Do mesta či na poriadne výlety – gravel a iné v podaní Marin

Množstvo komunikácií a trás, ktoré spájajú naše domovy, nás neustále láka vydať sa na ozajstné dobrodružstvo. K tomu môže pomôcť práve niektorý z modelov v kolekcii Marin.

Kategória gravel má svoje korene paradoxne ešte pred „skutočnou“ cestnou cyklistikou – aj vzhľadom na kvalitu vtedajších ciest. Dnes púta stále väčšie a väčšie davy cyklistov, aby sa aj oni podujali okúsiť rýchlosť a komfort týchto univerzálnych strojov. Ponuka Marin mieri aj k tým z nás, ktorí sa radi túlajú alebo sa prepravujú v meste. Kľúčovými charakteristikami sú bezpečnosť, pohodlie a istota.

Gravel – kde sú hranice slobody?

Predstavovať túto samostatnú oblasť cyklistiky už hádam nie je potrebné. Ide o modifikované cestné bicykle, ktoré okrem kotúčových bŕzd disponujú aj širšími a robustnejšími plášťami, pohodlnejšou geometriou a možnosťou osadiť košíky, brašne či blatníky a v neposlednom rade aj teleskopickú sedlovku. Ponuka je skutočne pestrá, záleží tak len na vašich potrebách a predstavách.


Zaujímavým počinom, ktorý osadením pripomína kombináciu cestného a horského bicykla, je dvojica prevedení DSX. Majú aerodynamicky tvarovaný hliníkový rám, jednoprevodník, rovné riadidlá s kratším predstavcom a súčasne aj 28“ plášte so šírkou 45 mm. V prípade odvážnejších zámerov naň môžete namontovať aj teleskopickú sedlovku. Cena začína od 1 000 €.


Geometria rámu Four Corners nie je náhodou a to isté platí aj pre jeho špecifické tvarovanie. Spája v sebe prvky pohodlného posedu aj pre viacdňové výjazdy s jednoduchosťou a estetickosťou subtílnych oceľových rúrok. Nadšencov vyrovnaného tempa poteší prítomnosť 18 prevodov Shimano Sora, mechanických kotúčových bŕzd alebo 42 mm plášťov v prevedení buď 27,5“ alebo 28“ kolies. Cena je 1 100 €.


Takmer na nerozoznanie od klasického cestného bicykla je trojica Nicasio pripravená aj na cestné jazdy. Oku lahodiace prevedenie oceľových rúrok je osadené dvojprevodníkovými cestnými sadami Shimano Claris, resp. Tiagra. K jednoduchosti prispievajú aj cestné riadidlá a rýchle plášte v šírke 30 mm. Pre tých, ktorí chcú využiť výhody jedného radenia a širších plášťov, je pripravený variant Nicasio+ s 9-rýchlostnou sadou, 27,5“ kolesami a 47 mm plášťami. Cena začína od 800 €.


Vytrvalostná geometria a nízky valivý odpor plášťov modelového radu Gestalt je symbolom jeho obľúbenosti. Aj keď spĺňa kritériá gravel kategórie, je na nerozoznanie od cestných modelov. Dôkazom toho je klasická geometria rámu, dvojprevodník a v neposlednom rade aj 32 mm plášte, ktoré sú pomyselnou hranicou na priesečníku istoty a rýchlosti. Cena začína od 900 €.


Pri „rodine“ Gestalt ešte ostaneme, a to pri dvojici atraktívnych prevedení Gestalt X. Už na prvý pohľad si všimnete jemné odlišnosti. Od vykrojenej sedlovej rúrky cez agresívnejšiu geometriu, až ku gravel jednoprevodníkovej sade Shimano. V prípade hodnotnejšieho Gestalt X11 sa môžete tešiť aj na teleskopickú sedlovku a bezdušové plášte. Cena začína od 1 300 €.


Na samom vrchole kategórie gravel stojí dvojica modelov Headlands. Najvýraznejším prínosom je využitie uhlíkových vlákien nielen v prípade vidlice, ale aj samotného rámu. Nízku hmotnosť dopĺňa pôsobivá jednoprevodníková sada, hydraulické kotúčové brzdy a množstvo montážnych otvorov pre akékoľvek doplnkové nosiče. Šírka plášťov sa zastavila na rozumnom kompromise 40 mm. Vyššia verzia ponúka aj teleskopickú sedlovku. Výrobca ponúka aj osobitný rám. Cena začína od 2 500 €. Cena rámu je 1 800 €.

Transit a mestké bicykle – iskra radosti v každodennosti

Ak vás už nebaví dennodenné dochádzanie do práce autom alebo autobusom, čo tak skúsiť rýchle a predsa účelne spracované modely práve na túto príležitosť. O tom, že ich využiteľnosť nekončí len pri ceste do práce a z nej, sa určite presvedčíte už pri prvej jazde.


Typickým predstaviteľom novodobej cestnej dopravy je dvojica bicyklov Larkspur. Neobvyklý názov pomenúva jedinečne spracovaný koncept rámu, ktorý oceníte najmä pri častom nasadaní a zosadaní z bicykla. Nechýba bezúdržbová pevná vidlica v kombinácii s modernou jednoprevodníkovou sadou s 10 prevodmi. Pri pokojnej jazde mestom oceníte vystretý posed s ergonomickými riadidlami a až 2,35“ plášťami s ochranou pred prepichnutím. V prípade drahšieho modelu aj s teleskopickou sedlovkou. Cena začína od 800 €.


