Veľké porovnanie presnosti GPS záznamov v zariadeniach Garmin

Dlhoočakávaný článok je tu! Oplatí sa používať najpresnejšie viacpásmové, viacfrekvenčné GPS, alebo je to len záťaž na baterku? Má ešte význam snímač rýchlosti na kolese?

Tieto a mnohé iné otázky sa vám pokúsim zodpovedať v tomto článku. V úvode by som rád predstavil účastníkov testu. Podarilo sa mi zabezpečiť niekoľko hodiniek a dva cyklopočítače. Ako bonus som pribalil aj záznam z telefónu iPhone 13 mini.

Účastníci výjazdu:
  • Garmin Forerunner 965 v režime All Systems
  • Garmin Forerunner 255 v režime Auto (SatIQ)
  • Garmin Forerunner 735 XT v režime GPS + GLONASS
  • Garmin Instinct 2X v režime All + Multi-Band
  • Garmin Edge 840 v režime Auto (SatIQ)
  • Garmin Edge 530 v režime GPS + GALILEO
  • iPhone 13 mini bez možnosti výberu režimu

porovnanie gps presnosti v zariadeniach garmin, test gps, test garmin

Teoretické okienko

Pri zariadeniach vyššie je uvedený režim, v akom som ho prevádzkoval pri teste. Snažil som sa pokryť všetky bežné režimy okrem klasického a zastaraného GPS only (Global Positioning System). Súčasné zariadenia vedia totiž pracovať s viacerými systémami naraz. A preto sa v zozname vyskytuje GPS (US) + GLONASS (RS) a GPS (US) + GALILEO (EU). Tieto systémy slúžia v princípe na to isté, no boli vyvinuté inými krajinami, a preto máme nad hlavou toľko satelitov. Krajiny som uviedol v zátvorkách.

Ak si zvolíte režim All Systems, tak sa zariadenie vie pripojiť aj na iné, aktuálne dostupné systémy. Napríklad BEIDOU (CH), či QZSS (JA). V princípe platí, že čím viac je pripojených systémov, tým je lokalizácia presnejšia. V angličtine je táto technológia označovaná ako Multi-GNSS (Global Navigation Satellite System), zariadenia sú schopné naraz komunikovať s viacerými satelitmi.

príroda, kopce, test garmin
Pri jazde po poli nie je naozaj nutné používať najpresnejší režim polohovania a ukrajovať z batérie.
Začiatkom roka 2022 s príchodom nových hodiniek radu Fénix 7 (Sapphire), resp. Epix 2 sa do zariadení Garmin dostal hardvér, ktorý umožňuje nielen príjem z viacerých systémov súbežne, ale aj na dvoch frekvenciách. Označuje sa Multi-Band. Medzičasom sa zoznam zariadení, samozrejme, rozšíril a aktuálny nájdete na stránke Garmin.

porovnanie presnosti GPS snímačov
Staršie zariadenia vedeli pracovať len s frekvenciu L1, aktuálne sa pridáva aj L5. Zaujímavosti a kúsok z histórie o frekvenciách si viete prečítať v tomto článku. L1 nie je úplne presná v náročnom prostredí, je náchylná na rušenie, napríklad lesom, vysokými budovami a ionosférou. Odrazy signálu následne spôsobujú nepresnosti tým, že zariadenie lokalizujú z rôznych smerov. L5 funguje na inej vlnovej dĺžke a je považovaná za presnejší spôsob lokalizácie.

Zariadenia teda vedia eliminovať signály, ktoré sú dlhšie z dôvodu odrazu, a tak zmenšiť nepresnosť. Garmin má na túto tému spracované aj pekné video, odporúčam pozrieť na doplnenie kontextu. Nové zariadenia teda využívajú súčasne frekvenciu L1 aj L5.

garmin cyklopočítač
Pozorné oko si určite v rozpise režimov všimlo skratku SatIQ. Ide o funkciu, ktorá má za úlohu vybrať správnu voľbu režimu s ohľadom na prostredie. Pri jazde po poli nie je naozaj nutné používať najpresnejší režim polohovania a ukrajovať z batérie. Systém, samozrejme, nevie, že ste na poli ale vyhodnocuje mieru nepresnosti a keď sa dostane na určenú hodnotu, tak koná. Túto funkciu nemajú všetky zariadenia, ktoré podporujú Multi-GNSS + Multi-Band, pozor na to.

