Existuje alergia na chlad?

Pri vzniku a rozvoji alergií môžu hrať veľký význam, okrem iného, aj náhle zmeny teploty prostredia - ako napríklad chlad, ktorý pôsobí na vyplavovanie určitých látok, ktoré môžu vyvolávať klinické prejavy zvýšenej reaktivity na slizniciach horných, stredných, ale aj dolných dýchacích ciest, očných spojiviek, ale aj kože.

Pôsobenie chladu sa môže prejaviť slzením, pálením sliznice v nosohltane, upchatím nosa a vodnatým výtokom, kýchaním a dráždivým kašľom až dýchavičnosťou. Jednou z ďalších reakcií môže byť aj vznik urtiky – žihľavky. Jej základným a charakteristickým prejavom je tvorba svrbivých pupencov, sprevádzaných veľmi často aj opuchom určitej oblasti. Môže sa vyskytnúť kdekoľvek na tele, ale je to veľmi často v oblastiach vystavených priamo chladu. Tieto prejavy sa môžu kombinovať aj z abnormálnou reakciou drobných tepničiek rúk na chlad a dochádza k zblednutiu prstov až strate citlivosti, sprevádzaných bolestivými pocitmi.

V rámci konferencie „ABY ŠPORT NEBOLEL“ sa Vám pokúsim nadškrtnúť, ako sa vysporiadať s alergiou na chlad a ako sa dá liečbou zabezpečiť bezpríznakové obdobie, prípadne obdobie s minimálnymi alebo každopádne menšími klinickými príznakmi.

Cieľom konferencie je poskytnúť Vám teoretické a praktické rady o tréningu, stravovaní, pitnom režime, o chorobách srdcovo-cievneho a dýchacieho systému, ako sa vysporiadať s oslabeniami, zraneniami, opakujúcimi sa infekciami. Okrem ďaľších prednášok, prezentovaných odborníkmi, ktorí športu rozumejú aj z praktickej stránky, sme pripravili pre Vás rôzne sprievodné akcie a darčekové balíčky, kvôli ktorým sa oplatí prísť každému.

MUDr. Katarína BERGENDIOVÁ, PhD.
www.imunosport.sk


Imunosport.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

5. ročník konferencie cyklistická doprava 2013 PR článok

5. ročník konferencie cyklistická doprava 2013

Srdečne pozývame všetkých priaznivcov cyklistickej dopravy, či už z pozície štátnej správy alebo samosprávy, dopravných projektantov, občianskych aktivistov na v poradí 5. ročník medzinárodnej odbornej konferencie cyklistická doprava 2013, ktorá sa uskutoční v Žiline.
Doplnené: Aby šport nebolel 2012 PR článok

Doplnené: Aby šport nebolel 2012

Či ste začiatočník, alebo skúsený športovec, určite existuje aspoň pár nezodpovedaných otázok, na ktoré hľadáte odpoveď a my sa Vám pokúsime priniesť objektívny pohľad aspoň na niektoré závažné problémy spojené so zdravím a športom.
Aby šport nebolel 2012 PR článok

Aby šport nebolel 2012

Či ste začiatočník, alebo skúsený športovec, určite existuje aspoň pár nezodpovedaných otázok, na ktoré hľadáte odpoveď a my sa Vám pokúsime priniesť objektívny pohľad aspoň na niektoré závažné problémy spojené so zdravím a športom.
keyboard_arrow_up