Zdroj: Ilustračné - <a href="http://root.mtbiker.sk">root</a>

Slovenský reprezentant v triatlone Richard Varga obsadil na víkendových pretekoch Ázijského pohára v čínskom Ťia-Jü-Kuan výborné štvrté miesto. Keďže výsledky z týchto pretekov sa zaratúvali aj do celkového renkingu triatlonistov, s napätím čakal, ako sa tento výsledok prejaví v rebríčku "Nová krajina" (New Flag) v rámci Európy. Líder tohto poradia si totiž zabezpečí miestenku na Hry XXX. olympiády v Londýne a Varga bol pred týmito pretekmi druhý iba sedem bodov za Izraelčanom Danom Altermanom.

"Moja účasť na olympijských hrách je na veľmi dobrej ceste. Poradie v rebríčkoch sa ešte môže meniť na budúci týždeň po pretekoch seriálu majstrovstiev sveta v Madride. Momentálne som však prvý a Alterman by musel dosiahnuť v španielskej metropole vynikajúci výsledok, aby ma opäť na čele vystriedal," povedal na pondelkovom stretnutí s novinármi 23-ročný rodák z Bratislavy.

Pretekár J&T sport team Bratislava pod vedením trénerského dua Gabriel Baran - Kristián Cupák v dva roky trvajúcej kvalifikácii na OH absolvoval 17 štartov vo Svetovom pohári, Kontinentálnom pohári a pretekoch seriálu majstrovstiev sveta. Pri presunoch na preteky päťkrát obletel zemeguľu. "Triatlon má nesmierne náročnú a komplikovanú kvalifikáciu na olympijské hry. Berú sa výsledky za posledné dva roky. Z tohto hľadiska patrí k najnáročnejším športom," vysvetľoval generálny sekretár Slovenskej triatlonovej únie (STÚ) Jozef Jurášek a pokračoval: "Všetci, ktorí pracujeme okolo triatlonu, sme nesmierne šťastní, že Richard Varga bude po Pavlovi Šimkovi druhým Slovákom v histórii, ktorý bude štartovať pod olympijskou vlajkou. K definitíve chýba naozaj veľmi málo."

Richard Varga obetoval pre úspech prakticky všetko, čo mohol. V zime odcestoval na Nový Zéland, kde sa tvrdo pripravoval na jarné štarty. Týždeň pred premiérou novej sezóny v Austrálii ho však zastavilo nepríjemné zranenie. "Veľmi ma mrzí, že som vtedy nemohol v Austrálii nastúpiť, bol som vo výbornej forme. Vyradila ma únavová zlomenina členka na pravej nohe. Našťastie som sa z toho relatívne rýchlo dostal a aj forma sa vrátila v pravý čas," pokračoval jeden z najlepších svetových plavcov medzi triatlonistami.

Prišli štarty v Mexiku a Číne, kde zbieral potrebné body do rebríčkov. Vo svojom víkendovom štarte v Číne potvrdil, že na OH patrí. V čase tlačovej besedy ešte nevedel radostnú informáciu, že sa nakoniec predsa len dostal aj na štartovú listinu víkendových pretekov seriálu MS v Madride. "Som siedmy náhradník. Ak by niektorí pretekári zo štartovky neprišli alebo sa odhlásili, dostávajú príležitosť tí, ktorí sú prítomní zo zoznamu ´pod čiarou´," vysvetľoval zložitý proces nominovania sa do pretekov momentálne najlepší slovenský triatlonista. "Veľmi rád by som štartoval a potvrdil, že do Londýna patrím. Ak mám byť úprimný, nechcel by som byť v koži Altermana. Dva roky bol v rebríčku ´Nová krajina´ prvý, týždeň pred jeho uzavretím prišiel o pozíciu lídra. On bude v Madride štartovať. Rád by som mu opäť v priamej konfrontácii dokázal, že som momentálne lepší," dodal Richard Varga.

V absolútne posledných pretekoch londýnskej kvalifikácie je teda potvrdenie jeho kvalifikačného miesta výhradne v jeho rukách. Stačí, ak dobehne jediné miesto pred Altermanom. "Pekné by však bolo - a pri jeho súčasnej forme je aj reálne, že získa body do Seriálu ITU MS. Boli by to prvé body slovenského pretekára v štvorročnej histórii organizovania seriálových MS," uvádza Jozef Jurášek na internetovej stránke STÚ.

Varga v pretekoch Seriálu ITU MS štartoval doteraz dvakrát. V roku 2009 to bolo v rakúskom Kitzbüheli a v nemeckom Hamburgu. V Rakúsku obsadil bodované 37. miesto, ale z dôvodu prekročenia časového limitu body nezískal. V Nemecku obsadil nebodované 48. miesto. Do tretice teda všetko dobré.

Slovenská triatlonová jednotka o svojich ambíciách na OH nechcela hovoriť. "Triatlon je nesmierne náročný šport, stať sa môže všeličo. Mám honor najlepšieho plavca medzi triatlonistami, chcel by som to potvrdiť aj v Londýne. Nechcite ale odo mňa ani tip na konkrétne umiestnenie. Olympiáda je obrovský výzva, chcem byť úspešný," zo záhadným úsmevom odbil otázky novinárov na ciele v britskej metropole.

"Bolo by malou tragédiou pre svetový triatlon, ak by najlepší plavec na olympiáde chýbal. Slovenská triatlonová únia a Slovenský olympijský výbor urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby Slovensko malo aj v Londýne v štartovom poli svojho zástupcu," uzavrel Jozef Jurášek.

[Foto na úvode: Ilustračné - root]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Report&aacute;ž: BLACK SWANS GARMIN Triathlon 2024 &ndash; ako na svoj prv&yacute; &uacute;spe&scaron;n&yacute; triatlon

Reportáž: BLACK SWANS GARMIN Triathlon 2024 – ako na svoj prvý úspešný triatlon

Keď si dám nejakú výzvu, tak ju chcem aj splniť. Na triatlone som mal ale na mále. Skoro som to vzdal…
Rozhovor: Michal &bdquo;Yaksha&ldquo; Novotn&yacute; &ndash; od hudobn&eacute;ho priemyslu až po marat&oacute;ny, triatlony a cyklistiku

Rozhovor: Michal „Yaksha“ Novotný – od hudobného priemyslu až po maratóny, triatlony a cyklistiku

Slovné spojenie work-life balance ste už určite niekde počuli. V tomto článku sa dozviete, ako sa dá spájať náročný šport s podnikaním.
Rozhovor: Zuzana Sekerov&aacute; &ndash; od olympijskej gymnastiky ku cyklokrosu

Rozhovor: Zuzana Sekerová – od olympijskej gymnastiky ku cyklokrosu

Ako sa profesionálna gymnastka dostala ku bicyklu? Akú má obľúbenú disciplínu a existuje vôbec nejaká spojitosť medzi gymnastikou a cyklistikou?
keyboard_arrow_up