Zdroj: Facebook - Peter Sagan. Plysaci z Kalifornie

Slovenský reprezentant Peter Sagan sa stal víťazom úvodnej individuálnej časovky na pretekoch Okolo Švajčiarska. Dvadsaťdvaročný Žilinčan bol najrýchlejší na 7,3 km dlhej trati v uliciach Lugana. Nedeľňajšiu 2. etapu z Verbanie do Verbier (218,3 km) absolvuje Peter Sagan v žltom tričku vedúceho pretekára.

Cyklista tímu Liquigas-Cannondale dosiahol o štyri sekundy lepší čas ako druhý Fabian Cancellara zo Švajčiarska. Ďalší Slovák v štartovom poli Peter Velits skončil na 19. pozícii.

Peter Sagan za prvenstvo v prológu vybojoval šesť bodov do svetového rebríčka UCI. V sobotu sa tešil už z 32. víťazstva v profesionálnom pelotóne a deviateho v sezóne. Pred prológom v Lugane si veril. „Táto trať mi sedí,“ hovoril podľa stránky podujatia pred jeho začiatkom. Cancellara sa do pelotónu vrátil po zlomenine pravej kľúčnej kosti na aprílových pretekoch Okolo Flámska. Štvornásobnému majstrovi sveta a úradujúcemu olympijskému šampiónovi v časovke nevyšiel útok na víťazný hetrik v Lugane. „Fabian ešte nie je asi stopercentne v poriadku. Pre mňa to bol výborný test pred Tour de France, som spokojný,“ citujú švajčiarske médiá Sagana.

Úradujúci majster Slovenska aj napriek úvodnému úspechu nie je favoritom na celkové prvenstvo na Okolo Švajčiarska. Preteky, ktoré sú pre viacerých vrátane oboch Slovákov generálkou na Tour de France, sú náročné a k prezliekaniu žltého trička by malo prísť už v nedeľu v stúpaní k stanici lanovky na Verbieri. „Dnešok mi vyšiel skvele. Zatiaľ ešte nemôžem bojovať o celkové víťazstvo. Ak mi profil etapy nevyhovuje, som vzadu a šetrím sily,“ cituje 20min.ch Sagana.

"Prológ vo Švajčiarsku som išiel už po tretí raz. Najskôr v premiére som skončil štvrtý a vlani som bol už tretí. Vedel som, že mi tento okruh celkom vyhovuje, že môžem aj uspieť. Vedel som dobre aj to, že mojim najväčším súperom bude vlaňajší víťaz, domáci jazdec Cancellara. Od rána v Lugane pršalo. Dopoludnia som sa vybral na trať, urobil som si štyri okruhy za dažďa a dobre som si premeral všetky úseky. Tesne pred pretekmi však prestalo pršať, bolo sucho, takže podmienky sme mali všetci rovnaké. Na kopci som bol tretí, ale potom na zjazde a rovine som si všetko vynahradil a vyšlo mi to super. Z víťazstva mám radosť, ale už zajtra nás čaká druhá etapa s dojazdom do kopca, takže uvidíme... Cítim sa v pohode a preteky beriem ako poslednú prípravu na Tour de France," priblížil slová Petra Sagana zo Švajčiarska manažér Jozef Korbel.

Výsledky - Okolo Švajčiarska:

1. etapa (Lugano - Lugano, časovka na 7,3 km): 1. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale 9:43 min, 2. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan +4 s, 3. Moreno Moser (Tal.) Liquigas-Cannondale +7, 4. Martin Elmiger (Švaj.) AG2R La Mondiale +11, 5. Fredrik Carl Wilhelm Kessiakoff (Švéd.) Astana +15, 6. Michael Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge +17,... 19. Peter Velits (SR) Omega Pharma - QuickStep +25.

[Foto na úvode: Facebook - Peter Sagan. Plysaci z Kalifornie]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up