Okolo sveta na bicykli - Karol Voltemár

"Bicykel je prostriedok, ktorý mi umožňuje zažívať slobodu", slová Karola Voltemára, cykloturistu a dobrodruha, ktorý finišuje svoje prípravy na niekoľkoročnú sólo cestu okolo sveta. MTBiker vám prináša jedinečný rozhovor v ktorom sa dozviete viac o vybavení, plánoch cesty ale aj vzniku cesty samotnej.

80000 km, 80 krajín a 3 roky na cestách... toto nevyzerá ako plán na rodinnú dovolenku – ako vôbec vznikne takáto myšlienka a plán?

Teraz som čítal zaujímavý článok o tom, že dobrodružstvo, túžbu spoznávať a tak máme v génoch a trpí tým isté percento populácie na zemi. Asi to bude teda genetické ....

Projekt World Bike Travel je pre mňa niečo špeciálne. Kombinuje to moju radosť cyklistiky, slobodu s možnosťou cestovať, spoznávať. Uvidím, čo príde. Samozrejme nie je to jednoduché opustiť život, na ktorý som zvyknutý, ale zmena je život. Je to výzva a tie mám celkom rád.

World Bike Travel je teda plán ako spoznať svet. Bicykel je prostriedok, ktorý mi umožňuje zažívať slobodu, slobodne sa pohybovať, cestovať a prekonávať sa samého seba. Tie čísla sú len orientačné, ale aj keď orientačný nejaký cieľ je dôležité mať stanovený aspoň na predstavu a potom sa pokúsiť cieľ dosiahnuť. Myslím, že v tomto prípade nie je ten koniec až tak dôležitý ako samotná cesta.

Vzniklo to jednoducho. Rád bicyklujem, rád cestujem a spoznávam. Často som cestoval na bicykli na kratšie alebo dlhšie výlety, či expedície. Ak by som si chcel pozrieť ten svet z blízka, cez letenky alebo kratšie výlety, nebudem mať na to budget spoznať všetko a hlavne nie z blízka. Vždy je limitou život doma a povinnosti okolo. Takto človek môže zmeniť celý svoj život a uskromniť sa. Žiť v chudobe, ale veľmi bohatý život.

Pomyslený kúsok mozaiky mi poskladal chalanisko čo už svet precestoval a nebolo to finančne nerealizovateľné. Teraz je ako sprievodca na cykloexpedícii v Bali – Shanghaj. Teda môže ukázať radosť s cestovania aj iným ľudom, ktorí o to stoja. To ako to na expedícii vyzerá snáď poriadne zdokumentujem a budem sa môcť podeliť.


Čo na to hovorí tvoja rodina a okolie?

Moja rodina neviem. Nechcem triafať. Mama to chápe, ale tiež som sa veľmi nepýtal, ale pomáha mi v rámci možností. Pár ľudí v okolí si myslí svoje, pár ma pozná a chápe. Sú ľudia, ktorí mi s projektom pomáhajú a som im za to veľmi vďačný.

Existuje spôsob ako sa pripraviť na takúto výpravu alebo je to skôr otázka skúseností?

Dá sa to zvládnuť aj bez prípravy. Dôležité je rozhodnutie a schopnosť naučiť sa žiť život na ceste. Každý deň objavovať nové a zažívať nečakané nie vždy je príjemné. Ani fyzička nie nie je veľmi potrebná. Tá sa časom vybuduje. Kopce sa dajú obísť alebo sa raz za čas človek zmačkne a dá to.

Len si to chcem trošku aj užiť a poriadne svet spoznať. Cestovanie by nemalo byť len o sedení na bicykli, ale o aj o spoznávaní. Budú aj dni, kde sa nebude nič diať a tak sa môžem o kus posunúť ďalej. Preto trošku trénujem. Hlavne množstvo kilometrov – objem. Tento rok som dal takmer 24 000 km a tak telo už bude o čosi viac pripravené. Netrénované a nezvyknuté telo sa skôr či neskôr ozve. Oddych bude tiež na ceste veľmi dôležitý a netreba ho podceňovať.

Zlomiť sa, či už psychicky alebo fyzicky sa môže každý. Prípravou sa zvyšuje šanca na prežitie a aj to, že to bude jednoduchšie. Skúsenosti hlavne s pobytom v prírode a spaním pod holým nebom sú dôležité. Tie našťastie trošku mám.


Je podľa teba dôležitejšia fyzická alebo skôr psychická pripravenosť?

Psychicky sa pripraviť veľmi nedá, teda fyzická pripravenosť je dôležitejšia, lebo aspoň tá sa dá čiastočne realizovať.

Trasu máš rozdelenú na niekoľko etáp, v jednotlivých etapách pôjdeš „rovno za nosom“ alebo máš pripravené presné plány a trasy?

Mám body, miesta, ktoré chcem vidieť a po Blízky východ to mám docela presne naplánované. Plán je na takýchto cyklo cestovačkách len orientačný. Hlavne časový, lebo nikdy nevieš čo sa stane. Vkľude sa môže každý kto chce pridať, na ktorýkoľvek úsek a bude zaradený do tabuľky na webe a teda aj celkového poradia http://www.worldbiketravel.sk/poradie/.

