Test: Oakley Sutro - okuliare, ktoré majú štýl

Hľadali ste niekedy plnohodnotné okuliare na šport, no nechceli ste, aby mali tvar ako klasická športová „žiletka“?

Model Sutro od amerického výrobcu Oakley bol prvýkrát predstavený v roku 2019. Kombinuje okuliare pre plnohodnotné športové vyžitie a vzhľad, ktorý sa nestratí ani mimo bicykla. Postupom času sa rodina Sutro rozrástla aj o modely Sutro S, Sutro Lite a ich mierne upravené verzie či limitované edície. Aktuálne portfólio nájdete na domácej stránke Oakley. Ide o výrazné okuliare a už na prvý pohľad ich milujete alebo...

Okuliare Oakley Sutro

Pohľad do minulosti

Po nasadení máte okamžite pocit živšieho sveta a nebude sa vám chcieť vrátiť do reality všedného dňa.
Prvé športové okuliare z dielne Oakley uzreli svetlo sveta v roku 1984 a započali na trhu revolúciu. Dovtedy by ste okuliare v cyklistike alebo pri športe všeobecne našli len ojedinele. Dva roky po uvedení modelu Factory Pilot Eyeshade vyhrala Tour De France americká legenda cyklistiky, Greg Lemond, a ošiaľ po športových okuliaroch prepukol na plné obrátky. Ak by vás zaujímala aj vizuálna stránka, pozrite si dobové video. Práve spomínaný model dizajnovo inšpiruje Sutro a nájdete ho vyobrazený nad nosníkom. Návrat ku koreňom ako sa patrí.

Detail okuliare Oakley Sutro

Technické okienko

Za tie roky výrobca vychytal nespočetne veľa drobností. Už len taká maličkosť, ako označiť materiál za plast, by bolo zrejme nie úplne presné. O Matter™, ako je materiál marketingovo nazvaný, je vo svojej podstate nylonový kompozit. Táto zmes zabezpečuje dvojnásobnú odolnosť pri hmotnosti nižšej o 25 % oproti acetátu. To je bežný materiál, z ktorého sa vyrábajú materiály pre výrobu okuliarov. Medzi pozitívne vlastnosti patrí aj odolnosť voči potu, a tak by vám nemal zdegradovať ani po niekoľkých rokoch používania. Materiál je termoplastický a so stránicami a ich tvarom sa dizajnéri pekne vyhrali, veď posúďte sami.

Okuliare Oakley SutroOkuliare Oakley Sutro

Druhú revolúciu v odvetví športových okuliarov priniesla technológia šošoviek PRIZM™. Ťažko to opísať slovami, ale v princípe ide o zvýraznenie kontrastu. Po nasadení máte okamžite pocit živšieho sveta a nebude sa vám chcieť vrátiť do reality všedného dňa. V testovanom modeli sú osadené šošovky PRIZM™ Trail Torch a ako názov napovedá, sú špecializované na jazdu na horskom bicykli.

Na jazdu na cesťáku ich neodporúčam, keďže majú vysokú priepustnosť svetla. A osobne mi to pri dlhšom pobyte na priamom slnku prekáža. Sklá v mojom Sutro majú priepustnosť 35 %, čo oceníte pri meniacich sa svetelných podmienkach v prostredí pod korunami stromov. Ak hľadáte niečo aj na cestu, tak sa obzrite po okuliaroch s úpravou PRIZM™ Road. Tie majú priepustnosť 20 %, čo je v realite masívny rozdiel a jazdiť s nimi v lese nie je dobrý nápad.

Tak ako je mnoho športov, tak je aj mnoho PRIZM™ úprav a je vždy potrebné zvoliť tú správnu, univerzálna neexistuje. Za touto technológiou je celá veda a dlhé roky výskumov a meraní elektromagnetického spektra v rôznych prostrediach. Do detailov vidí len výrobca, no my, užívatelia, dostávame so zvýrazneným kontrastom nový vizuálny svet pre naše športové aktivity. Prostredie, ktoré je bezpečnejšie, keďže lepšie vidíme prekážky na trase.

