Zdroj: LanceArmstrong.com

Ďalší z bývalých kolegov Lancea Armstronga tvrdí, že americký cyklista sa k svojim siedmim triumfom na Tour de France prepracoval cestou dopingu. Tyler Hamilton v televíznom programe spoločnosti CBS "60 minút" vyhlásil, že jeho slávny krajan v roku 1999 priamo počas Tour užíval EPO a to isté sa zopakovalo aj pred ročníkmi 2000 a 2001.

Armstrong slávil úspechy nepretržite v rokoch 1999 - 2005. Pred rokom ho obvinil z dopingu aj ďalší jeho bývalý spolujazdec Floyd Landis, ktorý sa pod ťarchou dôkazov priznal k užívaniu testosterónu a prišiel o titul z Tour de France 2006. Hamilton tiež nemá čisté svedomie, po zisku zlatej medaily v časovkej jednotlivcov na olympijských hrách 2004 v Aténach mal pozitívny nález, ale pre chybu laboratória nemohli overiť výsledok analýzou B-vzorky, preto nenasledoval trest. Ten prišiel až neskôr, keď ho pri inej príležitosti usvedčili z krvného dopingu. Odslúžil si dvojročný dištanc, ktorý mu vypršal v roku 2007.

Hamilton bol súčasťou tímu US Postal v rokoch 1995 - 2001, mal teda podiel na troch Armstrongových prvenstvách na Tour de France. "Videl som EPO v jeho chladničke. Viac ako raz som bol svedkom, ako si ho pichá injekciou. Všetci sme to tak robili. Vrátane mňa, a to veľa, veľakrát," povedal Hamilton reportérovi relácie Scottovi Pelleymu a pokračoval: "Armstrong bral to isté čo my, čo väčšina pelotónu. EPO, testosterón, transfúzia krvi..." Podľa neho Armstronga raz aj prichytili, a to na Okolo Švajčiarska v roku 2001. Právnik obvineného Mark Fabiani to odmietol: "Hamilton chce zarobiť peniaze na svojej knihe, preto teraz úplne zmenil svoj pôvodný príbeh. Zviditeľnil sa v televízii a tým zvýšil svoje šance nájsť vydavateľa." Krátko po odvysielaní upútavky na reláciu Armstrong na sieti Twitter napísal: "Vyše 20-ročná kariéra. Päťsto antidopingových testov po celom svete počas súťaží aj mimo nich. Žiaden pozitívny. Nič nové." Agentúra AP získala aj reakciu od Floyda Landisa, ktorého obvinenia z mája minulého roka spustili rozsiahle vyšetrovanie federálnymi úradmi. "Jediný môj komentár je, že Tylerovi želám všetko dobré," uviedol Landis.
CBS zatiaľ odvysielala iba pasáž z programu, celý ho diváci uvidia až v nedeľu. Isté je, že v ňom odznie aj výpoveď ďalšieho Armstrongovho exkolegu Frankieho Andreua. Súčasný riaditeľ pretekov Okolo Kalifornie Pelleymu povedal, že bral zakázané prostriedky, pretože sa nemohol pozerať na chrbty slabších jazdcov. "Tréning nestačil, myslím si, že väčšina cyklistov to tak vtedy cítila. Nemal som na výber," priznal Andreu, ktorého manželka Betsy dávnejšie tvrdí, že s Armstrongom v roku 1996 pri rozhovore o liečbe rakoviny semenníkov preberala možnosť užívania podporných látok. "Spolupracujeme s vyšetrovateľmi. Povieme im pravdu, hoci povedať pravdu o Lanceovi nie je populárne," uviedla Betsy Andreuová.

[Foto na úvode: LanceArmstrong.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Historický seriál o najväčších osobnostiach cestnej cyklistiky - Greg LeMond

Historický seriál o najväčších osobnostiach cestnej cyklistiky - Greg LeMond

Dnes sa v rámci nášho historického seriálu prenesieme do 80-tych rokov 20. storočia. Predstavíme si amerického pretekára Grega LeMonda, ktorý dokonale demonštroval význam aerodynamiky v cyklistike.
Froomova deklarovaná nevina vyvolala pochybnosti, Tony Martin zúri

Froomova deklarovaná nevina vyvolala pochybnosti, Tony Martin zúri

Ubezpečenia britského cyklistu Chrisa Frooma o jeho nevine vyvolali pochybnosti, prečo štvornásobnému víťazovi Tour de France ihneď nepozastavili činnosť po tom, ako neprešiel dopingovým testom.
Lance Armstrong a jeho budúcnosť

Lance Armstrong a jeho budúcnosť

Čo čaká tento rok Lanca Armstronga a čo vlastne „čierny bod“ v cyklistickej histórii momentálne robí?
keyboard_arrow_up