Tour de France 2014 bude experimentálna a originálna

Cyklistická Tour de France 2014 bude opäť špecifická, experimentálna a originálna. V poradí 101. ročník sa začne 5. júla 2014 na Britských ostrovoch v Yorkshire. Kým jubilejný 100. ročník sa niesol v znamení legendárnych kopcov a etapových miest, v roku 2014 organizátori priniesli mnohé novinky. Na vrcholoch sa bude končiť päť etáp, nechýba náročné stúpanie Vosges a obávané úseky pavé s tzv. mačacími hlavami.

V programe nie je žiaden prológ, jazda proti chronometru družstiev a iba jedna individuálna časovka na 54 km v predposledný deň 26. júla z Bergeracu do Périgueuxu. Tour de France 2014 vyvrcholí 27. júla už tradične na Elyzejských poliach v Paríži. Cyklisti sa budú musieť vyrovnať okrem náročných úsekov na mnohých miestach aj s nepríjemným vetrom, ktorý môže pelotón roztrhať. Pravdepodobne ešte viac ako v minulosti budú preteky vyhovovať vrchárom
, šancu na obhajobu prvenstva má Christopher Froome. Viaceré etapy profilom budú sedieť Petrovi Saganovi, ktorý získal v ostatných dvoch rokoch zelený dres víťaza bodovacej súťaže. Trasu 101. ročníka predstavili v stredu v Paríži.

Po prvých etapách v Yorkshire pôjde pelotón po francúzskych cestách v smere hodinových ručičiek. Najskôr teda navštívi Alpy a rozhodujúce momenty pre vývoj podujatia prídu v Pyrenejách. V itinerári bude päť horských finišov - La Planceh des Belles Filles vo východnom Vosges, Chamrousse a Risoul v Alpách a Pla d´Adet a Hautacam v Pyrenejách. V programe TdF od roku 1934 nebolo menej kilometrov časoviek. Názvy vrcholov možno nie sú rovnako prestížne ako Alpe d´Huez či Mont Ventoux, ale sú rovnako náročné. Celkovo je na trase Tour 2014 dovedna 25 stúpaní, rovnaký počet bol aj v roku 2012. Tento rok absolvovali cyklisti 28 horských výjazdov.

Prvá etapa povedie 5. júla 2014 z Leedsu do mesta Harrogate v severnom Anglicku. Nasledovať bude etapa z Yorku do Sheffieldu (200 km) a potom príde 170 km dlhý presun z univerzitného Cambridgu do Londýna. "Dôkazom rozvoja cyklistiky vo Veľkej Británii je skutočnosť, že druhý začiatok Tour v 110-ročnej histórii bude po siedmich rokoch opäť v Spojenom kráľovstve," povedal riaditeľ pretekov Christian Prudhomme.

Po presune popod kanál La Manche prídu na rad etapy v severnom Francúzsku, kde si pelotón pripomenie 100 rokov od začiatku prvej svetovej vojny a pamiatku zosnulých cyklistov z jej bojov Octaveho Lapiza, Francoisa Fabera a Luciena Petita Bretona. Prvý týždeň Tour 2014 môže výrazne ovplyvniť vietor. Pelotón čakajú aj náročné úseky tzv. pavé s mačacími hlavami vrátane náročnej časti v okolí lesa Arenberg. Poprední cyklisti Christophere Froome a Alberto Contador na prezentácii dali vedieť, že im pavé veľmi nesedia. "Neistota je súčasťou pretekania. Nechceme, aby boli výsledky dopedu jasné. A keď už pôjdeme severom Francúzska, bolo by nezmyslom vyhnúť sa pavé," povedal pri prezentácii riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme. Pelotón strávi tri náročné dni v pohorí Vosges, kde absolvuje krátke, ale náročné stúpania. Zaujímavá bude desiata etapa z Mulhouse na La Planche des Belles, ktorá by mala poriadne preveriť adeptov na celkové prvenstvo. Do cieľa by mali prichádzať po šiestich vrcholoch osamotene, prípadne v malých skupinách. "Aj keď to možno až tak nevyzerá, je to skutočne horská etapa," uviedol Prudhomme.

V Alpách sa pôjdu potom síce len dve etapy, ale na trase nechýbajú ani Col du Lautaret i legendárny Col d´Izoard. Po pokojnejších etapách v južnom Francúzsku budú nasledovať pre cyklistov Pyreneje, kde nezabudli organizátori ani na Tourmalet do výšky 2115 m, po ktorom príde na rad Hautacam s nadmorskou výškou 1560 m. Dôležitá pre celý vývoj pretekov bude časovka na 54 km. Jazda proti chronometru bude poctou Miguelovi Indurainovi, ktorý v roku 1994 v okolí Bergeracu definitívne rozhodol o štvrtom z piatich celkových úspechov na Tour. "V časovkách môžu niektorí cyklisti získať oveľa viac ako v horách. Niekedy sú to potom neprekonateľné rozdiely. Vrchári pri časovke v závere pretekov majú oveľa väčšiu šancu na úspech, môžu celý čas jazdiť vpredu a nemusia byť demoralizovaní po neúspechu v jednej etape," doplnil Prudhomme.

Program Tour de France 2014:

1. etapa - sobota 5. júla: Leeds - Harrogate (191 km)

2. etapa - nedeľa 6. júla: York - Sheffield (198 km)

3. etapa - pondelok 7. júla: Cambridge - Londýn (159 km)

4. etapa - utorok 8. júla: Le Touquet-Paris-Plage - Lille (164 km)

5. etapa - streda 9. júla: Ypres - Arenberg Porte du Hainault (156 km)

6. etapa - štvrtok 10. júla: Arras - Reims (194 km)

7. etapa - piatok 11. júla: Epernay - Nancy (233 km)

8. etapa - sobota 12. júla: Tomblaine - Gerardmer (161 km)

9. etapa - nedeľa 13. júla: Gerardmer - Mulhouse (166 km)

10. etapa - pondelok 14. júla: Mulhouse - La Planche des Belles Filles (161 km)

Utorok 15. júla: voľný deň

11. etapa - streda 16. júla: Besancon - Oyonnax (186 km)

12. etapa - štvrtok 17. júla: Bourg-en-Bresse - Saint-Etienne (183 km)

13. etapa - piatok 18. júla: Saint-Etienne - Chamrousse (200 km)

14. etapa - sobota 19. júla: Grenoble - Risoul (177 km)

15. etapa - nedeľa 20. júla: Tallard - Nimes (222 km)

Pondelok 21. júla: voľný deň

16. etapa - utorok 22. júla: Carcassonne - Bagneres-de-Luchon (237 km)

17. etapa - streda 23. júla: Saint-Gaudens - Saint-Lary-Soulan (125 km)

18. etapa - štvrtok 24. júla: Pau - Hautacam (145 km)

19. etapa - piatok 25. júla: Mauborguet Pays du Val d"Adour - Bergerac (208 km)

20. etapa - sobota 26. júla: Bergerac - Perigueux (časovka na 54 km)

21. etapa - nedeľa 27. júla: Evry - Paríž, Elyzejské polia, Champs-Elysees (136 km)
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up