Naše najlepšie videá - filmové ceny Titánový karbón 2023

Ktoré naše videá mali v roku 2023 najlepšie čísla? Vítame vás pri udeľovaní fiktívneho ocenenia Titánový karbón.

Čo keby sme si výber našich najúspešnejších videí za rok 2023 ozvláštnili tak, že im udelíme filmové ceny? V hre budú 4 hlavné kategórie, sledovať budeme klasické YouTube štatistiky. Začneme od najväčšieho počtu zhliadnutí, pokračovať budeme celkovým počtom komentárov, videá sme roztriedili aj podľa získaných „lajkov" a na záver bude zaujímavé poukázať na tie, pri ktorých diváci strávili pozeraním najviac hodín.

Je možné, že všetky videá, o ktorých bude reč, ste už videli, určite je to zásluha toho, že náš kanál MTBIKER odoberáte a o nových videách dostávate notifikácie. Alebo nie? Tak to treba zmeniť, je to pre vaše vlastné dobro.

Titánový karbón 2023, MTBIKER

Filmové ceny Titánový karbón 2023

Kto ešte o cene Titánový karbón nepočul, nemusí sa hanbiť, ide o úplnú novinku, ktorú sme len teraz vytvorili. Najťažšia úloha bolo vymyslieť výstižný názov, veľmi nám nepomohol ani Chat GPT. „Zlatý šliapač” znie zaujímavo, ale cyklistických cien so slovíčkom „zlatý” je hneď niekoľko. A pritom to nedáva zmysel, v cyklistike sa využívajú rôzne materiály, ale zlato veľa výhod neprináša.

Top rámy a komponenty sú dnes vyrábané z karbónu alebo titánu, takže názov Titánový karbón v hlave bikera evokuje to najlepšie. Cenu sme si vymysleli, poďme ju udeliť našim videám z roku 2023 s najlepšími číslami.

Titánový karbón - najviac zhliadnutí

Čo majú cyklisti spoločné? Je jedno, akej disciplíne sa venujú, na všetkých bicykloch sa šliape. Preto neprekvapí, že 1. miesto získava video, ktoré o technike šliapania hovorí, niekoho môže prekvapiť, koľko sa aj pri takejto jednoduchej činnosti dá robiť chýb.


Druhé video v poradí zostáva v rovnakej oblasti, bolesť kolien trápi mnoho ľudí a cyklisti nie sú výnimkou. Za normálnych okolností by mala jazda na bicykli kolenám dokonca pomáhať, preto ak to tak nie je, treba hľadať príčinu. Často to je zlý posed alebo technika šliapania, viacej detailov už vo videu.


Ak by aj 3. miesto súviselo s technikou jazdy alebo bolesťami, už by to bola nuda, ale našťastie to tak nie je. Tretie najpozeranejšie video je klasická ukážka „nadupaného" bicykla, lákavé bolo si pozrieť stroj, ktorý nazval dlhoročný biker svojím vysnívaným.


Titánový karbón - najviac komentárov

Znamená komentár pod videom automaticky dobrú vec? Nemusí. Ale naše videá robíme so srdiečkom, a tak máme to šťastie, že najčastejšie sa v diskusii riešia technické otázky, zdieľajú sa skúsenosti alebo sa vyjadruje pochvala. Dobrá je aj konštruktívna kritika, chceme tvorbu posúvať vo všetkých smeroch ďalej.

Najväčší počet komentárov získalo video o biku BMC, ale v každej kategórii chceme spomenúť 3 unikátne videá, preto pôjdeme v poradí ďalej. Ďalšie v poradí je video o Imrovej pretekárskej skúsenosti v Taliansku, asi kvôli počtu gratulácií po skončení podujatia BIKE Transalp sa z trilógie dostala najvyššie tá posledná časť.


Niektoré videá bývajú doplnené aj článkami v Magazíne, tak to bolo aj v ďalšom prípade. Séria Najkrajšie stúpania zavítala na kopec Krížna. Kto nás sleduje pravidelne alebo čítal prehľad top článkov za rok 2023, tak tento text mu neunikol. Ale prečo toľko komentárov pod videom? O čom tam diskutovali? To treba radšej osobne skontrolovať.


