Zdroj: Facebook - Peter Sagan

Talian Vincenzo Nibali sa stal víťazom nedeľňajšej 5. etapy cyklistických pretekov série ProTour Tirreno - Adriatico, ktorá viedla z Martinsicura na Prati di Tivo a merala 196 km. Aj po kráľovskej etape si modré tričko lídra pretekov vďaka 3. miestu a len 15-sekundovým mankom na Nibaliho udržal Američan Christopher Horner z tímu RadioShack.

Pred Romanom Kreuzigerom má Horner náskok 5 sekúnd, Nibali zaostáva o 12 sekúnd. Až do cieľového stúpania sa pohyboval v 5. etape na popredných priečkach aj Peter Velits, jeho umiestnenie rovnako ako pozícia Petra Sagana zatiaľ nie sú známe. Sagan si však aj po nedeli udržal vedenie v súťaži aktivity o červený dres.

V 5. etape sa rozhodovalo na záverečných 50 km vo dvoch náročných kopcoch a predovšetkým pred cieľom, v 15 km dlhom stúpaní s priemerom 7 % na Prati di Tivo. Aktívne pracovali predovšetkým cyklisti Liquigasu vrátane Petra Sagana, ktorí chceli pred rozhodujúcimi okamihmi pretekov pripraviť čo najlepšiu pozíciu pre Nibaliho. V závere nástup striedal nástup, pelotón sa delil na menšie skupiny. Asi 4 km pred cieľom nastúpil Nibali, tempo sa stupňovalo a približne 3 km pred cieľom stratil kontakt s vedúcou skupinou Peter Velits.

,,Dnešná etapa bola náročná, pretože obsahovala dve strmé kopce a úloha tímu bola, aby sme podporili Vincenza Nibaliho. Takmer dvestokilometrová etapa ubiehala rýchlejšie, takže to nebolo také nudné. Od štartu znova unikla skupinka a dnes sa angažovali jazdci z RadioShacku, ktorí dosť ťahali. Náš tím však rovnako pracoval vzorne podľa naplánovaných úloh a kontrolovali sme celý priebeh i rôzne menšie nástupy. Predposledný dvadsaťkilometrový kopec i jeho zjazd som odtiahol v popredí ja, a keď sme prišli do posledného kopca na Prati di Tivo, vycúval som a prenechal už všetko na kolegu Nibaliho. Vincenzo to zobral do správnych rúk a dokonca ešte v závere nasadil menší trhák a zvíťazil! V našom tíme bola opäť veľká radosť z triumfu. Do konečného poradia však veľa napovie zajtrajšia etapa, ktorá ma doslova charakter húsenkovej dráhy, teda hore-dolu... V celkovom hodnotení ma na tretej pozícii Nibali stratu na vedúceho Hornera dvanásť sekúnd, takže rozhodne budeme útočiť. A samozrejme, ja by som si rád udržal červený dres pre najaktívnejšieho jazdca,“ prezradil slovenský cyklista Peter Sagan. Informoval manažér Jozef Korbel.

Výsledky - preteky Tirreno - Adriatico:

5. etapa (Martinsicuro - Prati di Tivo, 196 km): 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale 5:46:33 h, 2. Roman Kreuziger (ČR) Astana, 3. Chris Horner (USA) RadioShack-Nissan obaja +15 s, 4. Johnny Hoogerland (Hol.) Vacansoleil-DCM +18, 5. Michele Scarponi (Tal.) Lampre-ISD, 6. Domenico Pozzovivo (Tal.) Colnago - CSF Inox obaja +19

Poradie po 5. etape: 1. Chris Horner (USA) RadioShack-Nissan 24:48:39 h, 2. Roman Kreuziger (ČR) Astana +5 s, 3. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +12, 4. Rinaldo Nocentini (Tal.) AG2R La Mondiale +45, 5. Michele Scarponi (Tal.) Lampre-ISD +47, 6. Johnny Hoogerland (Hol.) Vacansoleil-DCM +48

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up