R. Varga by mal potvrdiť honor najlepšieho plavca

Triatlon bude mať na Hrách XXX. olympiády v Londýne iba svoje štvrté predstavenie, druhýkrát aj so slovenskou účasťou. Po Pavlovi Šimkovi, ktorý sa pred štyrmi rokmi predstavil v Pekingu, sa tentoraz postaví na štart Richard Varga.

Ten zvládol náročnú kvalifikáciu a získal olympijskú triatlonovú miestenku. V utorok od 11.30 h miestneho času (12.30 SELČ) bude s ďalšími súpermi v známom Hyde Parku bojovať o cenné kovy. Na všetkých čaká 1,5 km plávania, 40 km cyklistická časť a na záver 10 km beh.

Tento nesmierne dynamicky sa rozvíjajúci šport si veľmi rýchlo získava popularitu. Svetovú špičku predstavujú predovšetkým triatlonisti Veľkej Británie, Nového Zélandu, Kanady, Nemecka, Švajčiarska a USA. Varga je medzi triatlonistami najlepším plavcom, očakáva sa, že z vody po plaveckej časti bude vybiehať ako prvý. Slovenská triatlonová jednotka o svojich ambíciách na OH nechcela hovoriť. "Triatlon je nesmierne náročný šport, stať sa môže všeličo. Mám honor najlepšieho plavca medzi triatlonistami, rád by som to potvrdil aj v Londýne. Nechcite však odo mňa ani tip na konkrétne umiestnenie. Olympiáda je obrovská výzva, chcem byť úspešný," so záhadným úsmevom odbil Varga otázky novinárov na ciele v britskej metropole.

V Londýne bude pomáhať aj hviezdnym britským kolegom Alistairovi a Jonathanovi Brownleeovcom, ktorí sú najväčšími favoritmi na zisk zlatej medaily v individuálnych pretekoch. S touto neformálnou dohodou nemá problém ani tréner austrálskeho tímu Shaun Stephens, ktorý si napriek kvalitám Vargu v plaveckej časti myslí, že Austrálčania by mohli získať zlatú medailu. "Varga vníma súťaženie po boku Brownleeovcov ako šancu na zlepšenie svojho výkonu. Možno získa skúsenosti, ktoré mu umožnia lepší presun na bicykel a šancu na vyššie umiestnenie. Určite je najlepší plavec v štartovej listine a postará sa o veľmi rýchly začiatok pretekov," povedal Austrálčan Stephens na adresu slovenského triatlonistu. "Ak sa udržíme pri Britoch, v cyklistickej a bežeckej časti máme reálnu šancu zdolať ich. Aj my, Austrálčania, máme neformálnu dohodu s niektorými inými reprezentantmi. Celá medzinárodná triatlonová komunita sa sústredí na to, ako zdolať britských súrodencov," dodal.

Slovenský triatlonista len nedávno v nemeckom Hamburgu zlepšil hodnotu národného rekordu. S Brownleeovcami sa na olympijské hry pripravoval na sústredení vo Švajčiarsku. Šimko pred štyrmi rokmi preteky nedokončil, keď dostal pri plávaní úder do hlavy.

[Foto na úvode: root ]
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Richard Varga rozpráva o plánoch na rok 2016 a želá športu viac podpory, záujmu aj úspechov

Štvornásobný majster sveta v akvatlone Richard Varga želá celému slovenskému športu v roku 2016 čo najviac medailí, úspechov a podpory zo strany štátu aj jednotlivých zväzov. Praje si, aby kompetentní ľudia riešili veci okolo športu a športovcov systematicky, nie jednorázovo, resp. nie iba krízovo a nárazovo.
Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Richard Varga štyri sekundy od bronzu na Majstrovstvách Európy

Slovenskému reprezentantovi v triatlone Richardovi Vargovi len veľmi tesne ušla medaila na 31. majstrovstvách Európy vo švajčiarskej Ženeve. V konkurencii pretekárov kategórie elity obsadil Varga v sobotňajších pretekoch 4. miesto, keď len 4 sekundy ho delili od toho, aby mu na krk zavesili bronzovú medailu. Tú získal Nór Kristian Blummenfelt.
Richard Varga:

Richard Varga:

Najúspešnejší slovenský triatlonista ostatných rokov Richard Varga si trúfa na olympijských hrách v roku 2016 v Riu de Janeiro vylepšiť umiestnenie z Londýna 2012, kde obsadil 22. priečku.
keyboard_arrow_up