Rozhovor s Petrom Zánickým - organizátorom Detskej Tour Petra Sagana

V tejto sezóne štartuje nová séria zameraná na deti a mládež do 16 rokov. Pre jej bližšie predstavenie sme spravili rozhovor, v ktorom sa dozviete viac podrobností a ako aj informácie o prípadnej účasti Petra Sagana. Podobné aktivity sú určite pozitívnym prínosom a MTBiker sa s radosťou stal mediálnym partnerom Detskej Tour.

Hneď na úvod jednoduchá otázka - čo je Detská tour Petra Sagana?
Detská tour je cyklistické podujatie pre deti od 3 do 16 rokov na horských bicykloch. Účastníci najmladšej kategórie baby, ktoré je nesúťažná môžu štartovať na odrážadlách, trojkolkách, kolobežkách.

Prečo si sa rozhodol zorganizovať Detskú tour Petra Sagana?
Organizoval som v minulosti už podobné súťaže. Už dlhšie som však „držal v hlave“ nápad pripraviť novú súťaž, kde využijem potenciál a dnes už značku Peter Sagan. Tým, že som v minulosti Petra trénoval a som s Peťom stále v kontakte, povedal som mu o svojich plánoch, on neváhal a hneď sa prisľúbil a že bude rád, keď súťaž bude môcť ísť pod jeho menom. Samozrejme museli sme osloviť aj jeho talianskeho zamestnávateľa, ktorý však bol taktiež podujatiu ihneď naklonený. Druhým nemenej dôležitým faktom ostáva, že ma oslovila finančná spoločnosť, ktorá má záujem projekt finančne podporiť. Asi každý organizátor športového podujatia sa stretáva s tým, že pokiaľ chce uskutočniť súťaž musí osloviť sponzorov. Tu sponzor oslovil mňa a to má pre mňa obrovskú hodnotu, že je skutočný záujem o pripravovaný cyklistický projekt. Rýchlo sme našli spoločnú reč o spojení podujatia pre deti s rodičmi a tak už od zimy sme začali prípravné práce na prvý ročník.

Deti na bicykloch
Aké trate čakajú na mladých závodníkov?
To bude trochu prekvapenie aj pre mňa " title="
Jednou z možností bolo pripraviť Detskú tour takpovediac na „holej lúke“ ale som toho názoru, že značka Peter Sagana patrí na cyklo podujatie, ktoré už má tradíciu. Preto som sa poobzeral práve na Vašich stránkach po recenziách na slovenské cyklomaratóny a oslovil som už tieto fungujúce cyklomaratóny, kde by mala byť Detská tour súčasťou. Výber trate nechávam na organizátorov a preto Detská tour bude niekde na futbalovom ihrisku, niekde v lese a podobne. Ja chcem usledovať len dĺžku trate pre jednotlivé kategórie, ktoré nám určuje súťažný poriadok Detskej tour.

Koľko podujatí bude mať Detská tour?
Máme zatiaľ potvrdených 8 kôl série, ale už sa nám hlásia ďalší. Preto ešte uvažujeme pridať 1 kolo, ale to bude asi maximum pre tento rok. Našou snahou je, aby séria bola celoplošná to znamená aj na západe, či východe Slovenska.

Budú sa zberať body z jednotlivých podujatí a na konci bude vyhlásený aj celkový víťaz?

Každá súťaž je aj o víťazoch!! Peter Sagan začínal podobne svoju kariéru. Preto Detská tour bude bodovaná a v každej sérií a kategórií získavajú body prví 15 cyklisti v poradí.
Chcem však pripomenúť, že primárnym cieľom je pri Detskej tour niečo iné. Chceme, aby tu prišli aj deti bez ambícií, proste také ktoré radi bicyklujú. Keď si uvedomíme, že v pivnici má bicykel skoro každé dieťa – potenciál je obrovský! Vôbec nám neprekáža ak počas Detskej tour bude aj Slovenský pohár v horskej cyklistike. Tam sú už deti s určitými ambíciami, ktorých už veľká cyklistika „chytila“.

Ako Detská tour ovplyvní program maratónov, pri ktorých sa koná?
Priznám sa, nebude to jednoduché. Na jednej strane je obrovským prínosom, že určité zázemie už bude pri veľkom maratóne vybudované, na druhej strane budeme asi v časovom strese.
Niekde budeme musieť začať Detskú tour už ráno 9 hodine, niekde poobede, niekde sa budeme musieť „zmestiť“ do príjazdu prvého dospelého maratónca. Cieľom je, aby takéto podujatie žilo vlastným rytmom pri cyklo maratónoch a akcia bola v budúcnosti dvojdňová, tak ako je to na veľa podujatiach napríklad v Českej republike. Prvý rok nám ukáže cestu Detskej tour.

Deti na bicykloch
Plánuješ sprievodný program pre rodiny, alebo je Detská tour skôr sprievodným programom k "dospeláckym" maratónom?
Počas celej tour bude s nami putovať aj Bábkové Centrum z Martina. Niekde pripravia program aj organizátori veľkého maratónu. Poznám z iných mládežníckych cyklistických podujatí ako to funguje – rýchlo odsúťažiť, rýchlo vyhodnotenie, zobrať cenu a „ufujazdiť“ domov. Toto chceme postupne zmeniť, chce to však čas. Radšej dám ceny „len“ trom najlepším, a mne zostanú financie aj na rozprávku, či iný program, ktorý môžu sledovať všetky deti. Chceme, aby Detská tour bolo celodňové podujatie, kde si môže napríklad na „dlhej“ zasúťažiť ocino, na krátkej „mamina“ a dedko z babkou sa postarajú o vnuka na Detskej tour. Znovu však opakujem chce to čas a prvý ročník bude len obrazom, ktorou cestou sa vybrať.

