Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Ako si poradiť s najväčším nepriateľom trenažérovania? Tréning utečie rýchlejšie vďaka spoločnej jazde.

Boj, ktorý zažíva väčšina cyklistov na trenažéroch, súvisí s plynutím času. Vlečie sa. Existujú rôzne triky, ako si s tým poradiť, ale lepšie ako počúvanie hudby alebo pozeranie Netflixu funguje spoločná jazda. Na Zwifte sú takéto „eventy“ organizované priamo platformou, môže ísť o tréningy alebo o preteky. Zloženie takéhoto pelotónu je pestré, prihlásení bývajú cyklisti z celého sveta. Ja mám ešte dobre fungujúci zlepšovák – o MTBIKER klube na Zwifte som písal aj minulý rok, v sezóne 2023/2024 sme to rozbehli opäť.

MTBIKER jazdy na Zwifte

Národné jazdy sú najlepšie

Ako myslím tento podnapis? Radšej to vysvetlím. Tréning utečie ešte rýchlejšie, ak sa vytvorí súkromné podujatie pre lokálnych cyklistov a cyklistky. Účastníci tak vedia spoločne komunikovať v čete, odpadá jazyková bariéra. Niektorí sa môžu dokonca poznať aj naživo, celé to má unikátnu atmosféru. Netreba ani veľa fantázie a každý si dokáže predstaviť, čo všetko sa pri takomto dopisovaní preberá.

Tým, že jazdy sa konajú pod záštitou nášho MTBIKER klubu, vytvoreného na platforme Zwift, na pretras sa môžu dostať aktuálne články a videá, ale okrem toho sa kecá o úplne všetkom. Účastník sa poučí, zasmeje a hlavne zabaví, vlečúci čas na trenažéri tak príjemne uplynie. Kto by si myslel, že sa pri tom blbnutí zabudne na makanie, je na omyle, o to sa celú dobu stará Zwift.

skupinová jazda na zwifteskupinová jazda na zwifte

Druhy tréningov

Najčastejšia dĺžka spoločného tréningu je asi 1 hodina, pri voľnej jazde ideme všetci spolu, stará sa o to funkcia „no drop“. V podstate je jedno, kto ako silno šliape do pedálov, všetky watty sa rozpočítajú medzi účastníkov a preto skupina ostáva spolu. Inak by hrozilo, že po pár minútach ide každý sám a tým by sa vytratil pocit aktuálnej súdržnosti.

MTBIKER jazdy na Zwifteskupinová jazda na zwifte

...väčšina jázd má možnosť aj neskoršieho pripojenia, netreba vyrážať spolu – okrem pretekov.
Druhá možnosť je, že jazdu vo virtuálnom svete vymeníme za vopred definovaný workout, na smart trenažéri stačí mať zaradený len jeden prevod a o zmenu odporu sa stará Zwift. Toto je výborné na jazdenie intervalov alebo precvičenie rôznej frekvencie. Náročnosť je pre všetkých rovnaká, lebo individuálne watty sa počítajú pre každého zvlášť podľa vlastného FTP. Rovnako ako pri voľnom jazdení, aj tu nás drží Zwift pekne spolu, celú dobu sa ide v skupine.

skupinová jazda na zwifte
Raz za čas si doprajeme aj mokrejšiu jazdu, najviac potu ostáva na podlahe po simulovaných pretekoch. Toto je jediný prípad, kedy ide každý sám podľa svojich možností, na konci Zwift ponúkne dokonca výsledky. V zimnom období je dobré občas „pretočiť motor“ a aj keď nás v blízkej dobe žiadny vrchol sezóny nečaká, je to príjemné spestrenie. To slovo príjemné je myslené samozrejme v cyklistickom masochistickom význame.

Ako a kedy

Každý rok si Zwift pripraví pre klubové jazdenie nejaké novinky, tento funguje veľmi podobne ako tie posledné. Ideálne je byť prihlásený do MTBIKER klubu, ľahšie sa hľadajú naplánované spoločné jazdy a k dispozícii je aj klubový čet. Na podujatie sa treba prihlásiť dopredu, v mobile je potrebné mať appku Zwift Companion, to nie je tá istá, v ktorej sa jazdí.

MTBIKER jazdy na Zwifte
Samotná spoločná jazda sa spúšťa už priamo v hlavnej appke, zobraziť by sa mala v riadku „Events“. Dokonca aj počas prebiehajúcej voľnej jazdy na Zwifte aplikácia sama cyklistu vyzve, či sa chce prepnúť do klubového tréningu, na ktorý je prihlásený. Toto všetko stačí robiť 10 minút pred jazdou, ale pripraviť oblečenie, trenažér a všetko dopredu vyskúšať je lepšie urobiť s väčším predstihom. Väčšina jázd má tiež možnosť neskoršieho pripojenia, netreba vyrážať spolu – okrem pretekov.

MTBIKER jazdy na Zwifte
Posledná praktická informácia sa týka termínov – zvyčajne jazdíme o 17:00 hod. v utorok a vo štvrtok, v stredu je čas posunutý na 18:00 hod. Komu by viac vyhovoval víkend alebo ranná hodina, stačí napísať do klubového četu a takúto jazdu na prianie vytvoríme. Náročnosť a detaily si každý vyberie podľa vlastného uváženia, pravidelné jazdy vedia získať svojich fanúšikov, počet účastníkov tak môže rásť.

MTBIKER Zwift jazdy pravidelne pripomíname na MTBIKER Instagrame a na propagáciu sa hodí aj MTBIKER profil v aplikácii Strava, ale ako som už spomínal, ideálne je vstúpiť priamo do MTBIKER klubu na Zwifte. Vidíme sa vo Wattopii.
Zdroj fotografií: zwift.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

Ktorý trenažér získal podľa tvojich odpovedí najviac bodov? Klasika s brzdením o plášť, moderný s vlastnou kazetou, valce alebo Smart Bike?
Video: 10 zásad pri plánovaní sezóny - ako na cyklistické ciele a predsavzatia?

Video: 10 zásad pri plánovaní sezóny - ako na cyklistické ciele a predsavzatia?

Ako prekonať lenivosť a nevytvárať si prekážky na ceste do stanoveného cieľa? Čo naopak pomôže, aby sme boli so sezónou spokojní?
Čo nás naučila sezóna 2023? MTB, cesta, gravel a enduro

Čo nás naučila sezóna 2023? MTB, cesta, gravel a enduro

Stretne sa Cepo, Imro a Tomáš… To nie je začiatok vtipu, ale naše ohliadnutie za sezónou 2023.
keyboard_arrow_up