Z počiatku som bol skeptický, ale PRIZM™ mágia naozaj funguje, už od úvodu roka jazdím verziu Road a som nadmieru spokojný. Práve preto som sa tešil aj na úpravu PRIZM™ Trail Torch a ich preverenie v teréne.

Porovnanie okuliare Oakley Sutro
V technickom okienku ešte spomeniem hmotnosť, tá činí 33 gramov. Rozmery nájdete na obrázku nižšie. Ak by ste hľadali niečo pre menšie tváre, no s rovnakým dizajnom, pozrite si model Sutro S. V prípade, že vám vizuálne neimponuje spodný rám, bude správnou voľbou Sutro Lite. Aj táto verzia je o pár milimetrov menšia.


V balení je len jedna veľkosť nosníka a je ho možné zakúpiť, ak ho napríklad stratíte. Zakúpiť je možné aj samotné šošovky. Výmena je pomerne jednoduchý proces, nemusíte sa obávať. Ak striedate športy, no nechcete mať viacero okuliarov, padne táto možnosť vhod.

... akonáhle som sa mierne zapotil, tak ostali ako prikované.
Na prepravu poteší pevný obal, ktorý je rovnako súčasťou balenia. K nemu dostanete navyše aj textilné puzdro, ktoré ani po opratí nestratí svoju hebkosť. Využiť ho môžete aj na občasné preleštenie skiel. Ja sa tejto metóde čistenia skiel snažím vyhnúť a preferujem takzvané mokré čistenie pod tečúcou vodou.

Okuliare Oakley Sutro, obaly

Na trailoch

Moje Sutro patria do lesa. Na cestnú cyklistiku stále preferujem klasické športové „žiletky“, no v lese mi príde vhod zvýšená ochrana tváre a okolia očí masívnym sklom. Nehovoriac o alternatívnom využití na doplnkové aktivity ako je beh či turistika. Pri nich predsa nechcete vyzerať ako, ehm... cyklista.

Pohľad cez sklá okuliarov Oakley SutroOkuliare Oakley Sutro

Po nasadení ma mierne zneistila veľkosť nosníka, je obrovský. Okuliare mi pred zrkadlom nedržali tak, ako by som si predstavoval. No akonáhle som sa mierne zapotil, tak ostali ako prikované. Pri modeli Radar EV Path som dostal v balení dva a používam ten menší, aby som okuliare dostal čo najbližšie ku tvári. Blízky fit mi vyhovuje pri cestnej cyklistike, keď ma bičuje vietor.

... s lepším rozhľadom sa cítite istejšie a jazdu si celkovo lepšie užijete.
Pri Sutre takáto možnosť nie je, druhý nosník v balení nehľadajte. V lese je vietor podstatne miernejší a nespôsoboval mi problémy. Na druhej strane, vzdialenejší fit poskytuje okuliarom dostatok možností odvetrávania. Zrejme preto nebolo potrebné predierkovať samotné šošovky, ako býva zvykom pri čisto športových modeloch.

Detail okuliare Oakley Sutro
Veľkosť skiel a najmä ich tvar je výhodou aj pri periférnom videní. V modeli Sutro sú použité cylindrické šošovky a vďaka tomu nedochádza ku skresleniu ani pri pohľade do strán, ani ak sa chcete pozrieť za seba. Výrobca si dáva rovnako záležať aj na odolnosti skiel, ktoré musia spĺňať prísne kritériá. Nemusíte sa obávať, že vám ich prerazí nejaký konár, ak dôjde ku stretu pri rýchlej jazde lesom.

