RB Design

O Slovenskej firme RB Design asi nevie veľa ľudí, ale medzi zainteresovanými je to určite kultová značka. Od roku 1997 vyrába kvalitné bikové komponenty a spolupracuje i s firmami ako je Morati...

Firma RB Design, založená Tomášom a Romanom Bohačíkom, sídli v srdci Slovenskej republiky, v dedine Slovenské Pravno. Je to jedna z obcí regiónu Turiec, ktorý je obklopený pohoriami Veľká Fatra, Malá Fatra a Žiar, ako stvorenými pre horskú cyklistiku.

Roman a Tomáš
"Korene vzniku našej firmy siahajú do roku 1989, kedy sme naplno podľahli horskej cyklistike a začali na "bikoch" brázdiť naše hory. Používali sme čoraz lepšie a drahšie vybavenie, ale zistili sme, že stále nevyhovuje našim predstavám a požiadavkám. A tak sme sa pustili do vývoja a výroby komponentov podľa vlastných predstáv.
Prvé nápady vznikli a samozrejme stále vznikajú na "bikových" túrach. Potom sa zrodili prvé prototypy pre vlastnú potrebu v dielni rodinného domu a u kamaráta, ktorý si sám postavil CNC frézu. V podstate sme začínali ako klasická "garážová" firma.
Začiatkom roku 1997 sme sa rozhodli, že ponúkneme naše nápady aj iným "bikerom" a založili sme firmu. Keďže Roman, ako výtvarník a dizajnér je hlavným tvorcom našich výrobkov, zvolili sme názov RB Design, vychádzajúci z iniciálok Roman Bohačík a logo, ktoré vytvoril už dávnejšie. Ja, Tomáš, absolvent Technickej Univerzity mám na starosti hlavne obchod a menežment. Po mnohých problémoch, ale aj úspechoch a čase naplnenom prácou na vývoji, testovaní a výrobe Vám dnes môžeme predstaviť výrobky najvyššej kvality s viacerými novými technickými riešeniami.
Našou filozofiou je ponúknuť komponenty od "bikerov" pre "bikerov". Tiež chceme priniesť do výroby komponentov viac umenia, priniesť dizajn, ktorý zaujme na prvý pohľad nie výstrednosťou, ale eleganciou, tak aby si zákazník nekupoval len kvalitný výrobok, ale aj malé umelecké dielo. Estetika však samozrejme nesmie byť na úkor funkčnosti. Dizajn vždy musí vychádzať z funkcie a funkcia z dizajnu.
Každý výrobok musí byť dokonale funkčný, pretože my sme prví užívatelia a slovenské hory nie sú naklonené nedokonalým komponentom. Všetky komponenty skúšame my spolu s našimi priateľmi a spolupracovníkmi v tých najtvrdších podmienkach a za každého počasia na "bikových" túrach. Uprednostňujeme totiž praktické skúsenosti pred suchými laboratórnymi testami, o čom sa môžete presvedčiť vo fotogalérii.
Tvoríme srdcom a naša práca nás teší, preto vieme, že Vám dokážeme ponúknuť skutočne to najlepšie a budeme radi, ak aj Vás potešíme."

S pozdravom,
Roman Bohačík a Tomáš Bohačík.

A aby sme nezostali len pri "teórii", tu je niekoľko produktov z dielne RB Design:

Začneme "vlajkovou loďou":

TRACTOR TF 32, TRACTOR TF 32 DB.

Je to jedinečne dizajnovaný lopatkový náboj s charakteristickým znakom RB Design, kombináciou práškovej farby s lešteným povrchom. Náboj sa vyznačuje vysokou tuhosťou, ktorú určuje použitý materiál a dizajn náboja. Na tele náboja je využitý "oversize efekt", teda kombinácia veľkého priemeru a tenkej steny, kedy sa pri zvýšení tuhosti nezvyšuje hmotnosť. V náboji je použitá duralová osa priemeru 17 mm, ktorá je špeciálnym spôsobom odľahčená, takže pri zachovaní pevnosti bola znížená jej hmotnosť. Náboj je možné jednoducho rozoberať a dolaďovať axiálnu vôľu pomocou originálnej RB Design koncovky s vnútorným šesťhranom a štyrmi imbusovými skrutkami. V náboji sú použité dve ložiská dvakrát tesnené voči prachu a vode.
Náboj pre kotúčové brzdy TRACTOR TF 32 DB, má na strane kotúča, pre zvýšenie únosnosti, ložisko s väčšou únosnosťou, 6003 2RS. Toto všetko sa podieľa na spoľahlivosti, stabilite a dlhej životnosti náboja aj pri extrémnych športových aktivitách, ako napríklad trial, zjazd, či dual slalom. Náboj TRACTOR TF 32 s úspechom a s pochvalou testoval a používa tiež majster sveta v cyklotriale z roku 1998 Štefan Pčola.

Tractor v 3 prevedeniach: DH, klasický a DB

technológia výroby: obrábanie na CNC strojoch

telo náboja
materiál: dural 7075 T6
povrchová úprava: chemická oxidácia - prášková farba / leštený povrch

osa
materiál: dural 7075 T6
priemer: 17 mm, špeciálny "X" profil

brzdový kotúč
TF 32 DB: medzinárodný štandard

ložiská
TRACTOR TF 32: 2 x 61 903 2 RS
TRACTOR TF 32 DB: 1 x 61 903 2 RS 1 x 6003 2 RS

hmotnosť
TRACTOR TF 32: 135 g
TRACTOR TF 32 DB: 192 g

farby
čierna, červená

A ďaľšie lahôdky:


brake booster M-DH a M-1


Brake booster pre trialové biky


Podsedlová objímka


Hlavové zloženie


Brzdová páčka pre hydrauliku (ráfkovú)


Rockring

Ak sa chcete o frime dozvedieť viac, navštívte stránku www.rbdesign.sk

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

High pivot - čo to je a na čo je to dobré?

High pivot - čo to je a na čo je to dobré?

Ak by som mal vymenovať najzaujímavejší technický trend v cyklistickom priemysle za uplynulý rok, určite by to bol návrat high pivot-u. Že neviete, o čom hovorím? Tak to je chyba!
Príď si zlepšiť techniku jazdy s Bike Academy do MTBIKER centra

Príď si zlepšiť techniku jazdy s Bike Academy do MTBIKER centra

Pumptrack je výborný a jednoduchý spôsob, ako sa posunúť v technike jazdy a tvorí základ aj pre jazdu v teréne. A lepšie raz vidieť, ako 100-krát počuť.
Video: Ako sa stavia americký sen

Video: Ako sa stavia americký sen

Pozrite si, ako prebieha skladanie bicykla z kategórie "dream bike". Takú garáž aj s jej obsahom by doma zrejme uvítali viacerí...
keyboard_arrow_up