Ďalej v poradí nasledujú zlozvyky pri pedálovaní, ale nás zaujímajú videá, ktoré sa vyššie ešte neobjavili, preto s radosťou predstavujeme cestné podujatie L"Etape Czech Republic. V poslednej edícii sme sa nedostali ani do cieľa, ale to zaujímavému príbehu neuškodilo. Aká odmena čaká na cyklistov, ktorí nedokončia preteky, uvidia tí, čo video dopozerajú do konca.


Titánový karbón - najviac „lajkov"

Ako ideme v kategóriách ďalej, budú sa top videá opakovať častejšie, ale najviac „lajkov" dostalo video, o ktorom reč ešte nebola. Preteky naprieč Alpami pre nás nezačali najlepšie, o to cennejšia je vaša solidarita vyjadrená „páčikmi”. Inak, toto je prvá časť z troch dielov, spomínali sme už tú poslednú. Získa nejaké ocenenie aj tá prostredná?


Nasleduje technika šliapania a hneď za ňou je to, čo sme avizovali. Stredná časť trilógie vysokú latku nepodliezla, kto tento mini seriál ešte nevidel, asi by to mal napraviť. Zaradíme takéto videá aj na ČSFD? Aké hodnotenie by sme získali?


Kým sa dostaneme k bronzovej priečke, spomenieme videá, ktoré sa umiestnili pred ňou. Opäť Alpy, BMC a kolená, ale hneď za ňou už pokračuje video o bolesti. Aby sme to lepšie vysvetlili, skôr ide o skúsenosti bikera, ktoré keď budete poznať, nemusíte sa učiť na sebe.


Titánový karbón - najviac hodín pozerania

Prečo sme sem pridali aj celkový čas, ktorý diváci strávili pozeraním? Lebo jedna vec je na video kliknúť kvôli sexi názvu alebo zaujímavej titulke a druhá vec je si ho dopozerať do konca. Otázka je, či majú v tejto kategórii výhodu dlhšie videá, veď udržať pozornosť divákov je stále ťažšie.

Na top priečkach sú opäť Alpy a pedálovanie a hneď po nich nasleduje v tomto prehľade netradičné video, kde rozoberáme trendy na sezónu 2023. Podobné video sme robili aj teraz pred začiatkom sezóny 2024, kto sleduje náš kanál, určite ho postrehol.


Naše miesta v redakcii si zachránime, medzi finalistov sa aj bez zasahovania do poradia dostal rozhovor so zakladateľom MTBIKER. Červo zaspomínal na začiatky firmy a naznačil aj najbližšie ambiciózne plány. Aj vy ste si doteraz mysleli, že MTBIKER patrí Imrovi?


Nasledujú spomínané kolená a hneď potom ďalšia obľúbená téma cyklistov, tréning. Prečo je budovanie vytrvalosti dôležité a aké chyby sa najčastejšie robia? Nielen to sme vypichli za prítomnosti dlhoročného profesionálneho cyklistu Tomáša Višňovského.


Zážitky z nakrúcania

Je veľká škoda, že po ceny Titánový karbón si nechodia tvorcovia osobne, takto sa nemáme ako dozvedieť veselé príhody z natáčania. A tak sme aspoň ocenených redaktorov požiadali, aby si vybrali nejaký svoj najobľúbenejší kúsok.

„Cepo, keby si si vybral video, pri ktorom si sa najviac zabavil alebo si jeho výrobu pamätáš kvôli niečomu inému, ktoré by to bolo? A štatistiky nechaj pokojne bokom.”

Tak to viem úplne presne. Najviac ma baví natáčať praktické videá, napríklad keď prepichujeme cestné plášte, aby sme zistili, ako funguje tmel, alebo keď som jazdil do kopca a menil hliníkové kolesá za karbónové a porovnával časy. A ničiť TPU duše za 30 € bola tiež zábava.

