Zdroj: Facebook - Peter Sagan

Slovenskí cyklisti Peter Sagan a Peter Velits dali o sebe vedieť hneď v úvodnej etape pretekov ProTour Okolo Švajčiarska, keď v Lugane v krátkej časovke na 7,3 km figurovali v najlepšej sedmičke. Sagan obsadil 3. priečku so stratou 17 sekúnd na víťazného Švajčiara Fabiana Cancellaru a potvrdil, že mu trať v Lugane sedí.

Vlani na úvod Okolo Švajčiarska skončil v tomto meste štvrtý, s Cancellarom prehral vtedy o 3 sekundy. Petra Velitsa klasifikovali na siedmom mieste s odstupom 21 sekúnd na víťaza. Medzi Cancellaru a Sagana sa dostal Velitsov tímový kolega z HTC - Highroad Tejay Van Garderen z USA. Tretí Slovák na podujatí Martin Velits skončil na 37. mieste. „Dnešná časovka bola úplne v pohode, tretie miesto je aj pre mňa potešením a povzbudením do ďalších výkonov. Zelený dres bude ťažké obhájiť, jeho udržanie je pre mňa výzva. Nedeľňajšia etapa bude náročná, tak ako všetky ostatné. Cítim sa v pohode a verím, že tímovou prácou dosiahneme ďalšie úspechy,“ uviedol prostredníctvom svojej internetovej stránky saganpeter.com Peter Sagan.
Cancellara z tímu Leopard Trek dosiahol v úvodnej krátkej časovke, ktorá už tradične otvára Okolo Švajčiarska, už piate víťazstvo. Predtým vyhral prvú etapu v rokoch 2003, 2007, 2009 a 2010.
Peter Velits v sobotu potvrdil, že mu po zranení z úvodu sezóny forma opäť stúpa. Časovka bola v prvej polovici do kopca, v druhej sa išla dole. „Som spokojný. Kopec som vyšiel veľmi dobre, v zjazde však poprchalo a trať bola nebezpečná. Nešiel som do zbytočného rizika a mierne som stratil. Možno to bolo len pár sekúnd. Inak by umiestnenie mohlo byť ešte lepšie,“ povedal pre agentúru SITA Peter Velits, ktorý bude spoločne s Van Garderenom lídrom HTC - Highroad na podujatí. O ambíciách a pre koho bude tím vo zvyšku pretekov jazdiť je ešte predčasné hovoriť. „Je to ešte len začiatok. Uvidíme ako to bude vyzerať ďalej. Obaja sme vrchári, teraz nás čakajú náročné etapy, po ktorých bude všetko jasnejšie,“ doplnil Peter Velits.
Dvaja Slováci v časovke na pretekoch ProTour ešte v najlepšej sedmičke nikdy neboli. Petrovia Velits i Sagan potvrdili, že sa medzi najlepšími už udomácnili. „Je fajn, že sme skončili dvaja Slováci tak vysoko. Aj Peťovi Saganovi určite sadla trasa, podobná dĺžka mu vyhovuje a išiel dobre,“ pochválil výkon krajana Peter Velits.

Výsledky - Okolo Švajčiarska:
1. etapa (Lugano - Lugano, časovka na 7,3 km): 1. Fabian Cancellara (Švaj.) Leopard Trek 9:41 min, 2. Tejay Van Garderen (USA) HTC-Highroad +9 s, 3. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +17, 4. Gustav Erik Larsson (Švéd.) Saxo Bank Sungard +17, 5. Andreas Klöden (Nem.) Team RadioShack +18, 6. Thomas Danielson (USA) Garmin-Cervelo +20, 7. Peter Velits (SR) HTC-Highroad +21, ... 37. Martin Velits (SR) HTC - Highroad +35

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up