Ako si vybrať prilbu – základné rozdelenie a tipy

Prilba je pri cyklistike snáď základným bezpečnostným prvkom. Aby ale plnila svoju funkciu spoľahlivo, treba vybrať ten správny model.

Aké kritériá však zvážiť? Prilba chráni to najcennejšie, čo máme, mozog. Preto si pri jej výbere treba dať záležať na tom správnom modeli. V neposlednom rade by sme ju ale mali nosiť na hlave vždy, keď vysadneme na bicykel - či už sa presúvame do práce, trénujeme na preteky alebo si užívame flowtrail.

Prierez od ľahkých pierok až po integrály

Prvou logickou otázkou, ktorú si treba položiť, teda je, na akú disciplínu bude prilba využívaná. Vo všeobecnosti však možno typologicky prilby rozčleniť nasledovne.

Cestné prilby

Spomedzi všetkých prilieb sú cestné prilby najľahšie a najlepšie odvetrané. Odvetranie sa priamoúmerne zlepšuje s množstvom vetracích otvorov na prilbe. Pri dizajne prilby je častokrát kladený dôraz na aerodynamiku, ktorá je daná tvarom prilby. Na základe toho môžeme ešte prilby rozdeliť na klasické a aero cestné prilby. Druhé menované bývajú zväčša bez vetracích otvorov, majú zabudovaný štít namiesto okuliarov a kladú maximálny dôraz na aerodynamické obtekanie vzduchu. Medzi najznámejších výrobcov patrí napríklad POC či Giro.

ako vybrať prilbu

XC prilby

XC prilby sú svojou konštrukciou uspôsobené na jazdu v teréne. Počíta sa s drsnejším zaobchádzaním a vzhľadom na častejšie využitie v lese tu bežne nájdeme napríklad sieťku proti hmyzu. Na týchto prilbách sa mnohokrát nachádza malý šiltík proti slnku, ktorý býva aj odnímateľný. Týmto spôsobom ju možno nosiť aj pri cestných výjazdoch - ide teda o univerzálnejšie modely. Pri jazde terénom ochránia napríklad prilby Alpina alebo Uvex.

výber prilby

AM a EN prilby

Základný predpoklad toho, že prilba funguje, je jej správne zvolená veľkosť.
Prilby určené na all-mountain a enduro disciplíny majú oproti XC prilbám častokrát pridanú ochranu zátylku a chránia aj boky hlavy. Šilt je masívnejší a v niektorých prípadoch aj polohovateľný tak, aby pri jazde chránil pred visiacimi konármi, blatom či slnkom. Medzi významné značky v tomto okruhu patrí FOX alebo POC.

kúpa prilby, ako si vybrať prilbu

Full face prilby

Full face prilby, inými slovami integrály, sú určené na najrýchlejšie a najexponovanejšie zjazdové disciplíny a freeride. Chránia celú hlavu po obvode vrátane čeľuste. Na niektorých modeloch je chránič brady odnímateľný. Niektoré modely majú predprípravu na inštaláciu akčnej kamery. Na klasických full face prilbách (napríklad MET, POC alebo Giro) nájdeme menej vetracích otvorov za účelom čo najpevnejšej konštrukcie. Odľahčené full face prilby (napríklad z dielne Bell alebo Smith) poskytujú navýšené pohodlie zásluhou viacerých vetracích otvorov a nižšej hmotnosti, no ruka v ruke s tým ide aj o niečo nižšia ochrana.

prilba na cyklistiku

Detské prilby

Detské prilby sú svojou konštrukciou, veľkosťou a pútavým dizajnom prispôsobené najzraniteľnejšej skupine cyklistov. V tomto prípade dokáže práve dizajn prilby rozhodnúť o tom, či ju bude dieťa rado nosiť. Niektoré modely, určené napríklad na pumptrack, majú odnímateľný chránič brady, podobne ako full face prilby. Podobne ako pri iných prilbách, musí dieťaťu dobre sedieť a nemalo by sa počítať s tým, že do prilby dieťa dorastie. Siahnuť sa dá po modeloch z dielne Kellys, Alpina či ABUS.

rozdiely medzi prilbami

Aké spôsoby ochrany sú dostupné?

