Multikľúče – praktickí pomocníci do terénu aj do dielne

Či už do domácej dielne, alebo do zadného vrecka počas výjazdu. Multikľúč je druh náradia, ktorý sa rozhodne oplatí mať.

Pri výbere najčastejšie zohľadňujeme najmä veľkosť a množstvo nástrojov, samozrejme pri často skloňovanom výraze „pomer cena:výkon”. Inými slovami aby zvládol, čo treba a nezaberal veľa miesta. Výber dobrého náradia je niekedy zložitý najmä kvôli množstvu značiek a druhov náradia, preto sme si pre vás pripravili zopár tipov.

Hlavný základ

Tieto multiklúče vám poskytnú len to nevyhnutné pre základnú opravu. Zväčša ide o lacnejšie varianty a tak ani nesiahnete hlbšie do vrecka. Pod „základným" máme na mysli inbusové kľúče, prípadne aj jeden torx, väčšinou ide o T25, ktorý sa používa pri dotiahnutí skrutiek na brzdových kotúčoch. Čo sa týka inbusových kľúčov, je fajn, ak sada obsahuje aj veľkosť 8 mm na pedále, komponenty radšej dotiahnuť doma a neriešiť na výjazde. Ak už predsa len siahneme po „imbusákoch” v teréne, zväčša je to nastavenie brzového prasiatka, ak nám šúcha brzdový kotúč, utiahnutie sedlovky a pod. Tieto multikľúče ešte zvyknú obsahovať plochý skrutkovač. Svojou priaznivou cenou zaujme tento multikľúč od menej známej a pomerne novej značky Vortex.

Dobrou voľbou za stále dostupnú cenu môže byť multikľúč od amerického giganta Park Tool. Značku založili už v roku 1956 dvaja kamaráti, 7 rokov nato sa začali špecializovať na servis bicyklov a dnes je táto značka známa po celom svete. Z ich sortimentu sme do nášho výberu zaradili tento multikľúč.


Mať aj niečo „naviac”

Tieto multikľúče obsahujú všetko to, čo aj predošlá kategória so základnými nástrojmi, no naviac majú so sebou nitovač reťaze. Pretrhnutú reťaz na výjazde by nikto nechcel riešiť, no tento nástroj vám ho vie zachrániť. Ďalším šikovným pomocníkom môžu byť centrovacie kľúče na doladenie/dotiahnutie výpletu v teréne. Za skutočne nízku cenu necelých 8 € z našej ponuky vyberáme multikľúč od značky Force. Na trhu je táto česká značka od roku 1990 a ich sortiment obsahuje od náradia, cez komponenty až po oblečenie, všetko za „ľudové" ceny.

Do tzv. zlatej strednej triedy, čiže stále pomerne cenovo dostupnej, sme zaradili multikľúč od značky SuperB. Tento multikľúč okrem inbusových a torx kľúčov obsahuje aj montpáky na opravu defektov, nitovač reťaze a centrovací kľúč v štyroch veľkostiach.


Pri vyššej cenovej úrovni môžme siahnuť po multikľúči od Park Tool. Tento „naviac” obsahuje nitovač reťaze a dve veľkosti centrovacieho kľúča, šikovne schované v montpáke.

Špeciálne multikľúče pre „náročných”

Multikľúče, ktore zvládnu toho naozaj veľa, no za ktoré si aj trochu viac priplatíte a na výjazde vás nič nezaskočí. Tieto sady obsahujú aj náradie na opravu bezdušových plášťov, ktoré sú medzi bikermi stále viac a viac rozšírené. Napríklad model od kalifornskej značky Lezyne. Tento multikľúč okrem inbusových kľúčov, torx kľúča a nitovača reťaze obsahuje aj spomínanú sadu na opravu bezdušových plášťov.


Od rovnakej značky, ale pre tých, čo si potrpia aj na praktickosť, tu máme sadu, ktorú viete šikovne schovať do vašich riadítok. Navyše sa nemusíte báť ani straty vďaka o-krúžkom rôznych veľkostí, ktoré zabránia nechcenému vysunutiu náradia počas výjazdu. Jedna časť sady obsahuje knóty, výstružník a vkladací nástroj a v druhej strane riadítok máte schovanú sadu s inbusovými, torx kľúčmi a krížovým skrutkovačom.



Nech už si zvolíte akýkoľvek multikľúč, dôležité je nosiť ho v prvom rade so sebou na každý výjazd. Je to oveľa lepšie riešenie, ako ísť peši a navyše šťastie praje pripraveným. Všetky multiklúče od spomínaných značiek nájdete u nás v MTBIKER shope.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Kvalita, spoľahlivosť a dostupnosť - výber produktov PR článok

Kvalita, spoľahlivosť a dostupnosť - výber produktov

Pre mnohých z nás je cyklistika sezónnym koníčkom či alternatívnym spôsobom prepravy. Vtedy je údržba a servis hlavne o nižších výdavkoch. Čo by vás mohlo zaujať?
Video: Netradičné, nápadité aj zvláštne - moderné multikľúče

Video: Netradičné, nápadité aj zvláštne - moderné multikľúče

Cyklistické multikľúče sa vyvíjajú ako všetko ostatné. Vedeli ste o týchto prevedeniach, poznáte všetky spôsoby, ako ich prevážať?
Servisné minimum, ktoré zvládne aj začiatočník

Servisné minimum, ktoré zvládne aj začiatočník

Bicykel, tak ako každý iný kus techniky, si vyžaduje aspoň základnú starostlivosť. Aké úkony zvládne aj nováčik v tejto disciplíne?
keyboard_arrow_up