Cyklista v prilbe s okuliarmi Oakley Sutro
Úprava PRIZM™ Trail Torch z vás síce nespraví rýchlejšieho jazdca smerom hore kopcom, no dole vám dovolí si to viac pustiť. Všetko je zrazu jasnejšie a ideálna stopa sa vyberá o niečo jednoduchšie. Navyše, s lepším rozhľadom sa cítite istejšie a jazdu si celkovo lepšie užijete.

Cyklista, okuliare Oakley Sutro
Názov Sutro je odvodený od názvu kopca Mount Sutro. Nachádza sa v San Franciscu a je vyhľadávaným útočiskom pre ľudí, ktorí hľadajú útek od zhonu veľkomesta. Práve Sutro vám vďaka vlastnostiam popísaným vyššie poskytne ochranu a príjemný pocit, že je všetko fajn.

Našiel som aj negatíva?

Zvýšený kontrast a zlepšené vnímanie farieb je skvelá zbraň proti nástrahám...
Pri pohľade na rám okamžite postrehnete dlhé stránice. Pri niektorých modeloch prilieb môže dochádzať ku stretu s upínacím mechanizmom. Mojej prilbe nevadili, no nevyhovuje mi ich tvar. Nedržia mi so stopercentnou istotou v odkladacom priestore na prilbe. Pri modeli Radar EV Path tento problém nemám, držia ako pribité.

Sčasti to bude aj tým, že nie sú až tak pogumované. Pri Sutre zvolil výrobca len jemné pogumovanie, zrejme na úkor dizajnu. Pri kúpe si to teda poriadne vyskúšajte, aby ste neostali potom prekvapení.

Okuliare Oakley Sutro
S tým je spojené aj horšie držanie na tvári pri nasadení cez šatku. Doplním, že ide o môj pocit. Reálne sa mi okuliare počas jazdy nehýbali, no pri ľahkom dotyku som cítil pohyb. V podstate držali len na nosníku a stránice sa šmýkali po šatke.

Okuliare Oakley Sutro pod prilbou

Zhodnotenie

Do začiatku tohto roka som jazdil výlučne okuliare s fotochromatickými sklami. S výnimkou výjazdov v tme, kedy som preferoval úplne číre sklá. Sutro so šošovkami PRIZM™ Trail Torch dokázali s prehľadom nahradiť fotochromatické okuliare počas slnečných dní. Zvýšený kontrast a zlepšené vnímanie farieb je skvelá zbraň proti nástrahám, ktoré vám terén pod kolesami a neustále sa meniace podmienky v lese všeobecne pripravia.

Sklá okuliarov Oakley Sutro
Pri zhoršenej viditeľnosti alebo v hmle by som povedal, že pridanú hodnotu nejako extra necítiť, práve naopak. Priepustnosť svetla nie je dostačujúca. V týchto podmienkach ostanem verný fotochromatickým alebo čírym sklám. Ak máte skúsenosti, budem rád, ak sa podelíte v diskusii pod článkom.

Testované Oakley Sutro okuliare matte black/Prizm Trail Torch nájdete na našom MTBIKER shope a ich cena je 142 €.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
zwARO 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Okuliare Endura Gabbro II – výborná voľba nielen na bike

Test: Okuliare Endura Gabbro II – výborná voľba nielen na bike

Vyberáš okuliare na letnú sezónu? Tvar hlavy je síce individuálny, ale dovolím si tvrdiť, že tieto okuliare budú sedieť väčšine ľudí a navyše disponujú rozumnou cenovkou.
Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Test: Okuliare Alba Optics Mantra - prečo sa neskladajú?

Je to len otázka dizajnu alebo majú pevné bočnice pri nosení nejakú výhodu?
Video: Lepší jazdec vďaka okuliarom. Je to pravda? Oakley PRIZM

Video: Lepší jazdec vďaka okuliarom. Je to pravda? Oakley PRIZM

Kondícia, technika, ako aj technické vybavenie cyklistku - teda bicykel majú vplyv na výkon. A čo okuliare? Bude cyklista podávať lepší výkon vďaka kvalitnejším okuliarom?
keyboard_arrow_up