Ale najviac som sa narobil pri videu, kde sme testovali rôzne pozície na bicykli a menili oblečenie, pokúsili sme sa zmerať rozdiely aj bez návštevy veterného tunela. Výsledky ma fakt prekvapili. Video mám najradšej aj vďaka vizuálu, ktorý sme sa snažili spraviť na štýl starých počítačových hier.


„Pre Imra rovnaká otázka a možno malé doplnenie. Tipujeme, že top zážitok bude z pretekov v Alpách, ale okrem toho, na čo si rád z tohto roku zaspomínaš, ktoré svoje video máš obľúbené?"

Nech sa neopakujeme s bolesťami a Alpami, pojmem to trochu inak. V zime tvorím pomerne dosť obsahu aj pre kanál MTHIKER. Minulý rok som mal premiéru v rámci skialpových pretekov, čo bola aj nová výzva v rámci „reportovania“. Predsa len na biku už som si našiel za ten čas vlastný štýl a spôsob. Lenže preteky v skialpinizme boli vďaka vysokej intenzite a manipulácii s materiálom úplne nová výzva. A najviac si spomínam na Hore-dole Derešom, kde sme sa navyše pohybovali v technickom teréne a miestami som si pripadal ako chobotnica pri obsluhe kamery, mačiek, úväzu, pásov atď...až som zabudol, ako si dávam a ako má pália nohy.


Navyše, tento rok sme si Tomášom Višňovským stanovili za cieľ etapové preteky dvojíc a zároveň najnáročnejšie skialpové podujatie u nás, Bokami Západných Tatier. Cieľom je miniséria, podobone ako to bolo v prípade Transalpu, takže ak máte chuť sledovať, ako sa nám bude dariť, vonku už máme prvý diel s predstavením. Myslím, že sa opäť pôjde mimo komfortnú zónu s množstvom zážitkov.

Čo hovoríte na víťazné videá za rok 2023? Ste spokojný s 1. ročníkom našich filmových cien Titánový karbón? Ak máte nejaké svoje obľúbené video z našej dielne, napíšte o tom do komentárov a dajte nám vedieť aj v prípade, ak poznáte niekoho, kto by nám vedel vyrobiť trofeje pre 2. ročník MTBIKER filmového festivalu. Asi to lacné nebude, možno sme ten názov mohli vymyslieť lepšie. Na druhej strane, trofeje nemusia byť veľké a toho titánu a karbónu tam nemusí byť veľa.

Pri udeľovaní cien sa zvyčajne veľa ďakuje, tak túto tradíciu nechceme porušiť. Videá môžu vznikať len vďaka tomu, že ste verní MTBIKER shopu, len vďaka takejto podpore môže byť obsah zadarmo a bez reklám. A jedno poďakovanie patrí aj členom redakcie, ktorých síce na obraze nevidíte, ale bez nich by videá neboli také, ako ste si ich obľúbili. Tak ešte raz a pre všetkých, ĎAKUJEME.
Zdroj fotografií: MTBIKER.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Čo nás naučila sezóna 2023? MTB, cesta, gravel a enduro

Čo nás naučila sezóna 2023? MTB, cesta, gravel a enduro

Stretne sa Cepo, Imro a Tomáš… To nie je začiatok vtipu, ale naše ohliadnutie za sezónou 2023.
MTBIKER Novodubnický maratón 2023 - keď telo povie, že stačí

MTBIKER Novodubnický maratón 2023 - keď telo povie, že stačí

Človek prejde Alpy a má pocit, že lieta. Ale potom príde na domáci maratón a stále môže parádne „nakúpiť". Tak ako ja.
Video: Predbehnú cyklisti vlak? Faster Than a Train 2023

Video: Predbehnú cyklisti vlak? Faster Than a Train 2023

Cyklisti nepretakajú medzi sebou, ale súperia s vlakom. Cieľom je predbehnúť lokálny vláčik Oravka, podariť sa to môže najmä vďaka spoločnej spolupráci.
keyboard_arrow_up