Tour de France - 6.etapa

Víťazom štvrtkovej 6. etapy pretekov Tour de France z Troyes do Nancy, ktorá merala 199 km, sa stal taliansky cyklista Lorenzo Bernucci. Pre jazdca tímu Fassa Bortolo je to v jeho štvrtej sezóne medzi profesionálmi vôbec prvý etapový triumf. Druhý do cieľa s rovnakým časom ako víťaz dorazil Kazach Alexander Vinokurov (T-Mobile Team) a tretí so stratou siedmich sekúnd finišoval Nemec Robert Förster (Gerolsteiner).

Štvrtková etapa mala prevažne rovinatý charakter so štyrmi vrchárskymi prémiami štvrtej kategórie a tromi šprintérskymi prémiami. Už na 24. km sa k úniku odhodlal Francúz Christophe Mengin, ku ktorému sa postupne pridala štvorica Kroon (Rabobank), Kirsipuu (Credit Agricole), Gerosa (Liquigas-Bianchi) a Augé (Cofidis) a ich náskok narástol na 97. kilometri až na 8:15 min. Postupne však pelotón vedúcu skupinku dostihol, až na čele ostal Mengin sám. Etapa mala napokon dramatickú koncovku a v daždi smutný koniec pre Mengina, ktorý spadol na mokrom asfalte v poslednej pravotočivej zákrute pred cieľovou páskou. Jeho pád a vyhýbanie sa na druhej pozícii jazdiaceho Vinokurova využil 26-ročný Bernucci. Jeden z favoritov Vinokurov sa vďaka bonifikácii za druhé miesto dostal už na tretiu pozíciu v priebežnom hodnotení Tour, keď na vedúceho Američana Lanca Armstronga stráca 1:02 min. Druhý je so stranou 55 sekúnd Texasanov tímový spolujazdec George Hincapie (+55 s). Armstrongov najväčší súper Nemec Jan Ullrich sa v priebežnom hodnotení posunul o priečku vyššie na 13. miesto.

"Som neskutočne šťastný. Pre mňa je toto víťazstvo najmä veľká skúsenosť. Z nášho tímu som asi najmenej známy, možno preto mi to dnes vyšlo. Ten pád vyzeral dosť nebezpečne, lebo pršalo. Ja som mal šťastie," uviedol víťaz. Smutný hrdina štvrtkovej etapy Mengin poznamenal: "Cítim sa nie ako cyklista, ale skôr ako boxer po prehratom boji. Mám napuchnuté oko a bolí ma ľavý bok. Miestne cesty dobre poznám, aj tú zákrutu, v ktorej som spadol."

92. ročník Tour de France: 6. etapa (Troyes - Nancy, 199 km):
1. Lorenzo Bernucci (Tal.) Fassa Bortolo 4:12:52 h,
2. Alexander Vinokurov (Kazach.) T-Mobile Team rovnaký čas ako víťaz,
3. Robert Förster (Nem.) Gerolsteiner,
4. Angelo Furlan (Tal.) Domina Vacanze,
5. Thor Hushovd (Nór.) Credit Agricole,
6. Kim Kirchen (Lux.) Fassa Bortolo,
7. Gianluca Bortolami (Tal.) Lampre-Caffita,
8. Egoi Martinez (Šp.) Euskaltel-Euskadi,
9. Gerrit Glomser (Rak.) Lampre-Caffita,
10. Kurt-Asle Arvesen (Nór.) Team CSC,
...
19. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team,
32. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel všetci + 7 s

Aktuálne poradie po 6. etape:
1. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel 17:58:11 h,
2. George Hincapie (USA) Discovery Channel +55 s,
3. Alexander Vinokurov (Kazach.) T-Mobile Team +1:02 min,
4. Jens Voigt (Nem.) Team CSC +1:04,
5. Bobby Julich (USA) Team CSC +1:07,
6. Jose Luis Rubiera (Šp.) Discovery Channel +1:14,
7. Jaroslav Popovič (Ukr.) Discovery Channel +1:16,
8. Benjamin Noval (Šp.) Discovery Channel +1:26,
9. Ivan Basso (Tal.) Team CSC +1:26,
10. Kurt Asle Arvesen (Nór.) CSC +1:32,
...
13. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team +1:36.



Boonenova popularita v Belgicku rastie
Tom Boonen počas Tour de France na sex aj napriek tomu, že je obletovaný ženami, nemyslí

Belgický cyklista Tom Boonen je vo svojej domovine považovaný v posledných dňoch za ikonu a ženy ho vyhlásili za sexsymbol. Jazdec tímu Quick.Step vyhral v úvode Tour de France dve etapy a jeho popularita v Belgicku ešte vzrástla. Boonen v súčasnosti jazdí na Tour de France v zelenom tričku najaktívnejšieho jazdca a to si chce udržať až do cieľa v Paríži. Aj napriek tomu, že je obletovaný ženami, počas náročných etáp na Tour na sex veľmi nemyslí. "Počas týchto troch týždňov sa to ani nedá. Telo je po etapách veľmi unavené a zničené, potrebuje najmä regeneráciu. Po príchode do Paríža sa však všetko zmení," povedal Boonen v rozhovore pre týždenník Humo. Cyklista má v Belgicku medzi ženami veľký fanklub a jeho tím Quick.Step jeho meno využíva na rôzne marketingové účely. Podľa šéfa sponzorskej firmy stajne Philipa Caryna majú vo svojom strede zlaté vajce. "Tom je modernejší ako Beckham. Najmä medzi ženami je veľmi populárny," povedal Caryn pre belgické noviny Het Laatste Nieuws. Podľa belgického mediálneho guru Allaina Schampa môže cyklista predávať a reklamovať takmer všetko. "Tomovo meno sa môže spájať so žuvačkami, oblečením, nápojmi a vždy to bude úspešný obchod. Jeho verejná hodnota je teraz minimálne milión eur. Ak bude na tejto úrovni jazdiť ešte dva, tri roky, jeho cena vzrastie možno aj na 5 miliónov eur. Pre veľké firmy to bude veľmi zaujímavý hráč," tvrdí Schamp.



Ullrich sa dostal na most a zlepšuje sa
Ullrich chce ešte ohroziť Armstronga

Nemecký cyklista Jan Ullrich sa zo dňa na deň cíti lepšie a je pripravený pokúsiť sa atakovať líderské postavenie Lanca Armstronga na cyklistických pretekoch Tour de France. Jazdec nemeckého zoskupenia T-Mobile mal deň pred začiatkom starej dámy pád, čo poznačilo aj jeho výkon v prvých etapách. V úvodnej časovke ho Armstrong dokonca predstihol, aj keď štartoval až minútu za ním. "Cítim sa stále lepšie a lepšie. Sú to už úplne iné pocity ako v prvej etape, kde som nemohol podať stopercentný výkon. V súčasnosti som sa akoby dostal z rieky na most. Musím však poďakovať mojej fyzioterapeutke a tímovým lekárom," povedal Jan Ullrich, ktorý sa už teší na etapy na území Nemecka a potom na Alpy. Práve v horskom prostredí by chcel zaútočiť. V súčasnosti mu patrí 14. pozícia so stratou 1:36 min na Armstronga.


report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up