Kittel vyhral 10. etapu, P. Sagan na 4. mieste

Nemec Marcel Kittel sa stal víťazom 10. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla zo Saint Gildas des Bois do Saint Mala a merala 197 km. V hromadnom špurte pelotónu sa presadil pred krajanom Andrém Greipelom a Markom Cavendishom. Peter Sagan finišoval na 4. mieste. Kittel sa ako prvý tento rok tešil z druhého etapového triumfu. Doplnené video.

"Som veľmi šťastný, že som vyhral. Každé víťazstvo je nad plán. Dnes to bolo vďaka vetru veľmi tvrdé. Je to výzva, ktorú berieme. Posledný kilometer bol veľmi hektický, záver sa išiel šialene rýchlo. Teším sa na ďalšie etapy, v ktorých chcem bojovať o ďalšie úspechy," povedal v prvom televíznom rozhovore Marcel Kittel.

Peter Sagan si udržal zelený dres najlepšieho muža bodovacej súťaže. Pred Andrém Greipelom má jazdec tímu Cannondale náskok 83 bodov. Žlté tričko lídra 100. ročníka naďalej patrí Britovi Christopherovi Froomovi, ktorý má náskok 1:25 min pred Španielom Alejandrom Valverdem. Tretí je s odstupom 1:44 min Holanďan Bauke Mollema. Peter Velits finišoval v 10. etape na 53. mieste v hlavnom pelotóne, v celkovom poradí je po desiatich etapách o dve priečky lepší. Petrovi Saganovi patrí 74. pozícia.

"Nepáčia sa mi takéto etapy po rovine bez menších kopcov, pretože na záver príde všetko pokope, je to nervózne a človek si musí dávať pozor, aby nespadol... Bola to skôr etapa pre iné typy špurtérov, ako som ja. Skôr pre tých, ktorí milujú dlhé špurty bez technických pasáži. Dnes sa mi nešlo zle, nejaké body som síce "stratil" na prémii, aj v cieli, ale čo už? Napokon som rád, že som sa nezaplietol do pádu vedľa mňa, kde sa Cavendish zrazil s jedným z cyklistov Argos-Shimano, ktorý odstupoval dozadu po tom, čo pomohol na špici Kittelovi. Stihol som sa vyhnúť pádu, ale trochu mi to ubralo v závere na rýchlosti. Etapy, v ktorých budem mať viac šancí, ešte prídu, potom to zasa skúsim ja. Stredajšia časovka? Nie som špecialista, takže na nijaký veľký výsledok nepomýšľam, ale určite nepôjdem len v tréningovom tempe," sprostredkoval slová cyklistu Cannondale Petra Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.



Po náročných kilometroch v Pyrenejach a dni voľna dostali v utorok šancu najmä šprintéri. Cyklistom jazdenie znepríjemňoval najmä protivietor, pre ktorý bol rýchlostný priemer na rovine hlboko pod 40 km/h. Už krátko po štarte unikla pätica Jerome Cousin (Team Europcar), Juan José Oroz (Euskaltel), Luis Mate (Cofidis), Lieuwe Westra (Vacansolile) a Julien Simon (Sojasun), ich aktivita trvala 190 km. Veľmi rýchlo si vypracovala slušný náskok na pelotón, ktorý sa dlho pohyboval okolo štyroch minút. S blížiacim sa záverom začal klesať. Prvý šprintérsky súboj v balíku o 5. miesto na rýchlostnej prémii na 128. km vyhral André Greipel pred Petrom Saganom. Ako prvý opustil vedúcu skupinu Westra, ďalší jeho kolegovia ešte tuho bojovali a pelotón ich pohltil až 5 km pred cieľom. Záver už patril šprintérom a ich súboju, ktorý poznačil pád 150 m pred páskou, čo spôsobil svojou jazdou a kontaktom s Tomom Veelersom Mark Cavendish.



Výsledky - 10. etapa (St. Gildas des Bois - Saint Malo, 197 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Argos-Shimano 4:53:25 h, 2. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol, 3. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma-Quick Step, 4. Peter Sagan (SR) Cannondale, 5. William Bonnet (Fr.) FDJ.fr, 6. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 7. Samuel Dumoulin (Fr.) AG2R La Mondiale, 8. Kévin Reza (Fr.) Europcar, 9. Danny van Poppel (Hol.) Vacansoleil-DCM, 10. José Joaquin Rojas (Šp.) Movistar, ... 53. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step všetci čas ako víťaz

Poradie po 10. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 41:52:43 h, 2. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:25 min 3. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +1:44, 4. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +1:50, 5. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +1:51, 6. Alberto Contador Velasco (Šp.) Saxo-Tinkoff +1:51, 7. Nairo Alexander Quintana (Kol.) Movistar +2:02, 8. Daniel Martin (Ír.) Garmin-Sharp +2:28, 9. Joaquim Rodriguez (Šp.) Kaťuša +2:31, 10. Rui Alberto Faria Da Costa (Portug.) Movistar +2:45, ... 51. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +35:20, 74. Peter Sagan (SR) Cannondale +52:01

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 269 bodov, 2. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol 186, 3. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma-Quick Step 166, 4. Marcel Kittel (Nem.) Argos-Shimano 132, 5. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 131, 6. Michael Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step

Cavendish nahnevane vzal novinárovi diktafón
Britský cyklista Mark Cavendish s hnevom zobral nahrávacie zariadenie reportéra, ktorý sa ho opýtal na kolíziu s Holanďanom Tomom Veelersom v závere utorňajšej 10. etapy pretekov Tour de France. Novinár agentúry Associated Press položil Cavendishovi otázku, či bol na vine pri páde jazdca zoskupenia Argos-Shimano Veelersa. Britský jazdec následne schmatol novinárov diktafón a umiestnil ho do autobusu jeho tímu Omega Pharma-Quick Step. Po niekoľkých sekundách reportérovi zariadenie vrátili. "Bola to moja chyba," povedal po bleskovom odcudzení diktafónu Cavendish.

Dvadsaťosemročného Cavendisha jury nepotrestá za kolíziu s Holanďanom Veelersom, ku ktorej došlo približne 150 m pred cieľom. "Nie je pravda, že som úmyselne postrčil jazdca; navyše takého, ktorý sa nezapojil do špurtu. Dúfam, že @tom_veelers je v poriadku," uviedol Cavendish prostredníctvom konta na sociálnej sieti Twitter.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up