Budeš sa snažiť počas tour identifikovať mladé talenty?
Slogan Detskej tour je BICYKLOVANIE JE ZÁBAVA a to je pre mňa prioritné. Viac ma poteší ak na súťaž príde 300 detí ako len 30 talentov.

Akým spôsobom sa dá u detí rozpoznať, že majú talent a nadanie stať sa úspešnými cyklistami?
Čo si videl v Peťovi Saganovi, keď začínal?

Je to dlhá cesta. Talent je potrebný na presadenie na vo svetovej cyklistike, ale na slovenské pomery stačí tvrdá práca, cieľavedomosť a húževnatosť – to musí mať cyklista od začiatku v sebe. Ďalšou chybou je, že deti často trénujú vlastný rodičia, keďže klubov je pramálo. Veľakrát ambície rodičov sú väčšie ako samotných detí a to je nebezpečný precedens. Poviem príklad, Ľubo Sagan sa ma len v piatok spýtal, kedy má prísť ráno autom pre mňa, kde sú preteky a ostatné nechával na mňa. Žiadne „takto by si mal, toto musíš“ Peter a Juraj chceli a to bol základ ich rastu. Príliš stresu v mladom veku je v športe len na škodu.

Aká je Tvoja terajšia spolupráca s Petrom Saganom, príde aj osobne na niektoré z podujatí?
Vždy keď si zavoláme osloví ma Ahoj tréner, to človeka poteší. O cyklistike sa však rozprávame menej, všetci sa ho pýtajú len na cyklistiku a Peťo žije aj svoj osobný život. Tak ja sa to snažím trochu kompenzovať, prehodíme len pár slov o poslednom preteku, niečo o programe a skôr sa bavíme o bežných veciach.
S Peťovom účasťou to nebude tak jednoduché ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Napríklad ja som bol s Peťom v novembri na dovolenke v Kambodži a odvtedy pri všetkej snahe sme sa stretli raz. Marketingové povinnosti, sústredenia, súťaže je toho veľa. Preto v tomto momente neviem sľúbiť, ale Peter sa istotne na nejakom kole svojej tour zastaví ak mu to okolnosti dovolia. Napríklad Juraj má teraz voľnejšie obdobie a najbližšie pôjde až Okolo Turecka a prisľúbil sa, že príde zastúpiť brata na prvé kolo do Svätého Jura.

Popri Detskej tour sa uskutoční aj cyklo Kemp Petra Sagana. Pre koho je určený a čo sa v ňom účastníci naučia?
Súbežne s Detskou tour spúšťame pre deti od 10 do 16 rokov projekt Cyklokemp Petra Sagana a to v neďalekej Terchovej, kde Peter často po kopcoch trénoval. Na Slovensku je nedostatok klubov a väčšinou deti trénujú rodičia a pri ich všetkej snahe nemusí to byť vždy na osoh veci. My v kempe budeme ponúkať „know how“, ukážeme deťom základne triky v horskej cyklistike, povieme si niečo o Petrových začiatkoch. Kemp nebude cyklistické sústredenie pre cyklistov s licenciou, ale skôr pre tých začínajúcich, prípadne tých čo „žerú“ Petra Sagana.

Na čo sa najviac tešíš pri tejto sérii a čoho sa najviac obávaš?
Teším sa na moment, keď budeme deťom odovzdávať špeciálne účastnícke listy venované od Peťa Sagana s podpisom. Verím, že ich to poteší a bude vyvesený na špeciálnom mieste v detskej izbe " title="
Obavy sú len z počasia. Ak sa aj vyskytnú „chybičky“ ktoré súvisia s novým podujatím, snáď nám ich účastníci a rodičia odpustia.

Na záver - koho by si najradšej videl na Detskej tour?
Svojho syna Kubka. Má 6 rokov a miluje futbal, čo mi nejde do hlavy, lebo my cyklisti sme vždy futbal hmm ako to povedať slušne.... futbal proste nemuseli " title="
report_problem Našiel si v texte chybu?

1.kolo - Detská tour Petra Sagana

calendar_today 12.04.2014
format_list_numbered 1. kolo - Detská tour Petra Sagana
label Detské cyklo preteky
place Svätý Jur (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan – zrodený pre horskú cyklistiku

Peter Sagan – zrodený pre horskú cyklistiku

Ako vníma Peter Sagan cyklistiku po tých všetkých rokoch na vrchole, čo sa mu páči na modernom XC a čo hovorí na nové technológie a komponenty? Pozrite si rozhovor s ikonou cyklistiky.
Rozhovor: Terézia Ciriaková – všestranná bojovníčka

Rozhovor: Terézia Ciriaková – všestranná bojovníčka

Mladá, talentovaná, ambiciózna, ale aj milá a ochotná. Taká je juniorská majsterka Slovenskej republiky v cestnej cyklistike.
Reportáž: Detská tour Petra Sagana súťažila pri Budmerickom kaštieli

Reportáž: Detská tour Petra Sagana súťažila pri Budmerickom kaštieli

Trate v okolí parku v Budmericiach opäť nesklamali. Rýchle, ale technické lesné cestičky, krátke stúpania a hlavne zázemie v priestoroch nádvoria kaštieľa boli výbornou reklamou horskej cyklistiky.
keyboard_arrow_up