Chcel by som mať nový, lepší bicykel

Týmito slovami Jožko Orem odpovedal v rozhovore na otázku, či niečo závidí svojim súperom...

Znova začnem príbehom:

Keď ťa niekto pozve na svadbu, nesadni si na prvé miesto, aby medzi pozvanými nebol snáď vzácnejší ako si ty a ten, čo pozval teba i jeho, prišiel by a povedal by ti: Prepusť miesto tomu! A vtedy začal by si s hanbou sedieť na poslednom mieste. Ale keď ťa pozvú, choď, sadni si na posledné miesto, aby ti ten, čo ťa pozval, povedal, keď príde: Priateľ môj, sadni si vyššie. Vtedy budeš mať česť u všetkých ľudí. Lebo každý, kto sa povyšuje, bude ponížený a kto sa ponižuje, bude povýšený.

Jozko Orem
Jožko vždy „sedával“ vzadu, ale dnes na neho došlo. Sediac pri mne na asfalte, po vyhlásení výsledkov Oravského cyklomaratónu v Dolnom Kubíne, bol popoluškou pozvaný vyššie, dopredu, úplne hore, na pódium. Poznáme ho ako skromného a správaním nenápadného cyklomaratónca s tým svojim pláteným ruksakom, ako sa kdesi bokom pripravuje na štart dlhej trate. Dnes sa mu dostalo povýšenia. Na radosť nás všetkých, ktorí sme mu fandili. Netrpezlivo sme čakali na tento deň ako na sviatok v rodine, keď sa v radostnom očakávaní chystáme niekoho obdarovať. Vtedy darcu teší to, že spraví radosť obdarovanému. My sme jedna veľká cyklistická rodina, dnes sa tešíme spolu s ním.

Jozko Orem
Nezamestnaný Jožko na dosluhujúcom bicykli chodil z maratónu na maratón. Jožkov príbeh (http://www.mtbiker.sk/clanky/nezaradene/1282/rozhovor-s-jozkom-oremom.html) nás chytil za srdce. Niektorých natoľko, že sa rozhodli pre neho niečo spraviť. V to ráno, keď bol rozhovor uverejnený, som dostal správu od Heňa, aby som Jožkov bicykel zaniesol do servisu, že on to zaplatí. A že mu už objednal cyklistické komponenty za 200 eur. Následne pribúdali ohlasy ďalších ľudí, že by pre Jožka radi prispeli. Všetko sa to mlelo veľmi rýchlo. Ešte v ten deň, ako článok vyšiel, vznikla vo fóre o Jožkovi nová téma (http://forum.mtbiker.sk/o-hociom/financna-zbierka-na-novy-bicykel-pre-jozka-orema-t23574.html) a naša Alenka napísala číslo účtu a vyhlásila verejnú zbierku na nový bicykel. Ľudia rôzneho veku a povolania a nielen zo Slovenska, ba aj študenti, posielali na účet peniaze. Mnohí z nich Jožka ani nikdy nevideli, niektorí dokonca ani nebicyklujú. Začali sa hlásiť niektorí organizátori cyklistických podujatí a Jožkovi ponúkli štartovné zdarma. Po troch dňoch (!) Alenka zbierku stopla, nakoľko splnila svoj účel. Asi 80 ľudí prispelo sumou približne 1950 eur. Pre Jožka, ktorý žije z mesačnej podpory 118 eur.

Vyhlásením zbierky však Alenke všetko iba začalo. Nasledovali hodiny telefonátov a desiatky mailov o tom, ako tieto peniaze čo najefektívnejšie využiť. Bol nasadený špión Angel, aby zistil predstavy o Jožkovom vysnívanom bajku. Nasledovali rozhovory s predajcami bicyklov, hľadali sa najlepšie možnosti. Peňazí bolo dostatok, napriek tomu sa našiel predajca, ktorý z drahého špičkového bicykla spustil 50 percent ceny. Výsledkom je karbónový krásavec v cene 2500 eur, špeciálne pre Jožka za 1250 eur. Toto všetko trvalo necelé 4 týždne, počas ktorých Jožko o ničom netušil.