Základné modely prilieb sú vyplnené EPS penou – expandovaným polystyrénom. V prípade pádu sa pracuje s predpokladom, že energia nárazu bude pohltená práve výplňou prilby. Tá sa pod vplyvom energie zmrští, prípadne môže prilba prasknúť. Pomerne bežnou technológiou zapracovávanou do prilieb je MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Do škrupiny je tak pridaná klzná vrstva, ktorá poskytuje mozgu extra ochranu. Práve pohybom pri páde eliminuje účinok rotačných síl pri šikmom páde.

ako si vybrať prilbuprilba

A čo je pri prilbe to najdôležitejšie? Mať ju počas jazdy vždy nasadenú na hlave...

Vylepšenou verziou MIPS-u je systém Spherical, ktorý využívajú prilby z dielne Giro. Tieto modely sú „rozdelené“ na dve polovice, ktoré sú spojené kĺbovým mechanizmom. Výrobcovia v poslednej dobe prinášajú aj alternatívne riešenia – príkladom je systém KinetiCore od spoločnosti Lazer, ktorá pracuje s deformáciou menších EPS blokov vo vnútri prilby.

Dôležitý faktor, na ktorý netreba zabúdať

Základný predpoklad toho, že prilba funguje, je jej správne zvolená veľkosť. Tá sa určuje jednoducho – zmeraním obvodu hlavy a následným výberom konkrétneho modelu. Pri výbere veľkosti na základe obvodu treba rátať aj s možnosťou nosenia čiapky či cyklistickej šiltovky pod prilbou.

Nejde však iba o obvod hlavy. Každá hlava má iný tvar a aj tento faktor treba pri výbere zohľadniť. Prilba musí na každom mieste dosadať rovnako a nemala by sa pri prejazde nerovnosťami na hlave pohybovať. Zavážiť môže aj počet vetracích otvorov, ktoré určujú, nakoľko bude prilbou prúdiť vzduch a takisto množstvo výsteliek.

správy výber prilby
V prípade, že sú odnímateľné, dajú sa jednoduchým spôsobom prať a sušiť. Vyberať sa dá aj podľa materiálu vonkajšej škrupiny. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s polykarbonátom, drahšie kúsky majú karbónovú škrupinu. Pri niektorých full face prilbách sa využíva sklolaminát.

Aké doplnky a drobnosti si všímať?

V neposlednom rade sa jednotlivé prilby medzi sebou líšia v drobnostiach a možných doplnkoch. Sieťku proti hmyzu nájdeme na väčšine XC prilieb, zatiaľ čo doménou cestných prilieb bývajú „koľajničky“ na okuliare. Niektoré prilby ponúkajú možnosť osadiť do vetracích otvorov v zadnej časti kompatibilnú blikačku, a tým ju ochrániť od blata. High-end prilby bývajú osadené snímačom pádu, ktorý v prípade nehody odošle prostredníctvom aplikácie upozornenie. Takisto treba dbať na vypracovanie prilby, všímať si vŕzgavé a iné nepríjemné zvuky, prípadne odstávajúce časti plastov.

rozdiely medzi prilbami
A čo je pri prilbe to najdôležitejšie? Mať ju počas jazdy vždy nasadenú na hlave a utiahnutú po obvode kolieskom v jej zadnej časti s nastavenými a zapnutými popruhmi tak, aby netlačili pri ušiach a zároveň pevne obopínali bradu. Ani tá najdrahšia prilba zavesená na riadidlách či odložená doma na poličke totiž hlavu ochrániť nedokáže. Do konca októbra môžeš využiť akciu, kedy pri kúpe bicykla alebo elektrobicykla z našej ponuky získaš 50 % zľavu na prilbu alebo svetlo.

Všetky prilby aj s príslušenstvom nájdeš na našom MTBIKER shope. Zároveň si môžeš prečítať aj testy rôznych modelov v našom Magazíne.
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Prilba – najpodstatnejší ochranný prvok cyklistu PR článok

Prilba – najpodstatnejší ochranný prvok cyklistu

Bez prilby môžeš stratiť omnoho viac, než si myslíš. Určite nezanedbávaj jej nosenie nech už vieš jazdiť akokoľvek dobre a na akokoľvek bezpečnom mieste.
Giro Coalition Spherical – celý deň vo full face prilbe? PR článok

Giro Coalition Spherical – celý deň vo full face prilbe?

Giro Coalition svojimi unikátnymi vlastnosťami nastavuje nový štandard pre ľahkú full face prilbu. Poď sa spolu s nami pozrieť na to, čo ju robí takou výnimočnou.
Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

Rodičia cyklisti skôr či neskôr prilákajú k tomuto krásnemu športu aj svoje deti. S tým sa samozrejme spája aj určitý faktor strachu a tak sa často snažíme svoje deti ochrániť najlepšie, ako vieme.
keyboard_arrow_up