Cyklopočítač alebo mobil? Výhody a nevýhody oboch riešení

Už aj mobilné telefóny ponúkajú cyklistom kopec funkcií. Dokážu plnohodnotne nahradiť GPS cyklopočítače?

Keď cyklista zvažuje, či na záznam svojich jázd uprednostní mobil, alebo si kúpi svoj prvý GPS cyklopočítač, logicky mu chýbajú vlastné skúsenosti, čo môže skomplikovať rozhodovanie. Napadlo mi spísať výhody oboch riešení na jedno miesto, každý si tak vyberie podľa vlastných preferencií. Počítam však s tým, že na všetky pre a proti si sám určite nespomeniem a preto privítam pomoc ostatných. Som zvedavý, čo sa objaví v diskusii, na čo som nepomyslel.

Takéto porovnanie je citlivé aj na čas – ak niekto mobil a cyklopočítač postavil proti sebe v minulosti, tak už to nemusí byť aktuálne dnes. Jeden aj druhý typ zariadenia sa stále vyvíja, menia sa ich vlastnosti aj parametre. Podľa mňa v tomto ohľade aktuálne vyhrávajú mobily. Možno sa mi to len zdá, ale vývoj cyklopočítačov mi poslednú dobu nepríde tak progresívny. Blíži sa doba, keď všetko zvládne mobil a samostatné cyklozariadenie stratí svoj zmysel?

meranie športových údajov

Ako budem porovnávať?

Scenár, ktorý som si vymyslel, je jednoduchý. Prvý prípad bude cyklista, ktorý na GPS záznam jázd a sledovanie údajov používa mobil a má ho pomocou špeciálneho držiaka umiestnený na riadidlách. Druhá situácia zahŕňa používanie oboch zariadení, na riadidlách je GPS cyklopočítač a v drese, aj ako poistka, mobilný telefón. Dnes málo cyklistov a cyklistiek jazdí úplne bez mobilu, je dobré mať možnosť zavolať si pomoc, veľmi populárne je fotenie a natáčanie a praktická je aj možnosť platby...


Porovnávať budem priemerný mobilný telefón, netreba ísť do extrémov a hľadať príklady medzi najlacnejšími alebo najdrahšími prístrojmi. Veci, ktoré tu dnes uvediem, súvisia s tým, ako sám elektroniku pri bicyklovaní používam a aké disciplíny preferujem. Aj preto sa teším na postrehy ostatných, prehľad o aktuálne najlepších aplikáciách pre mobilné telefóny nemám, možno budem sám prekvapený.


Výhody záznamu na mobil

Úspora a menej starostí

Prvá výhoda používania len mobilu je úspora peňazí, netreba kupovať ďalšie zariadenie. Mobil je možné pripevniť na riadidlá pomocou špeciálneho držiaka, čím sa uvoľní priestor vo vreckách dresu. Menej zariadení zároveň znamená menej starostí a potenciálnych porúch, ak aj všetko funguje, aktualizáciám SW alebo FW sa nevyhneme.

Hmotnosť, synchronizácia a notifikácie

Kto si zakladá na hmotnosti, tak bez cyklopočítača niečo usporí. Ako príklad môžem spomenúť model Wahoo Elemnt Bolt V2, ktorý má necelých 70 g plus jeho držiak. Asi každý zažil, keď nefunguje medzi zariadeniami synchronizácia – ak je jazda zaznamenaná priamo na mobil, tak toto odpadá. Viacej možností majú aj notifikácie, cyklopočítač dokáže oznamovať prijaté správy alebo hovory tiež, ale s možnosťami mobilu to porovnávať nejde.

meranie športových údajov

Grafika aj kvôli navigovaniu

Do výhod mobilu zaradím aj veľkosť displeja a kvalitu grafiky, špeciálne to môže pomáhať pri navigácii. A keď som pri mapách, v mobile „vyklikaný“ GPX súbor netreba nikam exportovať, stačí ho spustiť priamo v telefóne. Áno, existujú aj platené služby, kedy sa takýto prenos deje automaticky, ale zadarmo je zadarmo.

