12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

Ktorý trenažér získal podľa tvojich odpovedí najviac bodov? Klasika s brzdením o plášť, moderný s vlastnou kazetou, valce alebo Smart Bike?

Na webe je kopec článkov o tom, ako si vybrať ideálny trenažér, ale nikde som nevidel dotazník, ktorý by presne spočítal, ktoré prevedenie je ideálne pre konkrétneho cyklistu. Preto som vypichol 12 rôznych požiadaviek, ktoré na cyklotrenažér najčastejšie kladieme, z nich si stačí vybrať a na konci spočítať body. Nie každý parameter rovnako zaujíma každého, niekto potrebuje najtichšie zariadenie, iný najviac skladné a niekoho láka virtuálny svet. Do úvahy som zobral aj praktické veci ako nosnosť trenažérov alebo ich hmotnosť, ak ich treba často prenášať.

ako si vybrať trenažér

Spôsob bodovania

Porovnávať budem 4 hlavné typy, ktoré sú dnes na trhu dostupné. Proti sebe som postavil klasické riešenie s brzdením o plášť zadného kolesa (Wheel-On, ďalej kvôli prehľadnosti skratka WO), cyklotrenažér s vlastnou kazetou (Direct Mount, skratka DM), valce (Rollers, skratka RL) a Smart Bike (SM). Riešenie, ktoré je v konkrétnej oblasti najlepšie, dostane 3 body, priemerný výsledok je za 2 body a 1 bod znamená, že parameter je splnený, ale s najhorším výsledkom. Ak trenažér nejakú požiadavku vôbec nespĺňa, je bez bodu.

ako si vybrať trenažérvýber trenažéra

Niekedy viac ako na type trenažéra záleží na konkrétnom modeli alebo značke, preto som ku každej z 12 oblastí napísal aj krátky komentár, kde sa týmito výnimkami alebo upresneniami zaoberám. Komu by sa nechcelo body počítať, tak práve tento doplňujúci text môže pomôcť s orientáciou pri kúpe.

ako si vybrať trenažér

Horský bicykel a cyklotrenažér

Kto má doma len horský bicykel a chce ho používať na trenažéri, musí myslieť na niekoľko obmedzení. Komplikácia môže nastať kvôli výraznejšiemu dezénu a širšiemu obutiu, iný je rozmer osky a zvyčajne je dlhšie ramienko prehadzovačky. WO cyklotrenažér bude vyžadovať hladký plášť alebo redukciu na upevnenie kolesa s pevnou osou, moderné MTB rýchloupináky už nepoužívajú.

Prevedenie DM potrebuje redukciu na širší rozmer osky, lepšie modely ju majú v základnom balení. Úskalie je aj vyrovnanie biku do roviny, robustnejšie plášte toto ovplyvňujú. Preto sa hodia polohovateľné nohy, ako má napríklad Wahoo Kickr SMART V6, podložku pod predné koleso vôbec netreba. Viacej oplastovené a hlavne staršie DM modely môžu mať problémy s dlhším ramienkom prehadzovačky alebo s kazetou s veľkými pastorkami. Menej vhodná je možnosť RL, výrazný dezén je na valcoch extrémne hlučný.

výber trenažéra

Hlučnosť

Drvivá väčšina cyklistov trenažér na leto niekam odloží, skladnosť je preto veľkou výhodou.
Cyklotrenažéry sa dnes dajú používať aj v činžiakoch s tenkými stenami a citlivými susedmi, hlučnosť a vibrácie môžu byť na prijateľnej hladine. Najlepšie výsledky, okolo 60 dB, majú DM a SM trenažéry, horšie sú na tom WO a RL. Rozdielna hlučnosť záleží často aj od cenovej hladiny, dostupný DM model Elite Suito dosahuje 73 dB, drahší model Tacx Neo 2T má 61 dB. Vibrácie zásadne utlmí špeciálna podložka, bežné karimatky sú väčšinou malé alebo tenké a tie lepšie sú už drahé.

