Zdroj: hellboy22

Určite veľa ľudí na fóre vie, že vlastním bike Kgb Fidel, v oranžovej fabre. A určite veľa ľudí vie že bike som si skladal, no čo veľa ľudí nevie je, prečo som použil diely aké som použil. Všetko to začalo v júni minulého roku, keď som sa rozhodol vymeniť môj XC rám Mongoose, ktorý si ešte možno niekto pamätá. Vtedy som kúpil street Pells, ktorý mi ale dlho nevydržal a kúpil som už spomínané Kgb, vtedy za cenu 109 eur. Rám je od známeho taiwanského výrobcu Astro, rámy od neho nakupuje veľa značiek, hlavne veľmi populárny DH rám, ktorý má aj CTM či KHS. Ale späť k biku.

Rám je lakovaný do oranžovej (*zákernej) farby a polepený Kgb nálepkami (Kaktus Gang Bikers). Samozrejme ide len o nejakú záslepku, naozaj je v úmysle volať bike po ruskej tajnej jednotke. Dôkaz? Iné modely nesú mená Gagarin (ruský astronaut), Bullet (strela), Fidel (diktátor), alebo nálepky židovských hviezd na modeloch Zetor. Rám je vo veľkosti 15". K rámu určite patrí aj vidlica. Tých som skúšal niekoľko. Najprv vzduchový Epicon, ktorý mi vyhovoval ale chcel som pružinu, neskôr Pružinovú Toru 302 U-turn, ktorá mala ale veľmi mäkkú pružinu a nakoniec Suntour Duro 2012. Prečo zrovna Duro? Nuž ide o dirt jump vidlicu, takže pružina ja tvrdá, je jednoduchá a rozobrať a zoservisovať ju vie aj malé dieťa. Pružinu som zas zvolil pre jej bezúdržbovosť, jednoduchosť a podobné dôvody, pretože som človek, čo chce mať všetko čo najjednoduchšie.

kgb1
Ďalej kolesá, ktoré som riešil veľmi dlho, až kým som si ako tak nejaké poskladal. Vybrať ráfiky bolo ťažké, chcel som niečo eventuálne ľahké, s auto ventilom, lacné a vnútornou šírkou najmenej 21mm. Chvíľu som cez SS komunikoval aj s ochotným PatrikL, no nakoniec som aj tak zvolil model Raider od poľskej firmy Dartmoor. Hmotnosť 550g, auto ventil, 24mm vnútorná šírka a cena 28 eur za kus. Proste paráda. Náboje som zas chcel zvoliť od firmy Novatec, keďže v okolí s nimi bola dobrá skúsenosť. Oželel som gramy naviac a kúpil model D362SB a D361SB. Ide o modely na 9/10mm pevných osách. Pri ich výbere som si povedal že rotujú takmer pri ose kolesa a vyššia váha nebude poznať až tak ako pri ráfikoch. Taktiež to sú držiaky, čo sa len tak nepokazia takže plus. Výplety som už kúpil v servise, čierne Dt Swiss. Kolesá boli hotové. Teda až na plášte. Rozhodol som sa pre kevlarové Nobby Nic 2,4", z dôvodu že pred nimi som jazdil tiež Nobby Nic, no v rozmere 2,25" a bol som spokojný. Väčšiu šírku som zvolil iba tak, chcel som vedieť či pocítim zmenu. Na plášť to robilo rozdiel len 100 gramov tak som do toho išiel. Momentálne si túto zmenu veľmi pochvaľujem. A teraz k pohonu. Zo starého Mongoosu som prehodil kľuky Shimano Slx, v marci 2011 som ich od matta kúpil za 83 eur nové!!!. Nebolo čo riešiť, hmotnosť super, kvalita a cena tiež. Jedine čo som s nimi spravil bolo, že som nechal len stredný 32z prevodník, keďže na biku mám napínak.

kgb2
Ďaľej prehadzovač. Asi rok som sa držal singlespeedu, no nakoniec som sa rozhodol pre iné riešenie. Cestná kazeta a prehadzovač s krátkym ramienkom. Voľba padla na Shimano Sora 3400. Ide o takú lacnú možnosť Saintu. Jazdí s ňou aj veľa FR jazdcov takže to bola istota. Rozhodla aj cena 17€, pri jej zničení to až tak nebolí. Na radenie nezostalo veľa peňazí tak som kúpil nové Alivio. Chod je celkom fajn, nezávodím a tak rýchle radenie nepotrebujem. Nedávno som riešil aj nové pedále, podmienkou bolo nízke telo, a kvalita aby som o pol roka nemusel riešiť pedále nové. Voľba padla na značku Da Bomb, v ponuke majú kópiu HT pedálov, modelu ktorý bol podľa recenzií dobrý držiak. Teraz k niečomu, čo by ma malo zastaviť. Brzdy. V čase keď som ich kupoval išlo o moju prvú kúpu hydraulík, takže som si nechal poradiť. Zvolil som brzdy Shimano M595 Deore a neľutujem. Super dávkovateľnosť aj brzdný výkon. Nad kotúčmi som dlho neváhal a zobral som Shimano XT v rozmere 160mm, na moje jazdenie to stačí. Trošku skáčem no nevadí, idem k sedlovke. Tú som musel riešiť už pri výmene Mongoose->Pells, keďže sedlové rúry mali odlišný priemer. V tom čase som nemal veľa peňazí a kúpil som najlacnejšiu 27,2mm sedlovku UNO. Tá bohužiaľ nebola na sklade a bola mi ponúknutá Cannondale C2. Neskôr som zistil, že ide o veľmi kvalitnú sedlovku, zo super hmotnosťou za nízke peniaze, takže sa na mňa usmialo šťastie. Na sedlovke je namontované sedlo Fizik Gobi XM. Zvolil som ho z dôvodu, že sa mi veľmi páčil jeho tvar a ide o veľmi rozšírené sedlo, ktoré sedí skoro každému zadku . Jeho cenu som nejak prekusol, ide predsa o taliansku ručnú výrobu.

kgb3
Poslednú vec ktorú má cenu riešiť je predstavec. Ten som kúpil od českej firmy Shaman. Veľmi sa mi páčili ultra krátke predstavce, ktoré aj napomáhajú dobrej ovládateľnosti takže som zvolil model Block v dĺžke 30mm. Ostatné veci nemajú žiadne opostatnenie, rajdy sú staré z Mongoosu a hlavové tiež, duše mením každú chvíľu a reťaze tiež.

[Foto na úvode: hellboy22]

report_problem Našiel si v texte chybu?
HELLBOY22 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

High pivot - čo to je a na čo je to dobré?

High pivot - čo to je a na čo je to dobré?

Ak by som mal vymenovať najzaujímavejší technický trend v cyklistickom priemysle za uplynulý rok, určite by to bol návrat high pivot-u. Že neviete, o čom hovorím? Tak to je chyba!
Príď si zlepšiť techniku jazdy s Bike Academy do MTBIKER centra

Príď si zlepšiť techniku jazdy s Bike Academy do MTBIKER centra

Pumptrack je výborný a jednoduchý spôsob, ako sa posunúť v technike jazdy a tvorí základ aj pre jazdu v teréne. A lepšie raz vidieť, ako 100-krát počuť.
Video: Ako sa stavia americký sen

Video: Ako sa stavia americký sen

Pozrite si, ako prebieha skladanie bicykla z kategórie "dream bike". Takú garáž aj s jej obsahom by doma zrejme uvítali viacerí...
keyboard_arrow_up