Výhody záznamu na GPS cyklopočítač

Dážď, čitateľnosť a ovládanie

Skúsili ste niekedy ovládať dotykový displej mobilu v poriadnom daždi? Je to bez šance, tlačidlami ovládaný cyklopočítač vyhráva. Ja už som takto zablúdil v lese a keďže som mal všetko premočené, nemal som si displej ako utrieť a nevedel som spustiť mapy.

S týmto súvisí aj to, že nie všetky mobily sú aj vodoodolné a preto je lepšie ich nosiť v igelitových vreckách. GPS cyklopočítače na toto netrpia. Pri počasí ešte zostanem – displej „kompišky“ mi príde lepšie čitateľný na priamom slnku, škaredšia grafika sa ľahšie lúšti pri horšom zraku, zariadenia Wahoo dokážu dokonca zoomovať zobrazené hodnoty. V momente, keď sa začnú nosiť rukavice, je výhodné mať fyzické tlačidlá, mobily o túto vlastnosť už dávno prišli. Rukavice deklarujú možnosť obsluhovať dotykové displeje, nie vždy to ale aj dobre funguje.


Držiaky, poškodenie a strata

Pokračujem v náhodnom výpočte benefitov, ponuka držiakov na cyklopočítač je väčšia a budú väčšinou aj lacnejšie. Príjemné je, že základné bývajú súčasťou balenia. Mne sa páči, že sa často dopredu počíta s tým, aby bolo kam zavesiť kameru alebo svetlo. Ak je toto bežné aj pri držiakoch na mobily, tak som si to nevšimol a krivdím im.

Zároveň pri výmene merača netreba kupovať nový držiak, ak cyklista zostal pri rovnakej značke, tak to sedí univerzálne. Bežný cyklopočítač má kompaktné rozmery, takže zaberie menej miesta na riadidlách, preto mi príde, že hľadanie vhodného miesta pre držiak je jednoduchšie. Najmä, ak sa používajú aj svetlá, kapsičky...

Cyklopočítač alebo mobilmeranie športových údajov

Čo by sa pri páde skôr rozbilo? Veľký displej je citlivejší, opäť plusové body pre cyklopočítač. Keby sa aj úplne rozbil, priemerné ceny mobilov mi prídu vyššie, tak nevznikne taká veľká škoda. To platí aj pri strate, už som pomáhal hľadať kolenom odkopnutý prístroj v priekope. Oplatí sa preto používať bezpečnostnú šnúrku, pri telefónoch som takú možnosť nevidel.

Presnosť GPS

Presnosť GPS záznamu som neporovnával, tak v tomto prípade si len tipnem a ako silnú stránku by som toto prisúdil počítaču. Ale zároveň dodávam, že aj medzi nimi sú značné rozdiely, aj preto som išiel do väčšieho brata spomínaného modelu, posledné mesiace jazdím Wahoo Elemnt Roam V2 so silnejšou anténou.


Diódy a stúpania

Pri značke Wahoo spomeniem aj ich jedinečnú vlastnosť – na tele majú diódy, ktorým môže jazdec priradiť funkciu podľa chuti, ich postupným rozsvecovaním môže sledovať stúpajúci tep alebo tepy. Minulý rok sa objavila aj novinka v podobe analyzátora stúpaní, značky zavedených výrobcov ponúkajú cyklistom detaily toho, čo ich čaká a aj bez nutnosti spustenej navigácie. Existuje mobilná aplikácia, ktorá by ponúkala túto možnosť?

Fotenie, krádeže a staré dobré ANT+

Mať dve samostatné zariadenia je výhoda, aj keď si cyklista chce niečo odfotiť. Ak používa cyklopočítač, mobil je odložený v drese, takže ho stačí z neho vytiahnuť. Určite existujú aj šikovné držiaky, ktoré demontáž mobilu z riadidiel zjednodušujú, na druhú stranu sú niektoré vrecká malé a menej šikovné. OK, tento bod bude remíza.