ODOVZDÁVANIE

Jozko Orem
Po vyhlásení výsledkov Oravského cyklomaratónu sa mikrofónu zhostila naša popoluška Alenka-zdravoťáčka:

-Pripadla mi dnes jedna veľmi príjemná povinnosť. Rada by som ku mne na pódium pozvala legendu slovenskej MTB cyklistiky, človeka, za ktorým sú veľké športové úspechy, človeka neprehliadnuteľnej vizáže. Niektorí už možno tušíte, je to Jožko Orem! (veľký aplaus)
-Dobrý deň Jožko, viete prečo som Vás sem pozvala?
-Nejaké prekvapenie?
-Ja by som si veľmi rada s Vami potykala. Čo si o tom myslíte?
-Ja ako bývalý poštár som každému vykal, som tak zvyknutý.
(TIK-TAK)

Jozko Orem
-Asi pred mesiacom náš kamarát Latanka uverejnil pekný rozhovor s Jožkom, prostredníctvom ktorého sme mali možnosť nahliadnuť aj do jeho duše - absolútne čistej a nesmierne úprimnej. Ale dozvedeli sme sa aj to, že za pár týždňov osláviš 55. výročie. Keďže v októbri už žiaden maratón v CMS nie je, dovoľ, aby sme boli pri tom a aby sme si z dnešného dňa urobili taký malý sviatok. Pravdupovediac, ešte dnes som nemala jasno v tom, čo Ti ja k tým narodeninám venujem. A ako som si tak išla hore-dole tými malatínskymi kopčekmi, zavadila som riaditkami o jednu liesku pri ceste a za tachometrom mi ostali prichytené tieto tri oriešky. Dovoľ, aby som Ti ich, ako človeku žijúcemu v symbióze s prírodou, darovala.
-Ďakujem veľmo pekne. Vezmem si ich domov a niekde si ich tam umiestnim v maličkej izbe, v ktorej bývam.
-Napadlo ma, čo keby sme ich skúsili prásknuť za seba?
-Dobre.
-Ja Ti pomôžem. (Tresk!) Počkaj, idem pozreť. (smiech v hľadisku) Čo to tu je? (Popoluška číta kartičku zatavenú do fólie) Tento poukaz oprávňuje Jozefa Orema k bezplatnému štartu na všetkých podujatiach cyklomaratónskej série. (aplaus)
-Veľmi pekne ďakujem, využijem to.
-Skúsime druhý? (Prásk!) Zase tu čosi je. Čoó? To je dobré! Pozvánka. Pozývame týmto Jozefa Orema na prestížny MTB maratón Salzkammergut Trophy 2010 do rakúskych Álp. Všetky náklady spojené so štartovným, dopravou, ubytovaním a stravou hradí pozývateľ OZ Cyklomaratón, priaznivci MTB cyklistiky a návštevníci tohto fóra. (veľký aplaus)
Ďakujem veľmi pekne. Pôvodne som plánoval tam ísť, ale chcel som, aby ma tam niekto zobral a ja som miesto maratónu chcel vystúpiť na Dachstein.
-Jožko, ten posledný oriešok skús sám. Neviem či aj ten posledný by mohol niečo skrývať, ale skús.
-Prásk!

Jozko Orem
-Idem skontrolovať. ........... Bože! (Popoluška vychádza spoza plenty, obrovský aplaus) To je fantázia! Ľudia, karbónový spešlík! (Stále aplaus. Jožko tíško stojí, usmieva sa, neverí vlastným očiam.)
-Veľmi, veľmi pekne ďakujem, ale neviem fakt čím som si to zaslúžil.
-Ja Ti to poviem. My všetci si Ťa nesmierne vážime. Tie tri oriešky sú darček odo mňa, od Tvojho servisného a obchodného strediska BIKE PRO, ale aj od celej tejto emtébajkerskej komunity. Takže my Ti prajeme všetko najlepšie k narodeninám a ako zdravoťáčka Ti musím ešte povedať, chodievaj na tom bicykli pomaly, aby sa Ti nič nestalo.
-Budem sa snažiť. A u nás je taký kraj, kde rastie veľa lieskových orieškov. Ak budú toho roku, tak Ti nazbieram aspoň desať kíl.
-Teraz dám slovo zástupcovi BIKE PRO v Banskej Bystrici, Marekovi.
-Nech Ti bicykel dlho slúži. Máš na ňom u nás v predajni doživotný servis. A aby si nemusel v starých tretrách, tak Ti venujeme k novému bicyklu nové tretry, pedále a k tomu ešte naše tímové oblečenie, v ktorom môžeš pretekať. Prajem Ti v ňom veľa úspechov.
-Ešte raz chcem všetkým veľmi pekne poďakovať. Ja som si šetril na bicykel. Chcel som si ho kúpiť, keď budem mať 59 rokov, že by som do novej kategórie nad 60 rokov šiel na novom, no ale keď ste ma už takto prekvapili, tak tie peniaze využijem tak, že by som zašiel do tých Himalájí. (záverečný aplaus)

