Zdroj: Ilustračné foto - MTBiker.sk

Slovenský reprezentant v triatlone Richard Varga pomohol českej kolegyni, ktorá skolabovala počas záveru pretekov v Mexiku. Vendula Frintová bojovala o účasť na olympiáde v Londýne, ale tesne pred cieľom ju z boja vyradilo náhle zhoršenie zdravotného stavu.

"Skolabovala som asi dvadsať metrov pred cieľom. Niekoľko hodín som bola v bezvedomí a ďalšie hodiny na infúziách. Moja rodina nemala informácie o mojom zdravotnom stave a báli sa o mňa," komentovala situáciu Frintová. Českej reprezentantke, ktorá bola v Mexiku bez sprievodu, pomohol v kritických chvíľach práve Varga. Ten zabezpečil zaistenie osobných vecí pretekárky a zariadil predanie správ o zdravotnom stave jej rodine a Českej tlačovej agentúre (ČTA). Po prepustení z nemocnice pomohol Varga s dopravou na hotel. "Varga sa zachoval ako športovec a kamarát. Pomohol, aj keď to nebola jeho povinnosť. Boli by sme radi, ak by ho ocenili aspoň slovami uznania. Budeme ho navrhovať na Cenu Fair Play za rok 2012," uviedla športová riaditeľka ČTA Lenka Kovářová.

Varga má stále reálnu šancu na účasť v Londýne
V súčasnosti najlepší slovenský triatlonista Richard Varga obsadil na minulotýždňových pretekoch Svetového pohára v mexickom Huatulcu 16. miesto, čím vyrovnal svoje kariérne výsledkové maximum v pretekoch tohto rangu. Bol to jeho iba druhý štart po únavovej zlomenine nohy, pre ktorú musel na začiatku sezóny vynechať niekoľko pretekov. V nich si mohol vylepšiť svoje postavenie v rebríčkoch, ktoré budú určujúce pre zoznam 60 pretekárov na Hry XXX. olympiády v Londýne (27. júla - 12. augusta). Vďaka výsledku v Huatulcu sa 23-ročný zverenec trénerov Jozefa Ivanka a Gabriela Barana vrátil do bojov o olympijskú miestenku.

V ITU olympijskom rebríčku mu síce patrí až 122. miesto, ale v kategórii „Nová krajina“, ktorej víťazi v jednotlivých kontinentoch sa môžu tešiť na účasť v britskej metropole, je medzi Európanmi druhý iba 7 bodov za Izraelčanom Danom Altermanom. V priamej konfrontácii týchto triatlonistov na rôznych pretekoch v poslednom roku jednoznačne víťazil slovenský reprezentant. Alterman však stále figuruje pred ním vďaka výsledkom ešte z roku 2010. To je aj dôvod, pre ktorý izraelský triatlonista môže štartovať v pretekoch seriálu majstrovstiev sveta, zatiaľ čo Varga je iba medzi náhradníkmi.

Do definitívneho uzavretia zoznamu štartujúcich na londýnskych olympijských hrách ostávajú tri týždne. Ak by Alterman zabodoval v niektorých z dovtedy dvoch naplánovaných pretekov MS (San Diego v USA a španielsky Madrid), Varga už nebude mať reálnu šancu zmazať jeho náskok. Ak by však Izraelčan nebodoval, má veľkú príležitosť preskočiť ho v rebríčku „Nová krajina“ na budúcotýždňových pretekoch Kontinentálneho pohára v čínskom Ťia-Jü-Kuane.

Richard Varga napriek tomu, že nemá istotu štartu v pretekoch seriálu MS, odcestoval z Huatulca do San Diega a tam bude do soboty netrpezlivo čakať na situáciu, že sa niekto na poslednú chvíľu odhlási a on ako náhradník získa jeho štartové číslo.

Poradie v ITU olympijskom rebríčku: 1. Javier Gomez (Šp.) 7812 bodov, 2. Alexander Briuchankov (Rus.) 6689, 3. David Hauss (Fr.) 6544, ... 122. Richard Varga (SR) 577

Poradie v kategórii „Nová krajina“ v európskej zóne (víťaz si zaistí účasť na OH): 1. Dan Alterman (Izr.) 762 bodov, 2. Richard Varga (SR) 755, 3. Jan van Berkel (Hol.) 749

[Foto na úvode: Ilustračné foto - MTBiker.sk]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cavendish sa dočkal prvej olympijskej medaily

Cavendish sa dočkal prvej olympijskej medaily

Mark Cavendish sa stal vďaka 30 etapovým triumfom na Tour de France, zisku dúhového dresu majstra sveta či desiatkam víťazstiev na iných veľkých pretekoch jedným z najúspešnejších britských cyklistov, ale až do pondelka mu chýbala olympijská medaila. Dočkal sa jej nie na ceste, ale na dráhe.
Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Štvornásobný majster sveta v akvatlone Richard Varga želá celému slovenskému športu v roku 2016 čo najviac medailí, úspechov a podpory zo strany štátu aj jednotlivých zväzov. Praje si, aby kompetentní ľudia riešili veci okolo športu a športovcov systematicky, nie jednorázovo, resp. nie iba krízovo a nárazovo.
Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Slovenskému reprezentantovi v triatlone Richardovi Vargovi len veľmi tesne ušla medaila na 31. majstrovstvách Európy vo švajčiarskej Ženeve. V konkurencii pretekárov kategórie elity obsadil Varga v sobotňajších pretekoch 4. miesto, keď len 4 sekundy ho delili od toho, aby mu na krk zavesili bronzovú medailu. Tú získal Nór Kristian Blummenfelt.
keyboard_arrow_up