvetlenia z vonkajšieho prostredia automaticky upravuje svetelný výkon.


    Plusy:

    • kvalitné spracovanie
    • úctyhodný výkon
    • dlhá výdrž batérie
    • senzor intenzity vonkajšieho osvetlenia
    • možnosť spárovania s aplikáciou a kustomizácia režimov
    • možnosť ovládania predného aj zadného svetla jedným tlačidlom
    • kvalitná optika s tromi vysokosvietivými diódami
    • jednoduché a pevné upnutie na riadidlá
    • race režim

    Mínusy:

    • dlhý čas nabíjania
    • v balení by mohlo byť diaľkové ovládanie

    Odporúčaná MOC tohto pokrokového svetla je stanovená na 119 € a kompletnú špecifikáciu nájdete na tomto odkaze.
    info
    Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    bimjeam 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom PR článok

    Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom

    Jeseň je typická sychravým počasím, šerom a skorým stmievaním. Od jazdenia to však mnohých neodradí. Čo by sa mohlo zísť na takéto neskoré jazdenie?
    Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti PR článok

    Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti

    Ako prilba patrí na hlavu, na bicykel patria svetlá. Zvlášť vtedy, ak jazdíte po cestách s premávkou alebo v „mestskej džungli“. Potrebujete ich? Môžete vyberať u nás.
    Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

    Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

    Aj blikačky môžu byť z kvalitného materiálu a je dobre, že výrobcovia počítajú s ich použitím na denné svietenie.
    keyboard_arrow_up