Jozko Orem
Marek Varhaňovský, BIKE PRO Banská Bystrica

Jozko Orem
Čo Ťa viedlo k tomu takto Jožkovi pomôcť?
My sa poznáme. Roky sa poznáme. Ja som niekedy býval v Krtíši a on chodieval k nám do obchodu.
Nachystal si mu perfektný bicykel –Stumpjumper Comp Carbon, závodný XC Hardtail. A podľa toho čo viem, veľa naň išlo z Tvojho vrecka. Je to tak?
Hej.
Ako to bolo? Oslovili Ťa o lacnejší bicykel, alebo Ty si navrhol?
Oslovili ma, že je táto akcia. Čítal som to na internete a vedel som, o čom je reč. Tak som na to pristúpil a bez váhania som povedal -takú zľavu vám viem dať, zvyšok dotujem. Plus ešte tie tretry, pedále, oblečenie. Joža poznám, to je aj osobný vzťah.
Aký je Jožko zákazník?
Keď si prišiel kúpiť nejaký náhradný diel, napríklad plášť, vravím: Jožko tu máme za toľko a za toľko. Chytil ho do ruky a vraví -to je ťažký. Vravím mu: ale trikrát toľko stojí ľahší. Hovorí: ja si došetrím a prídem potom. On si došetril a prišiel si kúpiť ten ľahký plášť. Takže i teraz som vedel, že bicykel nemôže byť hocijaký. Toľko ho už poznám. On radšej bude šetriť niekoľko rokov, ale kúpi si v jeho možnostiach to najlepšie. A aby bola najlepšia hmotnosť. Aj teraz na pódiu prvé čo bolo keď ho dostal do ruky, poťažkal ho, koľko váži. Tento má niečo málo cez 10 kíl.
Takže ponúkate mu aj bezplatný servis keď ho bude potrebovať?
Áno. Má doživotný bezplatný servis.
To je veľká vec.
Tak my sme mu aj doteraz bezplatne servisovali. My sme od neho nezobrali za servis ani korunu. Keď si kupoval náhradné diely, niekedy sme mu spravili oveľa lepšiu cenu ako bol náš nákup a za servis sme mu nebrali nič.
Ďakujem za rozhovor Marek. Ty si do Jožkovej zbierky prispel najväčším dielom. Prajem Ti, aby tento krásny počin sa vám postupne vrátil veľanásobne na mnohých nových a spokojných zákazníkoch.

Alenka-zdravoťáčka, hlavný aktér a koordinátor

Jozko Orem
Alenka, už je po všetkom, ako to vidíš?
Bolo to veľmi spontánne. Viem podľa ohlasov, že spústa ľudí to tak pocítila. Vyhlásením zbierky a ukončením zbierky to všetko pre mňa začalo. Pretože peniažky boli a čo s nimi?
Hlásili sa predajcovia?
Áno. nejakí predajcovia sa hlásili. Viac firiem bolo ochotných spolupracovať, ale vždycky sa vyskytol nejaký zádrhel.
Čo ponúkli?
Niekto ponúkol nákupnú cenu, niekto ponúkol zľavu z predajnej ceny. Dvaja predajcovia nám ponúkli bicykel za polovičnú cenu. Jeden za polovičnú nákupnú a druhý za polovičnú predajnú. Takže celý jeden týždeň sme riešili bicykel za polovičnú nákupnú cenu, ale nakoniec sa vyskytol nejaký problém. Musím poďakovať Davorinovi, Turbimu i predajňam Kaktus bike Bratislava i Jumpsport Košice. Taktiež ďalším organizátorom MTB podujatí -Jožkovi ponúkli voľný štart na majstrovstvá Slovenska MTB, na akcie CKP Žilina, na Súľovský maratón, Jarný šprint. Ak som na niekoho zabudla, ospravedlňujem sa.
Obrovskú zásluhu na tom všetkom má Robo (Angel) -najbližší človek, ktorý mi v tomto pomáhal. Odviedol kus roboty. Obvolával predajne v Banskej Bystrici, pretože sa dozvedel, že Jožko do niektorej chodí, kde mu robia servis, keď niečo treba. Takže obvolával, až sa nakontaktoval na Mareka z BIKE PRO.
Potom bola dilema -hliníkový či karbónový. Spočiatku sme boli za hliníkový kvôli tomu, že v prípade poškodenia karbón je náročný na servis. Pôvodne sme reflektovali len na hliník, lenže Marek ponúkol také podmienky, ktorým sa odolať nedalo. Bicykel za polovičnú cenu s celoživotným servisom aj na karbónový rám grátis, to sme už nemali o čom rozmýšľať. Ale najprv sme komunikovali s inými firmami, toto sa zomlelo tak za týždeň. Ešte bola obava, aby sa Jožko o tom nedozvedel a aby to prijal. Aby sme mu to odovzdali vhodným spôsobom.
Už je to za nami, chvála Bohu. Pre mňa je podstatné zistenie, že na tomto svete sú ešte ľudia, ktorí reagujú na takéto impulzy, na ľudské osudy.
Čo povieš o darcoch?
Bolo viac anonymných darcov, ktorí vyslovene písali, že si neželajú zverejnenie. Jeden anonymný darca dal 200 eur. Heňo dal tiež dvesto eur. Niektorí prispeli len symbolickou čiastkou, ale to je jedno. Vklady boli od jedného po 200 eur. Ale vieš aké je to aj riziko? Dáš účet a niekto ti má posielať peniaze. Je to o dôvere, veď mnohí ma vôbec nepoznali. Ale vravím si: načo budeme špekulovať, treba niečo urobiť. Treba to riešiť za horúca. To zistenie, že táto komunita je taká silná je veľmi príjemné. Pre mňa to veľa znamená.
Ako sa naloží so zbierkou?
Jožkovi okrem bicykla sa zaplatia nejaké náklady na Salzkammergut, drobné vreckové a potom ja osobne by som mu dala aj nejakú hotovosť na tie Himaláje. Neviem koľko tam ostane, ale je to jeho sen. Ešte sa musím s Jožkom porozprávať.
Tak si už môžete vydýchnuť.
Mňa to nesmierne obohatilo aj v tom zmysle, že som spoznala osobne skvelých ľudí, ktorí vedia priložiť ruku k dielu, keď o čosi ide. Napríklad Ivan Zemko, ktorý vybavil štartovné na cyklomaratónsku sériu a na Salzkammergut Trophy. Alebo Angel -má obrovskú zásluhu na tom všetkom. Každý jeden krok sme spoločne konzultovali, lebo to bola obrovská zodpovednosť, aby sme niečo nepokazili. Každý deň sme si telefonovali a písali. Mám pocit, že ho poznám 100 rokov, pritom sa dnes vidíme prvý raz.
Za tri dni zbierky som vyriešila 91 súkromných správ. Potom to boli hodiny rozhovorov, hodiny jednaní. Je to v poriadku, presne tak to má byť.

