Janíčková má ako prvá Slovenka dúhový dres

Slovenský cyklotrial má prvý dúhový dres majstra sveta Medzinárodnej cyklistickej únie. Postarala sa oň na svetovom šampionáte v juhoafrickom Pietermaritzburgu Tatiana Janíčková. Devätnásťročná členka STC Púchov triumfovala v pretekoch ženskej elity a potvrdila pozíciu najväčšej favoritky. Janíčková je rebríčkovou svetovou jednotkou v tejto disciplíne.

V JAR musela o titul bojovať až do poslednej sekcie. Na jednotlivých prekážkach nazbierala v troch kolách osem trestných bodov. Rovnaký počet chýb spravila aj strieborná Španielka Gemma Abantová a o titule pre Janíčkovú rozhodol vyšší počet čistých sekcií. "Boli to veľmi vyrovnané preteky. Po prvých dvoch kolách som bola druhá a cítila som veľký tlak. Rozhodla až posledná sekcia. So Španielkou sme všetkých držali v napätí. Až posledný skok rozhodol, kto vyhrá. Po jeho absolvovaní som počula krik z tribúny, okrem členov nášho tímu mi fandili aj diváci a veľmi nám priali. Je to neuveriteľné, že som získala prvý titul. Poriadne sme ho oslávili," povedala Tatiana Janíčková, ktorá na svetových šampionátoch už získala v minulosti dve bronzové medaily (2010, 2012).

Janíčková vyhrala taktickú bitku s Gemmou Abantovou. V závere obe súperky dlho čakali a vyzývali sa, ktorá vojde ako prvá do sekcie. Tlak napokon nevydržala Španielka a v sekcii dostala jeden trestný bod. Janíčková náročný skok na záver zvládla bez chyby a oslavovala titul. "Šachovou terminológiou - urobila šach-mat," poznamenal reprezentačný tréner Štefan Pčola. "Túto prekážku som si nechávala na poslednú chvíľu, aby som vedela, ako ju zvládne súperka. V prvom kole som na nej dostala štyri trestné body, našťastie na záver som ju už dobre zvládla," priznala Janíčková.

Cyklotrialu sa úspešná Slovenka venuje od deviatich rokov, začínala v Záriečí. Najskôr jazdila v organizácii BIU, keďže v UCI neexistuje rozdelenie medzi ženy a juniorky. V BIU získala trikrát bronz na majstrovstvách sveta, štyrikrát vyhrala na európskom šampionáte. Ako pätnásťročná prešla medzi jazdkyne UCI a získala už tri medaily na majstrovstvách sveta. Tento rok vyhrala Janíčková štyri podujatia Svetového pohára a na dosah má celkový triumf v seriáli, stačí sa jej zúčastniť na záverečnom podujatí. V STC Púchov ju trénuje Peter Barták, ktorý ako prvý Slovák získal na MS UCI cenný kov (3. miesto - 2002).

Janíčková majsterkou sveta, Behro šiesty
Rozhovor s celkovou víťazkou Svetového pohára v roku 2012 Tatianou Janíčkovou
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Aké je to stáť na štarte so Saganom? MS v ebikoch

Video: Aké je to stáť na štarte so Saganom? MS v ebikoch

S Peťom Saganom nestojíte na štarte každý deň. Aké to je, keď s ním máte pretekať na majstrovstvách sveta v elektrických bicykloch?
Rozhovor: Fotograf Michal Červený - iný pohľad na cyklistiku

Rozhovor: Fotograf Michal Červený - iný pohľad na cyklistiku

V tomto prípade cez fotoobjektív profesionálneho fotografa UCI pretekov a cyklistických tímov.
Tomáš Višňovský – MS v maratóne, zážitky s Jaroslavom Kulhavým

Tomáš Višňovský – MS v maratóne, zážitky s Jaroslavom Kulhavým

Ako vyzerá príprava na vrcholné podujatie, čo sa Tomáš priučil od legendy horskej cyklistiky a kam smerujú jeho ďalšie kroky?
keyboard_arrow_up