Výbava pre domáci servis – s čím začať?

Úplny základ v podobe multikľúča, pumpičky a podobných vecí už nemusíme opakovať. Poďme sa pozrieť na kúsky, ktoré naozaj uľahčia prácu a pritom stoja pár eur.

Takto na začiatku jari sa s prebúdzajúcou prírodou v cyklistoch zobúdza aj vášeň pre bicyklovanie. Slováci sú národ kutilov, preto sa začína aj predsezónny servis na bicykloch. Ktoré náradie vám na začiatok bude stačiť?


Momentový kľúč pod 10 €?

Nie, toto nie je vtip, naozaj sa dá kúpiť momentový kľúč s rozsahom 3 - 10 Nm za takúto cenu. Jednoduchá páka so stupnicou, do ktorej sa vloží bit. Pôsobením na páku môžete na stupnici ľahko odčítať silu, ktorou momentálne pôsobíte na bit. Jednoduché a pritom funkčné.


Porovnaním s profi kľúčom ParkTool ATD-1.2 zisťujeme, že presnosť je celkom na slušnej úrovni. Po pár skrutkách už nadobudnete celkom slušnú prax a kľúč sa dá používať aj na dennej báze. Celkom dobre sa osvedčil aj ako pomocník, keď prevážate bicykel v aute a musíte demontovať napríklad sedlovku alebo rajdy. V cene je naviac aj sada šiestich najpoužívanejších bitov.


Ak by ste predsa len potrebovali „momenťák", ktorý je o level vyššie, čo sa týka presnosti nastavenia momentu, odporúčame siahnuť po kúsku od Force. Väčší rozsah umožní presne utiahnuť napríklad skrutky na Hollowtech kľukách alebo na zadnej stavbe. Samozrejmosťou je tiež bohatá ponuka bitov, ale aj ochranné neoprénové puzdro a certifikát o kalibrácii.


Vyrovnávač kotúčov

Skôr či neskôr sa stretnete so situáciou, kedy začne kotúč cinkať. Či už za to môže pád, alebo ste len prevážali bicykel a kotúčom do niečoho buchli, vyrovnávač vie ušetriť veľa času a nervov. Kvalitné spracovanie a presné zárezy na kľúči robia z tohto kúska skvelého spoločníka.


Niet tu čo pokaziť a práca s kľúčom je presná a rýchla. Pred prvým rovnaním odporúčame pozrieť nejaké video a postupovať po malých krôčikoch. Praktická diera v rukoväti umožňuje kľúč zavesiť na stenu a tak bude vždy poruke.


Kto maže, ten frčí

Každý bicykel potrebuje pred sezónou poriadne namazať ložiská. Vazelína PPL-1 od ParkTool je, tak ako všetko od tohto výrobcu, vyrobená špeciálne pre potreby cyklistiky. Poviete si, tu netreba nič vymýšľať a mazať sa dá hocičím. Možno máte pravdu, no pri tejto vazelíne sme si istí, že vydrží naozaj veľa. Zbytočne na seba nelepí špinu, v hlavovom zložení vydrží pokojne aj celú sezónu. Tiež dobre drží, aj keď bicykel často umývate a po celej sezóne nevysychá.


Ak potrebujete premazať celý domáci vozový cyklo-park, určite sa obzrite aj po väčšom a výhodnejšom balení.


Mierka reťaze – presnosť a jednoduchosť

Čo je horšie ako nenamazaná reťaz? Predsa tá opotrebovaná, ktorá popri tom zničí aj omnoho drahšie komponenty! Čím teda merať? Mierka ParkTool CC-3.2 s ukazovateľom opotrebenia na úrovni 0,75 % a 0,5 % je jasná voľba. Používa sa veľmi jednoducho a intuitívne, zvládne to naozaj každý. Hodnoty sú vyrazené na oboch stranách mierky, aby sa vám s ňou jednoduchšie pracovalo.


Mierka je kompatibilná aj s 11 a 12-rýchlostnými systémami. Tu odporúča výrobca meniť reťaz už pri 0,5 % opotrebení.


