Zdroj: http://www.flickr.com/photos/chunkfree/3875213918/

Španiel Daniel Moreno sa stal víťazom 4. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa. Dvadsaťdeväťročný jazdec tímu Kaťuša dosiahol prvé víťazstvo na pretekoch Grand Tour v kariére. V prvej horskej etape 66. ročníka z Bazy do Sierra Nevady (170,2 km) triumfoval s náskokom 3 sekúnd pred Dánom Chrisom Sörensenom, tretí prišiel do cieľa Ír Daniel.

Aj po štvrtej etape sa menil držiteľ červeného dresu lídra pretekov, novým vedúcim mužom sa stal Francúz Sylvain Chavanel. V celkovom poradí má pred Danielom Morenom náskok 43 sekúnd, tretí je zatiaľ Dán Jakob Fuglsang s odstupom ďalších 6 sekúnd.

Prvá horská previerka s výstupom do Sierra Nevady ešte nenaznačila, ako výkonnostne sú na tom favoriti na celkové prvenstvo. Ašpiranti na červený dres sa držali pokope, spomedzi nich stratil len Igor Antón, ktorý zaostal za víťazom o 1:36 min. O osude etapy sa rozhodovalo v dlhom cieľovom stúpaní. V závere ostala vpredu dvojica Sörensen, Moreno. Posledné 2 kilometre odtiahol Dán, Španiel však nastúpil 400 m pred páskou a rozhodol o prvenstve. Skupina favoritov prišla do cieľa s miernym odstupom 11 sekúnd. "Pred stúpaním do Sierra Nevady som sa cítil veľmi dobre. Spýtal som sa tímového kolegu Joaquína Rodrígueza, ktorý je naším lídrom na Vuelte, či potrebuje moju pomoc, alebo to môžem skúsiť. Pozrel na mňa, povedal, že je v poriadku, svoju pozíciu si postráži a poslal ma dopredu. Veľmi sa teším, že sa mi podarilo uspieť,“ povedal po etape v prvej televíznej reakcii Moreno.

Peter Sagan povedal: ,,Dnešná etapa mala hneď na úvod veľké stúpanie a dojazd do Sierra Nevady s cieľovým vyše dvadsaťkilometrovým stúpaním s takmer priemerom šesť percent, bol náročný. Počas celej etapy som pomáhal našej tímovej jednotke Vincenzovi Nibalimu, a asi pätnásť kilometrov pred cieľom som vystúpil a znova šetril sily na ďalšie náročné etapy. Musím však povedať, že som sa cítil o niečo lepšie ako včera. Čo bude v ďalších etapách? Uvidíme..." informoval Jozef Korbel

Výsledky - Vuelta a Espaňa:

4. etapa (Baza - Sierra Nevada, 170,2 km): 1. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša 4:51:53 h, 2. Chris Anker Sörensen (Dán.) Saxo Bank Sungard +3 s, 3. Daniel Martin (Ír.) Garmin-Cervelo, 4. Joaquím Rodríguez (Šp.) Kaťuša, 5. Przemyslaw Niemiec (Poľ.) Lampre - ISD, 6. Sergej Lagutin (Uzb.) Vacansoleil-DCM, 7. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto, 8. Wout Poels (Hol.) Vacansoleil-DCM, 9. Michele Scarponi (Tal.) Lampre - ISD, 10. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank všetci +11 s ... 100. Martin Velits (SVK) HTC-Highroad +18:27, 113. Peter Sagan (SVK) Liquigas-Cannondale +18:27

Poradie po 4. etape: 1. Sylvain Chavanel (Fr.) Quickstep 13:19:09 h, 2. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +43 s, 3. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +49, 4. Maxime Monfort (Belg.) Leopard Trek +49, 5. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +53, 6. Konstantin Sivcov (Bielor.) HTC-Highroad +58, 7. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) Astana +59, 8. Sergio Pardilla (Šp.) Movistar +1:03 min, 9. Marzio Bruseghin (Tal.) Movistar +1:03, 10. Kevin Seeldrayers (Belg.) Quickstep +1:04 ... 109. Peter Sagan (SVK) Liquigas-Cannondale +24:54, 152. Martin Velits (SVK) HTC-Highroad +31:22

Cavendish odstúpil z Vuelty
Britský cyklista Mark Cavendish nenaplní svoje ambície o víťazstvách v koncovkách etáp na španielskej Vuelte. Jazdec tímu HTC-Highroad odstúpil zo 66. ročníka pred začiatkom stúpania do Sierra Nevady v utorňajšej 4. etape zrejme na následky únavy zapríčinenej veľkým teplom.

Cavendish išiel na Vueltu s cieľom rozjazdiť sa pred majstrovstvami sveta v Kodani, ktoré sa uskutočnia v závere septembra. Teraz však po odstúpení z Vuelty bude mať mesačnú prestávku. Od organizátorov Vuelty a Medzinárodnej cyklistickej únie však môže dostať výnimku a štartovať na niektorom menšom podujatí.

Tím HTC-Highroad už pokračuje na Vuelte len so siedmimi cyklistami vrátane Slováka Martina Velitsa. Už skôr ešte v 1. etape odstúpil pre chorobu Matthew Goss.

Cavendish tento rok vyhral etapy na Giro d´Italia i Tour de France, kde získal zelený dres najaktívnejšieho jazdca. Na Vuelte sa vlani presadil trikrát. Celkovo na podujatiach Grand Tour dosiahol 30 individuálnych etapových prvenstiev.

[Foto na úvode: http://www.flickr.com/photos/chunkfree/3875213918/]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

Zatiaľ čo muži začali len odkrajovať z prvých etáp Gira d´Italia, ženy už majú za sebou prvú Grand Tour sezóny.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
keyboard_arrow_up