(od vyslaného redaktora Zdena Suchého) - Slovenskí cyklisti na XIV. paralympijských hrách v Londýne nedosiahli v stredajšej časovke výraznejší úspech. Najvyššie sa umiestnil zrakovo postihnutý Ladislav Janovjak, ktorý s navádzačom Róbertom Mitošinkom obsadili šieste miesto.

"Bojovali sme, čo sa dalo, na viac sme jednoducho nemali. Umiestnenie v šestke je výborné, sme spokojní, je to úspech. Súťažíme s profesionálmi, my to robíme amatérsky. Pre nás budú hlavnou disciplínou cestné preteky s hromadným štartom, na to sa sústreďujeme,“ skomentoval preteky Vladislav Janovjak.

V desiatke bola aj handbikerka Anna Oroszová, ktorú klasifikovali na siedmej priečke. "Som rada, že som došla až do cieľa. Trať bola extrémne náročná, z kopca do kopca, pripadala som si ako na rely. Súťažila som tu s absolútnou svetovou špičkou, bola som medzi nimi najstaršia, o to je to pre mňa vzácnejšie,“ povedala v cieli 49-ročná Košičanka, ktorá v Sydney 2000 a Aténach 2004 súťažila na paralympiáde v tlaku na lavičke.

V rovnakej disciplíne mužov obsadil Rastislav Tureček 11. pozíciu. "Pred paralympiádou mi všetci radili, že potrebujem schudnúť. Asi som to prešvihol, pretože mi absolútne chýbala sila. Chcel som byť do štvrtého miesta, toto ma maximálne sklamalo,“ neskrýval svoje pocity strieborný v časovke z Atén 2004 aj Pekingu 2008 Rastislav Tureček.

Telesne postihnutý Jaroslav Švestka skončil trinásty. "Kilometer a pol pred cieľom v nepríjemnom dvanásťpercentnom stúpaní som dostal defekt na prednom kolese. Musel som vymeniť celý bicykel, zdržalo ma to najmenej pol minúty. Nech to už dopadlo akokoľvek, bolo to mojich dvadsaťsedem veľmi šťastných, úžasných minút môjho života. Bolo to krásne. Tu cítiť tie emócie, fantastická atmosféra. Veru sa oplatí žiť,“ optimisticky vravel 40-ročný paralympijský premiant Jaroslav Švestka.

Simona Matičková v mixe trojkoliek bola osemnásta. "Ja som rada, že som tu mohla byť. Je to pre mňa veľká skúsenosť a som rada, že som to mohla absolvovať. Mojím cieľom bolo zúčastniť sa na paralympiáde a prísť do cieľa. Teším sa z toho, že som to zvládla a podarilo sa mi to tak, ako sa mi podarilo,“ uzavrela Simona Matičková.

Súhrn výsledkov - časovka jednotlivcov:

MUŽI:

C2 (telesne postihnutí):

1. Tobias Graf (Nem.) 24:35,12 min, 2. Kuej-chua Liang (Čína) 24:40,33, 3. Maurice Eckhard Tio (Šp.) 24:40,76, ... 13. Jaroslav Švestka (SR) 27:53,84

B (zrakovo postihnutí): 1. Christian Venge (navádzač David Llaurado Caldero) 30:48,25 min, 2. Ivano Pizzi (Lucca Pizzi) 30:51,41, 3. James Brown (Damien Shaw) 31:13,00, ... 6. Vladislav Janovjak (Róbert Mitošinka) 31:38,83

H1 (handbike): 1. Mark Rohan (Ír.) 35:41,54 min, 2. Koby Lion (Izr.) 35,53,30, 3. Wolfgang Schattauer (Rak.) 38:02,35, ... 11. Rastislav Tureček (SR) 49:17,15

ŽENY:

H1-2 (handbike): 1. Marianna Davisová (USA) 31:06,39, 2. Karen Darkeová (V.Brit.) 33:16,09, 3. Ursula Schwallerová (Švaj.) 34:56,55, ... 7. Anna Oroszová (SR) 38:04,16

MIX:

T1-2 (trojkolky): 1. Carol Cookeová (Aus.) 13:50,54, 2. Hans-Peter Durst (Nem.) 14:11,95, 3. David Stone (V.Brit.) 14:25,66, ... 18. Simona Matičková (SR) 23:35,54
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Simon Yates už istým víťazom UCI WorldTour, Peter Sagan na 2. mieste

Simon Yates už istým víťazom UCI WorldTour, Peter Sagan na 2. mieste

Britský cyklista Simon Yates (Mitchelton-Scott) je už istým víťazom prestížneho hodnotenia UCI WorldTour, kde sa rátajú výsledky z najväčších podujatí v sezóne.
Ospravedlnenie a plány do budúcnosti Jozefa Metelku – keď hlavy vychladnú

Ospravedlnenie a plány do budúcnosti Jozefa Metelku – keď hlavy vychladnú

Jozef Metelka sa verejne ospravedlnil za svoje výroky po vlaňajších Majstrovstvách sveta v cestnej paracyklistike v Juhoafrickej republike na adresu vedúceho výpravy Branislava Režňáka.
Rozhovor: Juraj Práger a Ján Gallik, alias slovenský tandem pre Tokio

Rozhovor: Juraj Práger a Ján Gallik, alias slovenský tandem pre Tokio

Dokážete si predstaviť dávať si naplno na bicykli a pritom nevidieť? Alebo chytať nástupy, či šprintovať do cieľa? Pozrite sa do trochu iného sveta cyklistiky, kde dôvera a tímová práca dostáva úplne iný rozmer.
keyboard_arrow_up