Robo (Angel)

Robo, Jožka si predtým nepoznal. Prečo si to všetko robil?
Vieš čo, to ako si napísal ten článok (http://www.mtbiker.sk/clanky/nezaradene/1282/rozhovor-s-jozkom-oremom.html) ma chytilo za srdce. V príspevku pod ním Heňo napísal, že mu chce objednať nejaké kľuky, ja som si spomenul, že aj ja mám nejaké komponenty, potom Polo tam zarypol, že by mu dal nejaké peniaze a tak som začal premýšľať nad známymi, ktorí by zafinancovali nový bicykel ako sponzori. No a potom prišla Alenka so zbierkou. Keď dala číslo účtu, hneď som šiel posielať. Potom som oslovoval obchody a dodávateľov. Prvé dva týždne to bolo nemastné – neslané, no potom ktosi vytiahol, že Jozef chodí na servis do Banskej Bystrice. Tak som sa zameral na miestnych predajcov. Keď som zavolal do BIKE PRO, jej majiteľ (Marek) hneď v úvode povedal pár viet, z ktorých bola cítiť úprimná a srdečná snaha pomôcť Jožkovi. Vedel o ňom všetko a povedal mi aj niektoré veselé príhody. Intuícia mi naznačila, že toto je dodávateľ. Veľmi ma potešilo, keď Marek prišiel na maratón s celou rodinou. Úprimne im za všetko ďakujem. Nesmierne si vážim nielen tých, ktorí sa zapojili do tejto zbierky, ale i celú bajkerskú komunitu, ktorú právom môžeme označiť ako jednu veľkú rodinu. Bez nich by to všetko nebolo uskutočniteľné. Jozefovi prajem pevné zdravie a hlavne veľa radosti s novým spešlíkom.

Jozko Orem
Na záver

Celá táto iniciatíva je čisto súkromnou záležitosťou niekoľkých obetavcov. Aspoň 100 ľudí sa priamo podieľalo na tom, aby potešilo jedného človeka. Ďalšie stovky ľudí Jožkovi fandia. Za necelý mesiac sa kliklo na tému (http://forum.mtbiker.sk/o-hociom/financna-zbierka-na-novy-bicykel-pre-jozka-orema-t23574.html) o zbierke pre Jožka vyše 17-tisíc krát a popísalo sa na nej 25 strán. Myslím že aj po rokoch, keď Jožko chytí spešlíka a stúpi na pedále, alebo vezme do rúk fotoalbum z Himalájí, bude ho hriať pocit, že sú na svete dobrí ľudia. Pomohli mu naplniť jeho sen, priblížili modré z neba.

Buď zdravý, Jožko. A neboj sa na tej rakete na trati nahlas zakričať: všetci nabok, idem zľava!
report_problem Našiel si v texte chybu?
Latanka 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
keyboard_arrow_up