Zlomenina kľúčnej kosti

Zlomenina kľúčnej kosti je zlomenina kosti v hornej časti hrudníka, ktorá sa spája s hrudnou kosťou a časťou vašej lopatky a vzniká najmä pri páde na vystretú hornú končatinu, napr. pri páde z bicykla na vystretú ruku.


Príznaky:

  • bolesť a opuch v oblasti v oblasti zlomeniny
  • obmedzený pohyb, pričom je ťažké pohybovať rukou alebo ramenom
  • postihnutý si môže podopierať lakeť na strane zlomenej kľúčnej kosti (uvoľnením svalov sa zmierni bolesť), hlavu má naklonenú v smere poranenej ruky
  • hmatateľný výčnelok v mieste zlomeniny kľúčnej kosti
  • je možné, že je počuteľná prasklina v čase úrazu
  • plece na strane zlomenej kľúčnej kosti je znížené a mierne otočené dopredu
  • Prvá pomoc:

  • ošetrenie zrealizujeme v polohe posediačky
  • pri ošetrení postupujeme podobne ako pri znehybnení hornej končatiny s trojrohými šatkami s tým rozdielom, že dlaň leží na hrudnej kosti
  • transport postihnutého na odborné ošetrenie
  • Ako sa lieči?

    Biológia kľúčnej kosti je odlišná od iných dlhých kostí a umožňuje to jej liečenie oveľa rýchlejšie a spoľahlivejšie. Pri liečení menej bolestivých fraktúr používame v prvých piatich až siedmych dňoch popruh na zavesenie ruky. Potom môžete začať hýbať ramenami – skúšajúc zdvihnúť ich nad svoju hlavu a zlepšiť rozsah pohybu. Dajte si ľadový obklad, gélový balíček, alebo balíček mrazenej zeleniny, zabalený do látky každé 3 až 4 hodiny po dobu až 20 minút v kuse.
    Pukajúce zvuky, niektoré veľmi výrazné, všeobecne pretrvávajú okolo jedného mesiaca. Sú normálne a nebudú mať vplyv na cvičenie alebo uzdravenie.
    Po štyroch týždňoch alebo keď pukanie/praskanie ustanú – pacient môže začať zdvíhať objekty s ľahkou váhou, ako napríklad neotvorená plechovka (cca 0,5 kg) – na vytvorenie sily. Ťažšie váhy môžu byť použité, ak to pohodlie umožňuje.


    Treba operovať?

    Keď máme mnohonásobnú zlomeninu – hroziace prerazenie kože, alebo poškodenie nervov, mnohonásobné fraktúry rebier alebo fraktúru blízko okraja kľúčnej kosti – musí byť vykonaná chirurgická liečba a použije sa tvarovanou dlahou s fixovaním skrutkami.

    Kedy sa môžete vrátiť do svojho športu alebo činnosti?

    Väčšina zlomenín kľúčnych kostí sa lieči počas 6 až 8 týždňov. Mladší pacienti sa vrátia ku svojím športom do šiestich týždňov, zatiaľ čo starší pacienti si vyžadujú viac času – zvyčajne tri mesiace. Je dôležité, že kým sa vrátite do svojho športu alebo činnosti, musí byť kľúčna kosť v poriadku a musíte byť schopní pohybovať rukou a ramenom bez bolesti.

    Článok vyšiel na abysportnebolel.sk
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

    Keď cyklistu bolia kríže a chrbát – čo sú možné príčiny?

    Napočítal som 23 možných príčin, ktoré môžu stáť za bolesťami chrbta – a niekedy nepomôže ani dokonalý posed.
    Rady záchranára a bikera Jožiho - časť 5/2: Keď aj tvoje ruky vedia zachrániť

    Rady záchranára a bikera Jožiho - časť 5/2: Keď aj tvoje ruky vedia zachrániť

    V sérii „Rady záchranára Jožiho“ vám priblížime zdravotné riziká pri bikovaní, a to či už v závislosti od aktuálnych klimatických podmienok alebo všeobecné nástrahy jazdy na bicykli.
    Rady záchranára a bikera Jožiho - 5. časť: Keď aj tvoje ruky vedia zachrániť

    Rady záchranára a bikera Jožiho - 5. časť: Keď aj tvoje ruky vedia zachrániť

    V sérii „Rady záchranára Jožiho“ vám priblížime zdravotné riziká pri bikovaní a to, či už v závislosti od aktuálnych klimatických podmienok, alebo všeobecných nástrah jazdy na bicykli.
    keyboard_arrow_up