výber trenažéra

Výkon a presnosť

Technickú špecifikáciu cyklotrenažéra treba čítať s pochopením. Ak má v popise uvedený maximálny výkon 2000 W a zvládne simulovať aj 20 % kopec, to neznamená, že sa v zime bežne na takýchto hodnotách jazdí. Výkonnejší stroj bude najmä rýchlejšie a reálnejšie reagovať na zmeny záťaže, ochotnejšie si poradí napríklad so šprintom, či už počas intervalových tréningov alebo online pretekov. Príkladom nižšieho výkonu sú RL, napríklad Elite NERO s maximom 7 %, alebo WO model Tacx Boost s 1050 W. Veľmi dobre sú na tom s výkonom DM zariadenia, premiantom je novinka Elite JUSTO s 24 % a 2300 W.

ako si vybrať trenažér

Montáž vlastného bicykla

Najmenej sa cyklista narobí s RL, tam stačí väčšinou bicykel len položiť. Pri verzii WO treba vymeniť osku alebo rýchloupinák zadného kolesa a na rozdiel od DM ho netreba dávať dole. SM vlastný bike nepoužíva, takže mimo poradia. Príkladom najjednoduchšieho riešenia je model RL od značky FORCE Spin.

výber trenažéra

Skladovanie

Drvivá väčšina cyklistov trenažér na leto niekam odloží, skladnosť je preto veľkou výhodou. WO a DM sa kľudne zmestia do skrine, väčšina modelov má skladacie nožičky. Skladanie môže vyžadovať použitie náradia, model Wahoo Kickr SMART V6 sa skladá aj bez neho. RL sa dajú väčšinou zložiť na polovicu, ale už to zaberá viacej miesta. SM skladať nikto nebude, buď je trenažér súčasťou interiéru alebo domácej posilňovne, alebo na leto celý putuje do garáže.

výber trenažéra

Prenášanie a manipulácia

So skladovaním súvisí aj to, aké ťažké sú jednotlivé riešenia. Výbornú hmotnosť má prevedenie WO a pod 10 kg sa dostanú aj dostupné RL.
Viacej rotujúcich častí znamená väčšie riziko úrazu...
Možnosť DM môžem rozdeliť na základný a top model – čím väčší a ťažší zotrvačník, tým to je lepšie pre pocity z jazdy. Hmotnosť sa hýbe od 14 kg po 22 kg, zaujímavé, že aj Tacx Neo 2T s elektronickou brzdou a bez klasického zotrvačníka sa dostal tiež na 21,5 kg. SM má bežne aj cez 40 kg, s manipuláciou pomáhajú kolieska.

výber trenažéra

Nosnosť

Kilogramy sa budú riešiť aj pri nosnosti, najbežnejšie je stanovená na 113 kg, u značky Tacx som našiel údaj 125 kg. V bodovaní som dal o jeden bod menej len riešeniu WO, spojenie bicykla a trenažéra mi príde subtílnejšie. Keby som bol ťažší jazdec, hľadám niečo solídnejšie.

ako si vybrať trenažér

Bicykel sa správa ako vonku

Kto chce s cyklotrenažérom stúpať do kopcov alebo sa pri jazde pohybovať do strán, najviac možností je s modelmi WO a DM. Väčšinou sa k nim dá dokúpiť výťah alebo balančná doska, ktorá simuluje reálny pohyb, bicykel nie je so zemou pevne spojený. Niektoré DM to zvládajú aj bez prídavných zariadení, napríklad Wahoo Kickr Move, iné riešenie je použitie špeciálneho príslušenstva, ako to má Tacx. Pocit reálnej jazdy je aj na RL, tam ide hlavne o udržiavanie rovnováhy, SM zväčša zvládajú jemné pohyby do strán, najdrahšie modely sa už dokážu nakláňať horizontálne.

výber trenažéra

Bezpečnosť detí a zvierat

Viacej rotujúcich častí znamená väčšie riziko úrazu, s WO sa točí celé zadné koleso a na RL zvyčajne obe. Pri DM a SM rotujú len nohy, alebo len zabezpečený zotrvačník, čo nebude problém ani pri zvieratách a deťoch.