Napadá ťa miesto, prípadne krajina, na ktoré sa počas expedície najviac tešíš? Samozrejme nerátame domov " title="

Určite sa teším veľmi na Áziu a Južnú Ameriku. Miesta určite Andy, Himaláje, Pamír, Kaukaz, Jáva, západ USA, Patagónia. Krajiny Turecko, Thajsko, Čína, Irán, USA, Nový Zéland,... Nemám nejake špeciálne, že by som sa tešil úplne top.


Čoho sa najviac obávaš, aké sú riziká pri takejto akcii ?

Cudzie externé vplyvy, ktoré neovplyvním. Napríklad choroby, vojny, krádež, prírodná katastrofa. To môže docela zamotať celú expedíciu.

Na expedíciu vyrážaš na ťažko, to znamená že ju absolvuješ sám a bez podpory. Môžeš aspoň zhruba popísať výbavu na trojročný výlet ?

Sám idem no dúfam, že na zopár zaujímavých úsekov cesty sa ľudia pridajú. Určite by bola škoda nevidieť top miesta sveta a navyše na bicykli. Budem mať 6 tašiek Ortlieb, do ktorých zbalím všetko čo bude potrebné. Bike Bianchi crossový, cyklo oblečenie Sportful, nejaké outdoor večicky od Husky, foto a technickú výbavu práve riešim a snáď sa to podarí, nech to je čo najlepšie zdokumentované. Keď nie kúpim určite nejaký kvalitnejši kompakt aspoň. Spacák by som chcel ľahký páperový, s mojím staršim som bol spokojný. Je toho trošku viac. Okrem technického vybavenia, vecí na oblečenie budem mať v taškách jedlo, servisné veci, rezervné veci. Obuv plánujem mať sandále Teva, ktoré používam už aspoň 15 rokov, nejaké nízke outdoor topánky a tretry. Moje Sidi sa mi už rozpadajú a tak to idem čo chvíľa riešiť.

Máš vo svojej výbave nejaké špeciality alebo vychytávky? Ako budeš riešiť elektrickú energiu, spojenie so svetom...

Práve riešim solárne nabíjačky na telefón a iné zariadenia. Budem mať telefón, ale nebudem veľmi telefonovať, lebo by som sa nedoplatil, iba ak bude niečo nevyhnutné. Raz za čas sa pripojím s notebookom z nejakého dostupného internetu z penziónu alebo internet café. Riešim aj filtračnú pumpičku, inak nič extra nemám. Ak rozpočet vydá zainvestujem aj do GPS, lebo môj Garmin sa mi pokazil.


Úspech závisí z určitej časti aj od šťastia, máš pripravený talizman alebo niečo podobné?

Šťastia bude treba veľa, možno viac ako rozumu ... . Uvidím či bude niečo tak veľmi hodnotné, zatiaľ nemám, ale talizman sa určite hodí.

Jedna z podstatných vecí na cyklo expedícii je určite bicykel – povedz nám niečo o tom svojom. Ide o bežný kúsok alebo má špeciálne úpravy?

No to by som aj ja rád vedel " title=". Dávajú mi ho dokopy v predajni ProCycling v Bratislave. Bude to klasický krosový bike Camaleonte s karbon vidlou, odolnejšími komponentami a dvomi nosičmi na batožinu. Výbava by mala byť XT, sedánku zvažujem či prehodím z horáku alebo kúpim niečo nové.

Aká je odhadovaná hmotnosť plne naloženého biku?

Aj s bikom okolo 45 kg plus mínus 5 kg. Bude to fuška do kopca " title=".

Vyrážaš teda už o niekoľko mesiacov, ako sa cítiš? Pripravený na všetko, alebo máš rešpekt, či obavy?

No je ešte toľko vecí. Rešpekt, ale mám ešte toľko vecí čo musím dokúpiť, vybaviť, že mi na obavy nezostáva čas. Lepšie je to neriešiť a tešiť sa na všetko čo príde.


Čitateľov MTBiker.sk máš v pláne pravideľne informovať o svojich zážitkoch a postupe. Akú na to berieš výbavu? Budeš mať pripojenie na internet, alebo rátaš s kaviarňami po ceste?

Skúsim byť čo najviac na internete a sem tam niečo zavesím na svoj projektový web http://worldbiketravel.sk/, pošlem mediálnym partnerom ako MTBiker.sk. Možno aj video natočím, ak bude čím " title=". Zatiaľ dokumentaristiku riešim a uvidíme čo sa podarí kúpiť / vybaviť a na čo zostane budget.

Karol, budeme s nadšením očakávať správy a dúfame, že si budeš mať možnosť čítať reakcie čitateľov. Všetci držíme palce, aby to v zdraví celé vyšlo!

Vďaka!

Viac informácii o ceste nájdete na webe http://www.worldbiketravel.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
mathosh 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
keyboard_arrow_up