Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“

Podarilo sa švajčiarskemu výrobcovi bicyklov zosúladiť požiadavky náročných cyklistov ako je súhra tuhosti, prenosu sily a aerodynamiky?

Podarilo. A to vďaka technológii, ktorá sa nazýva Accelerated Composite Evolution, v skratke ACE. Jedná sa o vyhodnocovanie dát z jednotlivých prierezov rámu, ukladania karbónových vrstiev a geometrických štruktúr. Vznikajú tak tisícky virtuálnych prototypov a rôznych dát, z ktorých sa nakoniec vyhodnotia tri kľúčové parametre - tuhosť, hmotnosť a poddajnosť.

Do hry vstupuje ešte aj štvrtý parameter - aerodynamika. Výsledkom je technológia ACE+, ktorá je premietnutá do modelov SLR 01 a SLR. Na čo sa môžeme v sezóne 2024 tešiť?

BMC ICS Carbon,BMC Halo vidlica,BMC D-Shape

Teammachine SLR

Kategória bicyklov, do ktorej spadajú novinky pre rok 2024, má názov Racing. Tieto modely nájdete aj na World Tour podujatiach, či na rýchlych, tréningových jazdách. Najdostupnejší variant má označenie SLR FIVE. Jeho pohon tvorí rýchlostná sada Shimano 105 s 2 x 12 prevodmi. Ergonomický kokpit pochádza od BMC, rovnako ako aj karbónová sedlovka v tvare D. Kabeláž je vedená klasicky, pod omotávku, následne spodnou rámovou rúrkou. Brzdová hadica prednej brzdy je zas vedená vnútrom vidlice.

Teammachine SLR FOUR je o stupienok vyššie. Sada Shimano 105 opäť tvorí pohon, avšak v tomto prípade v elektronickej Di2 podobe. Tieto bicykle majú okrem kokpitu spoločné aj sedlovky a kolesá, vypletené na hliníkových 23 mm ráfikoch PRD23, na nábojoch s pevnou oskou CL-712 vpredu a RXC-142S vzadu.

Cena SLR FIVE s mechanickou 105-kou je na webe výrobcu 3 199 €. SLR FOUR s elektronickou verziou radenia je za cenu 4 199 €.

BMC Teammachine SLR FIVEBMC Teammachine SLR FOUR

Sériu SLR uzatvára bicykel Teammachine SLR TWO. Hlavným rozdielom je opäť výbava. Ide o elektronickú sadu Shimano Ultegra Di2 2 x 12. Zmenou tiež prešli kolesá, tentokrát v podobe XRD522 od BMC. Cena na stránke výrobcu je 5 499 €.

Všetky tri modely sú obuté do 26 mm širokých plášťov Pirelli P-Zero Road. Rám a vidlica však umožňujú použitie plášťov so šírkou až 30 mm.

BMC Teammachine SLR TWO

Teammachine SLR 01

Roky vývoja, prémiový TCC Race karbón, menej káblov a špičková výbava. Svoj výkon si môžete kontrolovať vďaka zabudovanému 4iii powermetru. Ak vám ide o každú sekundu, nižšiu hmotnosť a menší aerodynamický odpor získate aj vďaka košíkom na fľašu Aerocore, na spodnej rámovej a sedlovej rúrke.

V tyrkysovom vyhotovení, s výbavou Shimano Ultegra Di2, je v ponuke bicykel Teammachine SLR 01 FOUR. Okrem rámu, vidlice a sedlovky sú z karbónu aj ráfiky CRD-351 SL z produkcie samotného výrobcu, a tiež riadidlá Easton EC70 SL. Káble sú schované do predstavca BMC ICS, aby bol aerodynamický odpor čo najviac redukovaný. Kolesá spolu s plášťami Pirelli P-Zero Race SL TLR umožňujú bezdušovú prevádzku. Cena uvedená na stránke výrobcu je 8 499 €.

BMC Teammachine SLR 01 FOUR
Ak sa chceme v rámci Shimana postaviť na pomyselný vrchol výbavy, je to samozrejme sada Dura Ace Di2. Opäť ju dopĺňa 4iii powermeter. Kolesá pochádzajú rovnako zo Švajčiarska, no tentokrát za nimi stojí výrobca DT Swiss. Ide o model ARC 1100 DICUT s výškou ráfika 50 mm a s nábojmi na keramických ložiskách.

Kokpit si tentokrát prevzalo pod patronát BMC v podobe integrovaných karbónových riadidiel s predstavcom - ICS Carbon Evo, čo dodáva uhladenejší vzhľad nielen spomenutej časti, ale aj celému bicyklu. Toto riešenie je ľahšie, tuhšie a nesie jasný podpis výrobcu BMC. Cena Teammachine SLR 01 TWO je na stránke výrobcu na úrovni 12 999 €.

