Mládežnícke medzinárodné cyklistické preteky Regiónom nitrianskeho kraja

Mládežnícke medzinárodné cyklistické preteky Regiónom nitrianskeho kraja

V dňoch 30.6.-1. júla zorganizoval Cyklo Klub Nitra v okolí Nitry 6. ročník medzinárodných mládežníckých etapových cyklistických pretekov REGIÓNOM NITRIANSKEHO KRAJA.

Sú to jediné domáce etapové preteky poriadané pre všetky vekové kategórie mládeže. Boli odštartované v tom istom termíne ako najväčšie etapové preteky Tour de France. Pre najlepších v celkovom hodnotení po každej etape pretekov Regiónom nitrianskeho kraja organizátori pripravujú každoročne symbolické žlté tričká, ako to vídame i na veľkých etapových pretekoch.

Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou mesta Nitra, úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja, obce Mojmírovce a mesta Vráble. Určené bolo pre mládežnícke kategórie (mladší a starší žiaci, kadeti a juniori).

Úvodná etapa sa uskutočnila v Nitre, pod názvom Memoriál Ing. Jána Vanča. Na cyklistov čakali preteky s hromadným štartom s cieľom na Zobori pri liečebnom ústave. Náročné stúpanie v dlžke takmer 2,5km s prevýšením 157 m dokonale preverilo peletón. Víťazstvo v etape získali: ml.žiaci: Michalička Štefan (Cyklistický spolok Žilina), st.žiaci: Foltán Adrian (Športové a vzdelávacie stredisko Žiar n/Hronom), kadeti : Móric z Dániel (Csepel Budapešť), juniori: Daško Mário (Športové Gymnázium Trenčín).

Popoludní odštartovala 2.etapa v Mojmírovciach. Cyklistov čakala - časovka jednotlivcov. Je to disciplína, ktorá je zaradená do programu takmer každých etapových pretekov a tak tomu je i na týchto pretekoch. Etapové víťazstvo si vybojovali: Michalička Štefan (Cyklistický spolok Žilina), st.žiaci: Foltán Adrian (Športové a vzdelávacie stredisko Žiar n/Hronom), kadeti : Baška Denis (CK EPIC Dohňany), juniori: Zverko Dávid (Športové a vzdelávacie stredisko Žiar n/Hronom).

V nedeľu sa pelotón presunul do Vrábiel. Tu absolvovali cyklisti kritérium – okruhy v centre mesta na 1050 metrovom okruhu. Preteky sťažilo i mimoriadne horúce počasie. Najväčšia zmena vo výsledkoch nastala u juniorov. Etapové víťazstvo si vybojovali: Michalička Štefan (Cyklistický spolok Žilina), st.žiaci: Foltán Adrian (Športové a vzdelávacie stredisko Žiar n/Hronom ), kadeti : Móricz Dániel (Csepel Budapešť), juniori: Malovec Ľuboš (CK Olympik Trnava).

Celkovými víťazmi v jednotlivých kategóriách sa stali: ml.žiaci: Michalička Štefan (Žilina), st.žiaci: Foltán Adrian (Žiar n/H), kadeti : Móricz Dániel (Csepel Budapešť), juniori: Daško Mário (Trenčín).

Ako prezradil riaditeľ pretekov Vladimír Došek:
,,Naše preteky Regiónom nitrianskeho kraja sa nám podarilo odštartovať už po tretíkrát v tom istom termíne ako najväčšie svetové preteky TdF. I toho roku sme pripravili originálne cyklistické žlté dresy. Po každej etape si ich obliekajú najlepši cyklisti v priebežnom poradí od kategórie mladších žiakov až po juniorov. Takto rozdáme v troch etapách 12 dresov. Novinkou bol v tomto ročníku i biely dres pre najlepšieho najmladšieho nováčika pretekov.

Títo mladí cyklisti majú možnosť si tu po prvykrát obliecť žltý dres. Napríklad pred štartom kritéria vo Vrábloch, nositeľ žltého dresu v každej kategórii vystúpil pred cyklistov a z klubového dresu sa obliekol do žltého. Je to obrovská motivácia pre nich. Na tých, čo ho nemali bolo vidieť, že ho chcú získať a ten, ktorý ho mal si ho chcel udržať.

V tomto ročníku sa postavili okrem slovenských cestných cyklististov, opäť i zahraniční cyklisti. Ttradične medzi nimi nechýbalo asi najlepšie mládežnícke družstvo Maďarska z Czepelu Budapešť .

Osobne mi je ľúto momentálne najväčšieho talentu mládežníckej slovenskej cyklistiky Dávida Zverka - kadet, jazdiaci už za juniorov. Minulý rok získal titul talent roka. Po druhej etape sa dostal do žltého dresu a pre dva pády v záverečnej etape oň prišiel, skončil tak tretí.
Ukázali sa tu i nové talenty. Vo všetkých etapách s prehľadom zvíťazil Michalička Štefan, je to odchovanec toho istého klubu ako Peter Sagan víťaz 1. a 2. etapy TdF. Že by jeho nástupca?
Pekný výsledok ukázal i Foltán Adrian zo Žiaru nad Hronom, ktorý si taktiež odniesol 3etapové vavríny.

Organizátori pripravili v každom etapovom centre i preteky pre verejnosť. Najväčší úspech mali vo Vrábloch preteky 6- 15 ročných detí. Ich chuť ukázať sa pred staršími rovesníkmi bola príkladná.

Zámerom dobrovoľných nadčencov z Cyklo Klubu Nitra je pokračovať v tomto trende.
Na základe výsledku a organizácie pretekov tohoto ročníka má už dnes, rok popredu prisľúbenú pomoc niekoľko významných sponzorov a reklamných partnerov.
Cieľom organizátorov je ukázať mladým cyklistom, že pretekať v etapách a bojovať o žltý dres sa dá aj na Slovensku a už od mladého veku.

Vladimír Došek
predseda Cyklo Klubu Nitra,
riaditeľ pretekov RNK
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Niet zrejme príhodnejšieho dňa, kedy si môžeme pripomenúť silu a vášeň (nielen pre šport), ktorú v sebe majú ženy.
Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“ PR článok

Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“

Podarilo sa švajčiarskemu výrobcovi bicyklov zosúladiť požiadavky náročných cyklistov ako je súhra tuhosti, prenosu sily a aerodynamiky?
Video: Organizovanie a budúcnosť L'Etape Slovakia - pôjde trasa cez dve krajiny?

Video: Organizovanie a budúcnosť L'Etape Slovakia - pôjde trasa cez dve krajiny?

Koľko stojí L'Etape Slovakia a pozrie sa niekedy aj do iných miest? Ako bude vyzerať ročník 2024?
keyboard_arrow_up