Zdroj: Facebook - Peter Sagan

Víťazom nedeľňajšej 9. etapy na prestížnych cyklistických pretekoch Vuelta a Espaňa, ktorá viedla z Villacastínu do Sierra de Béjar La Covatilla a merala 183 km, sa stal Ír Daniel Martin v službách tímu Garmin-Cervelo (4:52:14 h). Druhú priečku obsadil v rovnakom čase ako víťaz Holanďan Bauke Mollema z Rabobanku, ktorý sa stal novým lídrom 66. ročníka.

Z červeného dresu vyzliekol Španiela Joaquína Rodrígueza. Tretí skončil v ďalšej horskej etape Vuelty s trojsekundovým odstupom Juan José Cobo z tímu Geox-TMC.

V celkovom poradí sa situácia pred pondelkovou časovkou ešte viac zdramatizovala. Mollema vedie s náskokom 1 sekundy pred Rodríguezom, obhajca prvenstva Vincenzo Nibali je na 3. priečke s odstupom 9 sekúnd. V rozpätí jednej minúty je zoradených 13 cyklistov. Slováci v etape, ktorá priniesla prvý skutočný horský záver, za najlepšími zaostali. Martin Velits prišiel do cieľa na 109. priečke s odstupom 16:14 min na Martina, Peter Sagan v ďalšej skupine s takmer 19-minútovou stratou. V celkovom poradí je Sagan 112. a Velits 130.

Martin dostal v závere prvého kompletného týždňa Vuelty premiérový triumf na pretekoch Grand Tour v kariére. Získal ho najmä vďaka aktivite v posledných siedmich kilometrov v náročnom stúpaní na La Covatilla, keď na páske zdolal Mollemu. Rodríguez stratil červený dres po tom, čo stratil na víťaza 49 sekúnd.

Sagan prišiel v nedeľu definitívne o zelený dres za súťaž aktivity, v ktorej bol po sobote druhý za Rodríguezom. Pred 10. etapou je Slovák v službách Liquigas-Cannondale na 3. mieste. Peter Sagan vyslovil pre svoju stránku www.saganpeter.com: "Čo dodať k dnešnej horskej etape? Na úvod ušla štvorčlenná skupina, ktorá mala hrozivý náskok vyše desať minút, ale potom nastúpili aktívni jazdci Kaťuše, ktorí to postupne stiahli. Rozhodovalo sa v závere v náročnom kopci zvanom La Covatilla a bolo potešiteľné, že medzi poprednými jazdcami nechýbal náš Vincenzo Nibali, ktorý poskočil v celkovej klasifikácii na tretiu priečku a znížil náskok na nového lídra Mollema na deväť sekúnd. Všetci veríme, že v zajtrajšej časovke to rozbalí. Čo sa týka mňa, v tom náročnom kopci som šetril sily na ďalšie etapy. Po včerajšej i dnešnej etape a dvoch predchádzajúcich úspešných, cítiť únavu, ale už sa teším na deň voľna v utorok, aby som zregeneroval svoje telo. A potom nás čaká druhá polovica pretekov a uvidíme...", informoval Jozef Korbel

Výsledky - Vuelta a Espaňa:

9. etapa (Villacastín - Sierra de Bejar/La Covatilla, 179,5 km): 1. Daniel Martin (Ír.) Garmin-Cervelo 4:52:14 h, 2. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank rovnaký čas, 3. Juan José Cobo Acebo (Šp.) Geox-TMC +3 s, 4. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky +4, 5. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +7, 6. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +11, 7. Rein Taaramae (Est.) Cofidis, Le Credit En Ligne +12, 8. Denis Meňšov (Rus.) Geox-TMC, 9. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack, 10. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) Astana všetci +12, ... 109. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +16:14 min, 124. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +18:46

Poradie po 9. etape: 1. Bauke Mollema (Hol.) Rabobank 37:11:17 h, 2. Joaquín Rodríguez (Šp.) Kaťuša +1 s, 3. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +9, 4. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) Astana +16, 5. Jürgen Van Den Broeck (Belg.) Omega Pharma-Lotto +27, 6. Daniel Moreno (Šp.) Kaťuša +35, 7. Jakob Fuglsang (Dán.) Leopard Trek +37, 8. Kevin Seeldraeyers (Belg.) Quickstep +42, 9. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack +42, 10. Juan José Cobo Acebo (Šp.) Geox-TMC +46, ... 112. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +1:12:41, 130. Martin Velits (SR) HTC-Highroad +1:24:34

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up