Rakúsko, pole, test garmin

Praktické okienko

Praktické okienko bude viac o samotných záznamoch. Ako testovací okruh som si zvolil úvod v obci, nemáme síce vysoké budovy, no zastavané územie vždy predstavuje možné riziko nepresnosti. Následne som pokračoval do lesa, kde som brázdil zvážnice, traily a, samozrejme, aj „nechutné" stojky.

test garmin, cyklopočítače, smart hodinky
Počas testovacej jazdy som sa snažil nezastaviť, to sa mi podarilo. Niektoré zariadenia sa mylne prepli do stavu automatickej pauzy. Dialo sa tak pri pomalej rýchlosti v spomenutých stojkách. Preto ak máte staršie zariadenie, snímač rýchlosti na kolese je „must have“. Zariadenia s Multi-GNSS + Multi-Band sú už iná káva, ale aj tu sa mi podarilo ísť tak pomaly, že mi raz testované hodinky Instinct 2X zastavilo. Doplním, že to nebolo na tejto jazde. Navyše to bolo len na pár sekúnd a inak som mal celkovo veľmi pozitívny dojem.

test gps snímačov garmin
Po vyexportovaní GPX súborov mi okamžite udrela do očí rôzna veľkosť záznamov, tie rozdiely boli galaktické. Začal som sa obávať, či mi ich nástroj vezme. Obava bola opodstatnená a prvá analýza skončila výsledkom nižšie. Ach jaj.

Edge_530.gpx is too large
Edge_840 is too large
Forerunner_965.gpx is too large
Instinct_2X.gpx is too large


Nájsť stránku, kde si viete porovnať viac ako dva záznamy, je zjavne celkom problém. Samotný Garmin Connect ponúka porovnanie pre štyri záznamy. Čo mi, samozrejme, nestačilo.

porovnanie Garmin, cyklopočítače
...je rozumným kompromisom medzi spotrebou energie a presnosťou.
Nakoniec ma zachránila stránka gpx.studio. „Kontiňju“… pokračujeme. V obci boli výsledky pomerne jednoznačné, až na malé zaváhanie Edge 530 (červená) a Forerunner 735XT (zelená). Ak sa vrátite na prehľad režimov zo začiatku článku, zbadáte, že oba mali v podstate rovnaký režim GPS + GALIEO/GLONASS. Už po prejazde obcou vieme teda konštatovať, kto bude na chvoste porovnávania.

najpresnejší cyklopočítač, gps hodinky
V lese to už bolo podstatne nepresnejšie aj zo strany čierneho koňa súťaže, iPhone 13 mini (modrá). Záznam bol roztrasený, povedal by som, že je v ňom osadený novší hardvér, ktorý pracuje s rovnakými systémami a preto je o niečo presnejší.

test garmin
Z dôvodu prehľadnosti som sa rozhodol tieto tri záznamy odstrániť a pozrieme sa, ako sa darilo zariadeniam, ktoré všetky disponujú najnovšou technológiou.

Odchýlky sa hľadali o niečo ťažšie. Sklamal ma automatický režim na Edge 840 (modrá), nefungoval tak spoľahlivo ako na Forerunner 255, a preto sa Edge dostáva na ďalšiu priečku od konca, respektíve jeho automatický režim, aby som nekrivdil zariadeniu. Režim All Systems na Forerunner 965 (zelená) predviedol skvelý výkon a aj napriek drobným zaváhaniam nezastavoval. Bronzová pozícia mu patrí právom.

test garmin hodiniek
Ideme do finále, automatický režim SatIQ dokáže zjavne držať krok s Multi-GNSS + Multi-Band, a je rozumným kompromisom medzi spotrebou energie a presnosťou. Rozdiely by sme hľadali naozaj len ťažko a dokazuje to aj nameraná vzdialenosť, tabuľku nájdete v závere článku.


Pár slov na záver

Po vzhliadnutí obrázkov máte myslím jasno a netreba to zbytočne rozvíjať. Len pripomínam, že neporovnávam zariadenia ako také, ale len jednotlivé režimy na určenie polohy. Pri záverečnej tabuľke uznávam, že by boli výsledky nameranej vzdialenosti zrejme odlišné, ak by som vypol automatickú pauzu. No jedným dychom dodávam, že problém mali len staršie zariadenia.

Tie, ktoré podporujú presnejšie určenie polohy, aktivitu nezastavovali. Výnimkou bol len Edge 840, ktorého výsledok v auto režime úprimne nechápem, na rozdiel od Forerunner 255 sa niekoľkokrát počas testu nahrávanie aktivity zastavilo. Pritom ide o technologicky totožné riešenie. Alebo?

porovnanie Garmin GPS snímačov
Sú pre vás dáta namerané v aktivite dôležité? Je Multi-GNSS + Multi-Band „chrobák" vo vašej hlave a zvažujete výmenu staršieho zariadenia? Alebo si vystačíte so snímačom rýchlosti na kolese a presnosť GPS záznamu nehrá rolu?
Zdroj fotografií: archív autora, garmin.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
zwARO 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Garmin Instinct 2X Solar – väčšie, lepšie

Test: Garmin Instinct 2X Solar – väčšie, lepšie

V modelovom rade Instinct sa Garmin vyhral s dizajnom, dôraz je kladený na odolnosť a prívlastok X neznamená len väčší rozmer oproti štandardnej dvojke, ale pribudli aj nové prémiové funkcie.
Cyklopočítač alebo mobil? Výhody a nevýhody oboch riešení

Cyklopočítač alebo mobil? Výhody a nevýhody oboch riešení

Už aj mobilné telefóny ponúkajú cyklistom kopec funkcií. Dokážu plnohodnotne nahradiť GPS cyklopočítače?
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
keyboard_arrow_up