Cyklopočítač alebo mobil

Kto nemá chuť so sebou prístroj stále nosiť, niektoré držiaky cyklopočítačov umožňujú ich pevné spojenie v držiaku pomocou skrutky. Kto má doma nakúpené staršie merače frekvencie šliapania alebo hrudné pásy pripájajúce sa len cez protokol ANT+, s mobilom ich nespojí, ten potrebuje Bluetooth.

Watty, radenie a trenažér

Powermetre je možné spravovať aj na cyklopočítači, dajú sa kalibrovať alebo sledovať vektory, v mobile by bolo nutné spustiť samostatné aplikácie. Kto by aj watty nepotreboval, rovnako to funguje aj so smart svetlami. Počítač zvláda všetko sám, ak existuje appka v mobile, tak je to ďalšia vec, ktorú treba paralelne spúšťať.


Smart svetlo alebo radar nemusí používať každý, ale elektronické radenie je celkom rozšírené. V cyklopočítači sa dá na jednej obrazovke sledovať zaradený prevod. Netuším, či existuje nejaká univerzálna všezahŕňajúca aplikácia v mobile, ak áno, ešte som ju neobjavil. Posledné roky sú stále populárnejšie smart trenažéry, v tomto bode odpadá požiadavka na hmotnosť alebo potrebný priestor pre zariadenia, keďže doma na poličke je miesta dosť. Ale trenažér sa lepšie ovláda z počítača, ktorý zároveň na jednom mieste robí aj záznam.

Aero a redundancia

Na záver si ešte od softvéru a záznamu odskočím, detailisti budú určite riešiť aj aerodynamiku, ktorá hrá v neprospech stále väčších mobilov. Ak som spomínal nabíjanie, tak moderný cyklopočítač vydrží 1-2 týždne podľa jazdenia, takže to tak zaťažujúce nie je, navyše sa takto šetrí batéria mobilu, neriskuje sa jeho vybitie a tým pádom by cyklista alebo cyklistka prišli o núdzové volanie. Takže mať dva prístroje má svoje plusy aj mínusy.

Cyklopočítač vs mobil

Mobil alebo GPS cyklopočítač?

Sú toto jediné dve možnosti, ako sa dá pristupovať k jazdeniu? Niekto nezaznamenáva a nesleduje nič, pre iného je pohodlnejšie používanie GPS hodiniek, cieľom článku nebolo obsiahnuť všetky spôsoby, ale zamerať sa na dva vybraté. Verím, že to sa aj podarilo a kto doteraz špekuloval, či jedno alebo druhé riešenie, tak teraz už vie.

Prekvapilo ma, že mobil stále neponúka toľko výhod ako GPS cyklopočítač, veľa by sa vyriešilo, ak by existovala aplikácia, ktorá by združovala všetky údaje na jednom mieste – či už kvôli ich sledovaniu počas jazdy, alebo kvôli vytvoreniu jedného záznamu. A možno aj taká už existuje a ja to len neviem, ako som spomínal, potreby a skúsenosti cyklistov sú rôzne, takže sa nechám rád poučiť.

A čo budúcnosť? Nestačilo by záznam robiť na mobil vo vrecku dresu a na riadidlách mať len externý displej, ktorý by sa navyše nabíjal zo slnka? Alebo by mohol byť pekne zakomponovaný do predstavca? Aký tipujete ďalší vývoj?
Zdroj fotografií: MTBIKER.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

GPS cyklopočítač vs. vydarená klasika - kto vyhrá na body?

GPS cyklopočítač vs. vydarená klasika - kto vyhrá na body?

Top „ne-GPS“ cyklopočítač verzus GPS cyklopočítač nabitý funkciami. Kto vyhrá túto veľkú a nerovnú porovnávačku?
Video: Naše najobľúbenejšie komponenty 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie komponenty 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Mazanie, kolesá, pedále, plášte, sedlo, radenie… Nielen o týchto komponentoch bude reč, Tomáš, Cepo a Imro si vybrali svoje obľúbené kúsky, ktoré ich zaujali v sezóne 2023.
12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

Ktorý trenažér získal podľa tvojich odpovedí najviac bodov? Klasika s brzdením o plášť, moderný s vlastnou kazetou, valce alebo Smart Bike?
keyboard_arrow_up