Novinka: Liv Embolden - trailbike ušitý ženám na mieru

Liv definuje model Embolden ako celoodpružený univerzál, ktorý dokáže hravo zdolať náročné stúpania, technické zjazdy, ako aj rockgardeny plné kameňov. Je toto tvrdenie príliš odvážne, alebo sú za tým nejaké zásadné zmeny v 2. generácii?

Ako už je zrejmé z názvu, model Embolden je určený ženskej časti populácie a na svedomí ho má v našich končinách pomerne známa značka Liv, čo je v podstate dámska odnož značky Giant. Embolden je koncipovaný ako univerzálny trailbike pre začiatočníčky a mierne pokročilé bikerky, ktorý zvládne prakticky všetky typy terénu, no zároveň vám nenarobí zbytočný „prievan" v peňaženke. Nová generácia modelov na rok 2022 drží krok s najnovšími trendmi v cyklopriemysle, no okrem toho dostala jeden zásadný upgrade.


Starý názov, nové štandardy

Ak ste hádali, že je to zvýšenie zdvihu, tak vás musím sklamať. Tou hlavnou novinkou je, že Embolden vzrastovo dospel a po novom je dostupný aj v 29” verzii - konkrétne vo veľkostiach S, M a L. Menšie „dvadsaťsedmičky” sú dostupné vo veľkostiach XS, S a M.

Úpravou prešiel aj zadný trojuholník, ktorý je tuhší, dostal širšiu boost osku a zmestia sa do neho aj širšie plášte (2,6” pre 27,5” a 2,4” pre 29” verziu). Dvadsaťdeväť-palcová verzia má navyše redizajnovaný vzhľad hornej a spodnej rámovky, ktorý je označený ako Tensio. Nový, tuhší 35 mm štandard riadidiel a predstavca pridá lepšiu kontrolu v zjazdoch a náročnom teréne. Upravené boli aj vstupné porty bowdenov, za účelom jednoduchšieho servisu a eliminácie nežiaduceho klepania. Nesmiem opomenúť ani technológiu Powercore, ktorá pozostáva z tuhej a masívnej oblasti stredu a asymetrických zadných vzpier, ako aj nadštandardne veľké overdrive hlavové ložiská.


Rám a geometria - šitý na mieru ženskej fyzionómii

Okrem prekopania spomínanej zadnej stavby bol mierne upravený aj systém zavesenia zadnej stavby. Jedná sa o tzv. prepákovaný jednočap typu zero-pivot, kde funkciu jedného čapu nahrádza prepružovanie materiálu zadných vzpier. Toto riešenie je konštrukčne jednoduchšie, má nižšiu hmotnosť a rovnako je aj menej náročné na servis a výmenu ložísk.

Zadná stavba hliníkového rámu ponúkne zdvih 120 mm a predná vidlica pohodlných 130 mm. Geometria sa pochopiteľne trochu líši pre 27” a 29” verziu, no napr. hlavový uhol má rozumných 67,5 resp. 67°. Veľkou výhodou je proporčný rast komponentov spolu s veľkosťou rámu. Čo v preklade znamená, že čím väčšia veľkosť biku, tým sa predlžuje veľkosť predstavca, šírka riadidiel alebo zdvih teleskopky.


Osadenie a modely

Podobne ako geometria a proporčne volené veľkosti komponentov, aj samotný dizajn a komponenty sú špeciálne ladené pre potreby žien. Počnúc tlmičmi, upravenými na inú hmotnosť, výberom sediel, ktoré zodpovedajú anatómii dámskej panvy, alebo aj voľbou pohodlných gripov, ktoré dobre padnú do ženskej dlane. V ponuke výrobcu na rok 2022 sú dva modely označené ako Embolden 1 a Embolden 2, pričom každý z nich bude dostupný v dvoch farebných vyhotoveniach.

Embolden 1 ponúkne vo výbave zaujímavý mix komponentov ako tlmič Rock Shox Monarch R a vzduchovú vidlicu Crest 34, ktorú si Giant navrhol a vyrába vo vlastnej réžii. Pohon je zverený do rúk 12-rýchlostnej sady Sram SX Eagle a chýbať nesmú samozrejme ani hydraulické kotúčové brzdy Shimano doplnené o 180/160 mm kotúče. Keďže poriadny bike musí aj reprezentatívne vyzerať, na výber máte z decentnej matnej čiernej a lesklej čiernej metalízy.


Model Embolden 2 je v hierarchii umiestnený nižšie, no stále tu nájdete slušné komponenty ako vzduchovú vidlicu Giant Crest s 34 mm vnútornými nohami, vzduchový tlmič SR Suntour Raidon R. O pohon sa stará 10-rýchlostná sada Shimano Deore, doplnená o kľuky Praxxis. Brzdy sú rovnako hydraulické od značky Shimano. Farebné vyhotovenia majú názov Milky Way a Purple Ash.


Skúsenejšie bikerky určite poteší aj informácia, že všetky Emboldeny sú dodávané s teleskopickou sedlovkou Giant contact switch, kolesami s 30 mm vnútornou šírkou ráfikov a bezdušovou konverziou kolies už priamo z výroby. 27-palcové verzie ponúknu „macatejšie" 2,6 palcové gumy Maxxis, zatiaľ čo 29-palcové verzie o niečo užšie 2,35” plášte.


Nový Embolden je z môjho pohľadu zaujímavou voľbou pre bikerky, ktoré sa neboja objaviť čaro jazdy v náročnejšom teréne, no zároveň požadujú maximálny komfort, istotu ovládania a aj decentný a vkusný dizajn. Vzduchové odpruženie s dostatočným zdvihom, jednoprevodník, hydraulické brzdy, bezdušové kolesá a teleskopka robia z tohto biku ideálneho parťáka do všetkých typov terénu, zatiaľ čo vhodne prispôsobená geometria a komponenty vás nebudú obmedzovať v jazde ani po dlhých hodinách v sedle. Navyše je len na vás a vašich preferenciách, či si vyberiete bike s menšími alebo väčšími kolesami.



Kompletné informácie o cenách a špecifikácie jednotlivých modelov nájdete na webe výrobcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Liv Pique Advanced – cross-country špeciál pre dámy PR článok

Liv Pique Advanced – cross-country špeciál pre dámy

Cross-country preteky sú čoraz komplexnejšia disciplína, no nielen tie – aj niektoré maratóny sú viac a viac náročnejšie. Prečo je nový Liv Pique Advanced schopný sa s nimi ešte lepšie popasovať?
Unboxing: Liv Pique 29 2 - parťák na maratón i na výlet

Unboxing: Liv Pique 29 2 - parťák na maratón i na výlet

Liv, to nie je iba Giant v „ružovom". Je to hlavne vývoj, založený na skúsenostiach profesionálnych pretekárok. Môže byť Pique 2 vstupnou bránou do sveta XC „fullov"?
 Nové ľahké e-biky Giant Trance X a Liv Intrigue X Advanced E+ Elite PR článok

Nové ľahké e-biky Giant Trance X a Liv Intrigue X Advanced E+ Elite

Giant len nedávno predstavil nové elektrobicykle v dámskom aj pánskom vyhotovení. Čím sú výnimočné oproti konkurencii?
keyboard_arrow_up