Zdroj: zdroj: static.businessinsider.com

Čo čaká tento rok Lanca Armstronga a čo vlastne „čierny bod“ v cyklistickej histórii momentálne robí?

V profesionálnej cyklistike sú niektoré veci už doslova tabu a lepšie ich vôbec nevyťahovať na verejnosť. Medzi ne môžeme zaradiť aj pojem Lance Armstrong. Po jeho 7 víťazstvách na Tour de France zostala v histórii v podstate čierna diera.

Žaloba od americkej vlády

Armstrong sa v roku 2013 po nekonečných ťahaniciach verejne priznal k systematickému dopovaniu počas kariéry, v ktorej sedemkrát ovládol najväčšie etapové preteky na svete. Všetky tituly z TdF, ako aj ďalšie cyklistické ocenenia, ktoré patrili do predmetného "čierneho dopingového obdobia", mu následne odobrali. To pre Američana ale nie je jediný problém, horšie to bude po finančnej stránke, kde je možné, že príde o poriadny balík.

Pôvodne Armstronga zažaloval jeho bývalý tímový kolega Floyd Landis, o tri roky neskôr sa pripojila federálna vláda - po jeho verejnej dopingovej spovedi, ktorá začala v show Oprah Winfrey.

Spoveď v show Oprah Winfrey


Landis vo svojej žalobe tvrdí, že Armstrong a jeho vtedajší tím US Postal Service spáchali podvod voči vláde, keď jazdil pod vplyvom zakázaných látok, čo neskôr verejne priznal. Vláda teda žaluje Armstronga o 100 miliónov dolárov (približne 94 miliónov €). Požaduje, aby športovec vrátil 32 miliónov dolárov, ktoré mu vyplatil štátny prevádzkovateľ poštových služieb U.S. Postal Service vo forme sponzoringu a okrem toho si nárokuje aj vysoké odškodné. Súd sa celým prípadom bude zaoberať v novembri tohto roku.

zdroj: FB stránka Lanca Armstronga

Spomínate?

Debata na tému, čo všetko spravil, čo bolo správne a čo nie je jeden z nekonečných „flamov“ na internete. Ono éra, v ktorej súťažil, bola naozaj šialená a postupne sa vyplavujú ďalšie a ďalšie podozrenia a priznania jazdcov. Každopádne, Armstrong bol zrejme jeden z najväčších manipulátorov v dejinách športu, ktorého postihol aj najväčší trest – resp. dominoval takým spôsobom, že sa to nedalo ignorovať. To ale nič nemení na fakte, že k cyklistike pritiahol v tej dobe neuveriteľné množstvo ľudí a rovnako som mu fandil aj ja. Veď, koľkí z vás čakali, než sa v horskej etape postaví do pedálov a zdrhne ? Možno si spomínate na stúpanie Mount Ventoux a doťahovanie s ďalšou „kontroverznou“ osobou tohto športu – Marcom Pantanim. Navyše, celé to malo ešte dohru, že kto koho vlastne nechal vyhrať...

Mont Ventoux, Tour 2000. Pantani vs Armstrong


Čo robí Lance Armstrong teraz?

Okrem iného dostal trest od organizácie USADA (United States Anti Doping Agency) v podobe doživotného zákazu pretekania. To platí nielen na cyklistiku, ale napr. aj na jeho veľmi obľúbený triatlon. To ale neznamená, že by nezostal aktívny, skôr naopak a stále sa udržuje vo výbornej kondícii, občas prihodí na instagram alebo facebook fotku z náročného tréningu. Celkom nečakane rozbehol svoju sériu podcastov (rôzne neformálne rozhovory) so zaujímavými hosťami, ktorá sa aj u kritikov teší celkom dobrému ohlasu. V relácii sa ukázal napr. aj známy spevák Seal. Ďalším projektom, na ktorom pracuje je organizácia WEDU, ktorá by mala postupne spájať „nadšencov“ pre vytrvalostné športy a tiež zastrešiť niektoré podujatia v domácom Austine. No a naposledy si svoju cestičku našiel aj na preteky a so svojím tímom sa zúčastnil MTB 24-hodinovky v americkom Willow Springs, kedže toto podujatie nefiguruje v kalendári Medzinárodnej cyklistickej únie, a tým pádom tam neplatí zákaz. Zloženie tímu bolo tiež veľmi zaujímavé a tvorili ho bývalí kolegovia z tímu US Postal - George Hincapie, Christian Vande Velde a Dylan Casey.

Aj keď oficiálne nemá Lance Amrstrong v cyklistike svoje miesto, zrejme sa nedá z histórie úplne vymazať. Uvidíme, ako sa to celé nakoniec skončí a či sa celý tento prípad už definitívne uzavrie.

[Foto na úvode: zdroj: static.businessinsider.com]

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up