BMC Teammachine SLR 01 TWO
Elektronický pohon od SRAMu tvorí výbavu výkonného cestného bicykla Teammachine SLR 01 ONE. Tvorí ho sada SRAM RED AXS eTap s kľukami so zabudovaným wattmetrom. Pod tento americký koncern patrí aj výrobca kolies ZIPP. Zo svojho portfólia vybral pre tento bicykel svoje najľahšie bezdušové kolesá ZIPP 353 NSW. Tvar ráfika, pomenovaný výrobcom ako Sawtooth, optimalizuje aerodynamickú účinnosť a stabilitu pri bočnom vetre.

Dizajn Sawtooth tiež umožňuje, aby bol ráfik štrukturálne pevný, ale zároveň ľahký. To vám pomáha udržiavať rýchlosť bez ohľadu na terén a jeho sklon. Kokpit BMC ICS Carbon Evo, sedlovka D-shape či bezdušové plášte Pirelli so šírkou 28 mm sa postarajú o pohodlie aj počas náročnej etapy pretekov. Viac informácií o tomto bicykli nájdete na stránke výrobcu, rovnako ako aj cenu 13 999 €.

BMC Teammachine SLR 01 ONE

Teammachine R 01

Nekompromisné pretekárske a profesionálne náčinie, ukuté z ťažkých alpských stúpaní, zosilnené „pavé" sektormi jarných klasík a vytvorené v spolupráci s Red Bull Advanced Technologies. Toto nie je „iba" ďalší pretekársky bicykel, toto je Teammachine R 01. Jeho stredové uloženie je tak nízko, že ho vo výrobe pomenovali „Mariana Bottom Bracket”, podľa najhlbšieho miesta na našej Zemi - Mariánskej priekopy. Sedlovka dostala nový tvar – je tenšia, ľahšia, pritom pevnejšia a ponúka možnosť jednoduchého uchytenia štartovného čísla. R 01 je kombináciou vlastností klasického Teammachine s pridaním aero prvkov Timemachine.

Predstavec ICS je z druhej generácie a okrem hmotnostnej úspory ponúka aj možnosti uchytenia meracích zariadení.

Viditeľnou zmenou oproti zvyšku pelotónu bude aj široká vidlica. Možno je to proti logike, ale fyzika, resp. aerodynamika nepustí. Jej šírka a tvar eliminujú vírenie vzduchu od predného kolesa a odtláčajú ho ďalej od rámu, čím sa znižuje odpor.

Vybavený elektronickou Ultegrou Di2, karbónovými 50mm kolesami CRD-501 a karbónovým kokpitom, zloženým z riadidiel Easton a predstavca BMC ICS2, má označenie Teammachine R 01 FOUR. Jeho cena na stránke výrobcu je 8 999 €.

BMC Teammachine R 01 FOUR
Vyšším modelom je Teammachine R 01 THREE. Hlavnými rozdielmi sú výbava od SRAMu v podobe elektronickej sady Force eTap AXS 2 x 12 a plne integrovaný, aerodynamický kokpit BMC ICS Aero Carbon. Všetky informácie o tomto bicykli nájdete na stránkach výrobcu, vrátane ceny 9 499 €.

Stelesnením každého pódiového umiestnenia, trofeje, sólo úniku a hromadného šprintu, ktorého sa jazdci na bicykloch BMC kedy zúčastnili, je Teammachine R 01 TWO. Je vybavený elektronickou sadou Shimano Dura Ace Di2 s kľukami s wattmetrom, s obojstranným meraním výkonu 4iii Precision Pro. Na pohľad zaujmú aj 62 mm vysoké ráfiky ARC 1100 od DT Swiss. Tento profesionálny cestný bicykel má cenovku 13 999 € a všetko potrebné nájdete na stránke výrobcu.

BMC Teammachine R 01 THREEBMC Teammachine R 01 TWO

Čerešnička na koniec, alebo creme de la creme v podobe Teammachine R 01 LTD. Vyrobený pre tie najťažšie stúpania aj pre tie najdrsnejšie špurty. Stvorený pre top pódiové umiestnenia a výsledky, ktoré sa raz stanú legendárne. Ako je tento bicykel vybavený? Radenie tvorí elektronická top sada od SRAMu – RED eTap AXS. Samozrejmosťou je zabudovaný powermeter v kľukách. Karbónové kolesá ARC 1100 dodal výrobca DT Swiss a majú výšku 62 mm. Všetky detaily nájdete na stránke výrobcu. Cena tohto modelu je 14 999 €.

BMC Teammachine R 01 LTD
Ponuku cestných bicyklov si môžete pozrieť na stránke výrobcu. Ak máte o nové modely záujem, sledujte dostupnosť na našom MTBIKER eshope.
Zdroj fotografií: archív redakcie
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Cestná kolekcia Giant 2024 - evolúcia nie revolúcia PR článok

Cestná kolekcia Giant 2024 - evolúcia nie revolúcia

Giant patrí medzi popredných výrobcov bicyklov a karbónových rámov aj pre iné značky. Ako pretavili svoje skúsenosti do roku 2024 a na čo sa môžete tešiť?
keyboard_arrow_up