Nič nepripomína ulice zámorských metropol väčšmi, než jednoduché oceľové rámy s rovnými riadidlami a dostatočným počtom prevodov. Muirwoods s 18 rýchlosťami spolieha na účelovosť, čoho dôkazom je aj využitie hydraulických kotúčových bŕzd. V prípade Muirwoods RC získate sadu vždy potešujúcich blatníkov, ergonomické riadidlá a kompaktný koncept 8-rýchlostnej prevodovky zabudovanej v zadnom náboji. Čistota nadovšetko. Cena začína od 750 €.


Na každodenné dochádzanie do práce alebo po práci za priateľmi nepotrebujete najnovšie technológie. Jedinou pomôckou bude funkčnosť a spoľahlivosť. Aj v tomto sa nesie trojica modelov Presidio. 28“ kolesá s 35 mm plášťami uľahčia prevoz po rozmanitom povrchu, zatiaľ čo kotúčové brzdy a jednoprevodníková sada sú akoby stvorené na bezstarostnú všednú dopravu. V prípade dvoch najvyšších prevedení ide o prevodovku ukrytú v zadnom náboji. Cena začína od 600 €.


Ste zástanca výkonnostného poňatia bicyklov aj v prípade, že ide o dochádzanie do práce? Nechcete riešiť dilemu, či sa máte po práci vydať na hodinové predĺženie cesty späť domov cez obľúbený kopec? Model Lombardo je skonštruovaný s ohľadom na potreby širokej škály cyklistov. Dôvodom je využitie tradičného vytrvalostného poňatia rámovej geometrie, 18 prevodov v podobe Shimano Sora alebo Tiagra, kotúčové brzdy a taktiež 40 mm plášte. V konečnom dôsledku tak nemusíte dlho uvažovať nad tým, kam po práci zamierite. Cena začína od 900 €.

Fitness – ide o to užiť si to podľa vlastnej chuti

Poslednou podkategóriou univerzálnych modelov z dielne Marin je tzv. Fitness. Svojimi charakteristikami sa takmer prekrýva s dvojicou už uvedených bicyklov, ale predsa len má niečo vlastné. Ide totiž o bicykle, ktoré boli navrhnuté pre radosť z jazdy, a pre tých, ktorí nevyžadujú agresívnu pozíciu a obetujú nejaký ten gram na úkor pohodlia a istoty.


Krivky rámu Kentfield priam volajú po pohodových nedeľných „prechádzkach“ po miestnych parkoch a zákutiach mesta, kde sa zastavíte na malé občerstvenie alebo oddych. K tomu je prispôsobený aj hliníkový rám s výrazným slopingom, dostatok prevodov alebo uvoľnená pozícia posedu. Obľúbenosť podtrhuje aj využitie 40 mm plášťov. Cena začína od 330 €.


Na mestské jazdenie je určená aj dvojica dámskeho a pánskeho prevedenia modelov San Anslemo San Rafael. Ide o bicykle na hranici s horskou kategóriou, čomu nasvedčuje aj použitie odpruženej vidlice s 63 mm zdvihom a 40 mm plášťami. Zároveň si však zachováva prvky uvoľneného posedu. Výhody sa ukrývajú aj v kotúčových brzdách alebo chrániči reťaze. Cena začína od 420 €.


Výlučne pre nežnejšiu časť cyklistickej populácie bol navrhnutý modelový rad Terra Linda. V trojici prevedení spája hliníkový rám s geometriou uspôsobenou pre dámy. Dopĺňa ho početný rozsah prevodov, pevná vidlica a taktiež účinné kotúčové brzdy – v prípade dvoch vyšších modelov v podobe hydraulických verzií. 28“ kolesá sú ovládané krátkym kokpitom s rovnými riadidlami. Cena začína od 360 €.


Kategóriu Fitness snáď najzreteľnejšie identifikuje trio variácií Fairfax. Dôvodom je využitie 28“ kolies s rýchlymi, 32 mm plášťami, až 28 prevodov, kotúčové brzdy a športovejšie poňatie geometrie, ktorá v najvyššej verzii ponúka aj karbónovú vidlicu alebo vnútorné vedenia laniek. Od gravel alebo transit modelov sa odlišuje využitím rovných riadidiel. Cena začína od 480 €.

Viac informácií o jednotlivých modeloch nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobrežná časť Kalifornie, plná štrkových ciest, výhľadov na oceán aj na známy most Golden Gate. Tento karbónový gravel je poctou tomuto miestu.
Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen PR článok

Hardtaily a gravely od Marin - kalifornský sen

Predstav si kopce s výhľadom na oceán. Kopce, kde sa začali písať dejiny horskej cyklistiky. Tam, v tieni tisícročných sekvojí, sa zrodila aj značka bicyklov Marin.
Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny PR článok

Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny

Každá disciplína si vyžaduje rôzne obutie, o podmienkach ani nehovoriac a preto prinášame niekoľko tipov. Tak ktorý si dnes zvolíš ty?
keyboard_arrow_up