Zdroj: http://www.flickr.com/photos/15543254@N00/41817433/

Denis Meňšov, Andreas Klöden či Michael Rogers boli na vlaňajšom ročníku cyklistických pretekov Tour de France pod špeciálnym dohľadom antidopingových komisárov. Zvýšená pozornosť sa týkala skupiny celkovo asi 40 jazdcov, ktorých takto "označkovala" Medzinárodná cyklistická únia (UCI) na základe porovnania výsledkov krvných testov vykonaných dva dni pred začiatkom podujatia a údajov z biologických pasov pretekárov.

Dôverný zoznam určený pre vnútorné potreby komisárov zverejnil v piatok francúzsky športový denník L"Equipe. Jeho autorom je údajne dopingový špecialista z akreditovaného laboratória v Lausanne Pierre-Edouard Sottas, ktorý teraz pracuje pre Svetovú antidopingovú agentúru (WADA).
Celý pelotón bol rozdelený do 11 kategórií od 0 do 10. Jazdci z piatich najnižších úrovní vykazovali najnižšie riziko užívania zakázaných látok, postupne hrozba rástla. V kategórii číslo 9 sa ocitol aj tretí v celkovom poradí Denis Meňšov, do desiatky zaradili zo známych mien Španiela Carlosa Barreda (Quick Step) či Ukrajinca Jaroslava Popoviča (Radio Shack). Celkový víťaz pretekov Alberto Contador, ktorý mal napokon pozitívny nález na klenbuterol, bol v 15-člennej kategórii číslo 5 spoločne s bývalým majstrom sveta Alexandrom Ballanom či Kazachom Alexandrom Vinokurovom. Celkovo správa konštatovala, že zo 198-členného pelotónu 156 jazdcov vykázalo nízky stupeň riziko dopingu a iba 42 pretekárov figurovalo v piatich najvyšších kategóriách.
Medzinárodná cyklistická únia (UCI) nemala zo zverejnenia "dopingového rebríčka" radosť. "UCI bola informovaná, že denník L"Equipe vo svojom piatkovom vydaní zverejní obsah dôverných dokumentov s osobnými údajmi jazdcov týkajúcich sa testov vykonaných pred štartom Tour de France 2010. UCI v prvom rade ľutuje, že tieto informácie sa dostali do nepovolaných rúk. Ide o materiál, ktorý slúžil antidopingovým komisárom na organizáciu ich činnosti počas pretekov. Bol určený výhradne pre potreby UCI a nezávislých odborníkov zo Svetovej antidopingovej agentúry. Porušenie dôvernej povahy dokumentov považujeme za veľmi vážnu vec a otvoríme vyšetrovanie úniku originálov," uviedla UCI.
Pred štartom Tour de France 2010 v Rotterdame sa všetkých 198 jazdcov podrobilo krvným testom.

[Foto na úvode: http://www.flickr.com/photos/15543254@N00/41817433/]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Príbeh o tom, ako sa obrovské očakávania dokážu zvrtnúť v solídny prepadák

Jarná časť World Tour sezóny sa pomaly chýli ku koncu a blížia sa Grand Tours. Je načase bilancovať – hoci asi nie tak, ako by sme chceli…
Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Toskánske biele gravelové úseky si za svoju relatívne krátku históriu získali obrovskú popularitu. Na štart 10. ročníka Strade Bianche Donne sa postavili všetky najväčšie esá ženského pelotónu.
Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
keyboard_arrow_up