Ideálna montpáka existuje

Nasadiť plášť na ráfik môže zabrať pár sekúnd, no pri niektorých značkách plášťov to pokojne môže trvať aj pol dňa. So stúpajúcou nervozitou klesá produktivita a buď plastovú montpáku zlomíme alebo kovovou poškodíme ráfik, prípadne presekneme dušu. Kto zažil viacero defektov v rámci jedného výjazdu, nám dá určite za pravdu. V sade dostanete tri kusy poplastovaných montpák s kovovým jadrom, ktoré sa do seba jednoducho zacvaknú, aby sa nestratili. Obsahujú aj háčik na prichytenie o výplet. Sú extrémne robustné, pritom nepoškodia váš drahý ráfik a to všetko v cene za dve pivá.


Trojstranný imbus

Trojstranný imbusový kľúč Force sa vyznačuje veľmi priaznivou cenou a skvelou ergonómiou. Obsahuje 4/5/6 mm imbusy, čím pokryjete väčšinu skrutiek na bicykli. Stred je obalený gumovou časťou, ktorá je príjemná na dotyk a kľúč sa tak v ruke nešmýka. Jeho kvalita je skôr na úrovni hobby a na bežné domáce použitie úplne postačuje.


Ak hľadáte niečo prepracovanejšie, siahnite radšej po niečom robustnejšom ako napríklad PT-AWS-1C od ParkTool.

Kľúč na ventil – nemáš? Nevieš, o čo prichádzaš.

Toto je presne ten nástroj, ktorý stojí smiešne peniaze, avšak nikto si neuvedomí, aký super je, až pokiaľ ho nevyskúša. Schválne, koľkí z vás ešte stále používajú ten malý plastový „akože nástroj"? SuperB TB-VC10 je celohliníkový šikovný pomocník, ktorý jednoducho povolí jadro ventilu, či už ide o Prestu alebo autoventil. Hliník je jemne textúrovaný, príjemne sa drží v ruke a nešmýka sa. Žiarivá oranžová farba uľahčí hľadanie, keďže tento malý nezbedník vie vždy spadnúť a niekam sa zakotúľať.


Cena a dostupnosť

Super B TB-TW15 momentový kľúč 3-10Nm - 9,90 €
Force račňa momentová 1/4" 2-14 Nm - 81,90 €
Super B TB-MW40 vyrovnávač kotúčov - 12,90 €
Park Tool vazelína v tube PT-PPL-1 - 8,50 €
Park Tool vazelína PT-PPL-2 - 21 €
Park Tool mierka na reťaze PT-CC-3-2 - 14,50 €
Imbusový kľúč Force 4/5/6 mm trojstranný - 2,99 €
Park Tool kľúč Y imbus 4-5-6 mm PT-AWS-1C - 16,95 €
Super B TB-VC10 kľúč na ventil - 5,69 €

Ponuka náradia je naozaj pestrá. Berte tento výber ako odrazový mostík do sveta servisu a údržby vášho bicykla. Najlepšie je začať s tým, čo máte momentálne doma a čas ukáže, ktoré kúsky vám budú pri servisných úkonoch chýbať. Viac článkov o servise nájdete aj u nás v magazíne alebo na našom YouTube-ovom kanáli MTBIKER. Ak si nebudete vedieť rady, určite sa neváhajte zastaviť u nás na predajni v Hrádku alebo v Bratislave, kde vám ochotne pomôžeme, či už s výberom alebo samotným servisom.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy PR článok

Výmena komponentov po sezóne - pre ďalšie spokojné jazdy

Záver sezóny je ideálny čas na obmenu komponentov na bicykli. Nemusí ísť však iba o „spotrebáky“, určite poteší aj nejaký ten upgrade.
Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie PR článok

Doplnky a výbava - čistota, servis aj pre potešenie

Sezóna sa „prehupla“ do záverečnej časti. Potrebuje váš bicykel servis? Chýbajú vám prípravky na čistenie? Prípadne by to chcelo zmenu komponentu? U nás nájdete všetko.
Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
keyboard_arrow_up