ako zvoliť správny trenažér

Nemám vlastný alebo vhodný bicykel

Jedine SM nevyžaduje vlastný bicykel, jeho vyššia cena nevyzerá tak zle, ak má záujem jazdiť viacej členov domácnosti, ktorým by bolo nutné kupovať ich vlastné. SM so striedaním jazdcov počíta, posed sa dá rýchlo a ľahko meniť. RL dostáva bod za to, že zvládne takmer akýkoľvek bicykel.

ako si vybrať trenažér

Dobrý dizajn ako doplnok interiéru

Ako by vyzeral cyklotrenažér, ktorý by sa stal súčasťou bytového dizajnu? Čierny plast a farebné nápisy by nahradilo drevo a decentné farby, vďaka čomu obývačka nevyzerá ako telocvičňa. Najmenej bodov dostane možnosť RL, prevedenie zamerané na dizajn som ešte nevidel. Podobne sú na tom aj SM, viacej ako do obývačky sa hodia do súkromnej telocvične. Príkladom riešenia WO s dôrazom na vzhľad je napríklad model Elite TUO, dobre vyzerá aj kožený popruh DM modelu Elite JUSTO.

výber trenažéra

Použitie vonku alebo bez elektriny

Trenažér sa často používa aj na rozjazdenie pred pretekmi, preto sa môže hodiť aj možnosť používania bez zapojenia do elektriky. Najlepšie riešenie je WO bez smart funkcií, manuálne sa dá nastaviť až 10 možností odporu. Rovnako to funguje pri najlacnejších RL, menší je počet možností odporu a nižší výkon som už spomínal tiež. Moderné DM a SM umožňujú používanie bez elektriny, Elite JUSTO sa dá doma prednastaviť na požadovaný odpor a Tack NEO Bike Plus dokonca z pohybu nôh napája aj vstavané ventilátory.

výber trenažéra

Najlepšia značka?

Či ste si body počítali, alebo si typ cyklotrenažéra vyberáte podľa doplňujúcich informácií, ktoré som tu napísal, ešte bude treba spraviť jedno dôležité rozhodnutie. Výber značky. Ja by som zohľadňoval tieto veci:

  • Trenažér je komplexné zariadenie, preto by som vyberal len z top zabehnutých značiek
  • Ak značka ponúka aj príslušenstvo, ktoré ma zaujalo, preferoval by som všetko od jedného výrobcu. Homogénny systém zvyčajne ponúka viac možností alebo lepšie fungovanie
  • Trenažér sa časom mechanicky opotrebuje, preto by som vyberal značku so servisným zastúpením v našom regióne a s bohatou ponukou náhradných dielov a príslušenstva
  • Najviac rád a skúseností s riešením problémov sa dá vygoogliť pri najrozšírenejších značkách a modeloch
  • Ako so všetkým, trenažér od silnej značky sa predá na bazári rýchlejšie a za viac peňazí

ako si vybrať trenažérvýber trenažéra

Všeobecne najlepšie riešenie

Asi nikoho neprekvapí, že všeobecným víťazom a najuniverzálnejším riešením je dnes DM trenažér od zabehnutej značky ako Wahoo, Tacx alebo Elite, k tomu netreba ani počítať body. Trenažér s vlastnou kazetou vyhovie najväčšej skupine cyklistov a na všetky ostatné prípady pomôže tento dotazník.
Zdroj fotografií: elite-it.com, wahoofitness.com, garmin.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Ako si poradiť s najväčším nepriateľom trenažérovania? Tréning utečie rýchlejšie vďaka spoločnej jazde.
Cyklopočítač alebo mobil? Výhody a nevýhody oboch riešení

Cyklopočítač alebo mobil? Výhody a nevýhody oboch riešení

Už aj mobilné telefóny ponúkajú cyklistom kopec funkcií. Dokážu plnohodnotne nahradiť GPS cyklopočítače?
Test: Zimný dres a nohavice Isadore Signature - výborný strih a vlastnosti

Test: Zimný dres a nohavice Isadore Signature - výborný strih a vlastnosti

Nešlo mi do hlavy, prečo chodia cyklisti v oblečení Isadore tak naľahko. Aby som to mohol vyskúšal aj na sebe, najprv som musel pochopiť ich tabuľku veľkostí.
keyboard_arrow_up